Boška Ban Vlahek: 'Država mora preuzeti financiranje plaća odgojitelja u vrtićima' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 9

Boška Ban Vlahek: 'Država mora preuzeti financiranje plaća odgojitelja u vrtićima'

Boška Ban Vlahek: 'Država mora preuzeti financiranje plaća odgojitelja u vrtićima'

SDP-ova Boška Ban Vlahek rekla je u srijedu da država mora preuzeti financiranje plaća odgojitelja u vrtićima kako bi se osigurala pravednost i jednaki uvjeti za svu djecu i odgojitelje u zemlji, upozorivši da nam danas nedostaje 5000 odgojitelja

VIDEO

"Odgojitelje u vrtićima mora se pošteno platiti, a one s najboljim rezultatima i nagraditi. Ali to nikako ne može biti na teret općina i gradova jer oni te troškove ne mogu namiriti", kazala je Ban Vlahek u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora.

Smatra i da država mora preuzeti financiranje plaća odgojitelja u vrtićima kako bi se osigurala pravednost i jednaki uvjeti za svu djecu i odgojitelje u zemlji. Uz to, hitno je potrebno i uskladiti plaće odgojitelja s plaćama drugih obrazovnih radnika koje financira država. 

Pojasnila je da se cijeli sustav predškolskog odgoja financira iz lokalnih proračuna te sve ovisi o lokalnim odlukama. Stoga su i različita sredstva koja se za to izdvajaju, a time i standard od vrtića do vrtića. Upozorila je kako se odgojitelji u vrtićima svakodnevno suočavaju s preopterećenjem, lošim prostornim uvjetima te neujednačenim i često nedovoljno visokim plaćama.

Crkva od države prima desetke milijuna eura. Samo kod Mate Uzinića znamo kako novac troši
Crkva od države prima desetke milijuna eura. Samo kod Mate Uzinića znamo kako novac troši

Ban Vlahek iznijela je i procjenu da nam danas nedostaje 5000 odgojitelja, a mnogi od njih nemaju prava koja bi po zakonu trebali imati jer im se prekovremeni rad ne evidentira pri čemu se i državni pedagoški standard u 80 posto vrtića ne poštuje.

Glavnim problemom smatra činjenicu da jedinice lokalne samouprave više ne mogu financijski podnijeti to opterećenje, a upitno je i kako će ga podnositi roditelji ako će se općine odlučivati na manji omjer sufinanciranja.

"Situacija je kritična jer su gradovi i općine u sve većem problemu kao i roditelji djece jer teret sufinanciranja vrtića pada na njihova leđa, a troškovi su sve veći", upozorila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Drama u Zagrebu: Auto izgorio na Slavonskoj kod City Centra!
VIDEO

Drama u Zagrebu: Auto izgorio na Slavonskoj kod City Centra!

Zagrebački vatrogasci dobili su u 13:29 dojavu da na Slavonskoj aveniji gori auto. Na intervenciju su izašli iz postaje Žitnjak te su zatekli požar u razbuktaloj fazi. Kako doznajemo, vozilo je bilo desno u traci te u tom trenutku nitko nije bio ugrožen. Pozvana je i policija
Užas u Zagrebu: 'Ubili su nam pse, mrtve ih je pronašao sin'
POLICIJA ISTRAŽUJE SLUČAJ

Užas u Zagrebu: 'Ubili su nam pse, mrtve ih je pronašao sin'

To su bili naši mješanci Zara i Bella. Imali su šest godina, a mi smo ih udomili kao bebe. To su miroljubivi psi koji nikome ne bi napravili ništa. Niti su bili agresivni niti su ikoga napadali, rekla nam je Tamara