Obavijesti

News

Komentari 74

Bolesni Damir primio najljepšu vijest - pronašli su mu donora!

Bolesni Damir primio najljepšu vijest - pronašli su mu donora!
2

Vjerojatno nisam ni svjestan svega toga, ali sigurno sam jako sretan što se sve konačno bliži kraju, kazao je Damir koji boluje od leukemije

VIDEO

Damiru Pejiću (16) koji se po drugi put u životu bori s leukemijom pronašli su podudarnog donora matičnih stanica iz međunarodnog registra u Njemačkoj. Za 24sata kratko je potvrdio najljepšu vijest koja je mogla stići danas. 

- Ne znam kako bih rekao, još su emocije sreće na nekom minimumu. Vjerojatno nisam ni svjestan svega toga, ali sigurno sam jako sretan što se sve konačno bliži kraju. Kao kad sportaši osvoje medalju pa kažu da još nisu svjesni emocija. Tako je i meni na početku. Rekao bih da sreća koja će doći još nije došla, ali zasigurno mi je drago. Konačno mogu mirne glave leći spavati, sve se bliže kraju i otići ću na transplantaciju - kazao je za RTL Vukovarac.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagreb: Damir Pejić bori se s leukemijom po drugi put 02:29

U KBC-u Rebro napominju kako takve informacije, o bilo kojem pacijentu, ne mogu davati. Kako doznajemo od stručnjaka za transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, Damir neće morati ići u Njemačku na taj postupak niti darivatelj dolazi u Zagreb već će potrebne stanice doći u Zagreb, kao medicinski paket. Sve se može odviti u samo dva dana. Darivatelju se prvo uzima ili koštana srž ili periferne matične stanice, koji se odmah šalju put pacijenta koji ih treba primiti. Dok taj medicinski paket putuje, pacijenta se priprema za primanje novih, zdravih krvotvornih matičnih stanica. 

To je slučaj ako stanice dolaze iz neke druge države, sve se odvija u roku dva dana. Ako je pak darivatelj iz Hrvatske, nastoji se da on i pacijent budu u isto vrijeme prisutni u bolnici, bez susretanja, tako da se sve odvija i puno brže. 

Zagreb: Damir Pejić bori se s leukemijom po drugi put

Nakon što darivane stanice primi, pacijent mora neko vrijeme boraviti u sterilnim, strogo kontroliranim uvjetima u bolnici. Kroz najviše mjesec dana u organizmu pacijenta se zahvaljujući doniranim stanicama počinju stvarati nova, zdrava krvna zrnca. Leukemija je rak krvi, i moguće ju je izliječiti s darivanim, zdravim stanicama, koje se darivatelju uzimaju ili iz koštane srži, pod anestezijom, ili bez anestezije, perifernom, postupkom "kruženja" krvi i odvajanja matičnih stanica. Pojednostavljeno, zdrave matične stanice darivatelja vrlo brzo stvaraju novu krv oboljelog, u kojoj više nema malignih stanica. 

Zbog Damira iz Vukovara mnogi žele darovati matične stanice, u centrima jedva stižu odgovoriti
Zbog Damira iz Vukovara mnogi žele darovati matične stanice, u centrima jedva stižu odgovoriti

Darivatelj i primatelj ne mogu se upoznati dok god ne prođe period od dvije godine. Tad mogu, uz obostranu suglasnost. 

 

Damir se po drugi put bori s leukemijom, a nedavno mu je umrla majka. Oca nikada nije ni upoznao. Vatrogasac velikog srca Josip Fabijanić koji je, iako je bio na godišnjem, gasio požar u Tučepima, odlučio mu je prepustiti plaćeno ljetovanje. Želja da upozna svog heroja ispunila mu se u ponedjeljak kada mu je na emotivnom susretu vatrogasac poklonio majicu s natpisom. 

- Iduće godine, iduće ljeto ćemo ti i ja spojiti Vukovar i Zagreb, završit ćemo u Tučepima. Ti ćeš ljetovati sa mnom i mojim klincima. Bit ćemo na moru i imat ćemo ti i ja zajedničko ljetovanje. Može? - upitao je Josip Damira, a dječak je odgovorio potvrdno. 

Damiru možete uplatom na broj računa njegove bake:

Jela Pejić, IBAN HR3024020063212614462

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 74

VIDEO

Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre: 'Kriva sam, ali ne ovako kako piše u optužnici!'
SUĐENJE U DUBROVNIKU

Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre: 'Kriva sam, ali ne ovako kako piše u optužnici!'

Odgovarat ću na sva pitanja, ali na kraju dokaznog postupka, rekla je Albanka Klevisa Ymeri koja se zabila u Golf u kojem su bili brat i sestra Stjepan i Katarina. Njezin odvjetnik tražio je suca da je pusti

Vještak na suđenju: Stjepan i Katarina vidjeli su BMW samo 3,89 sekundi prije sudara
SUĐENJE ALBANKI YMERI

Vještak na suđenju: Stjepan i Katarina vidjeli su BMW samo 3,89 sekundi prije sudara

Katarina(19) i Stjepan (21) Đerek poginuli su u travnju, kad se u njihov VW Golf zabila Klevisa Ymeri (29) koja je vozila svoj BMW terenac
Imamo presude! Sud je još prije 18 godina odlučio izbaciti Dujića iz stana. Kako ga je kći kupila?
EKSKLUZIVNO

Imamo presude! Sud je još prije 18 godina odlučio izbaciti Dujića iz stana. Kako ga je kći kupila?

24sata imaju uvid u sudske presude kojima se Nediljku Dujiću naređuje da napusti stan. Nejasno je kako je uopće ostao u stanu sve do prodaje nekretnine njegovoj kćeri.