Split je osvanuo okupan suncem pa je na ulicu izašlo i muško i žensko, i staro i mlado, a i brojni turisti. Procjenjuje se da je na proslavi bilo više od 150.000 ljudi
Blagdan svetoga Duje: Nakon mise častili se mesom i bobom
Splićani i njihovi gosti proslavili su Dan grada, blagdan Sv. Dujma okupljanjem na rivi i u centru grada.
Split je u srijedu osvanuo okupan suncem pa je na ulicu izašlo i muško i žensko, i staro i mlado, a i brojni turisti. Procjenjuje se da je u centru grada bilo više od 150 tisuća ljudi, a vrhunac protokolarnog dijela fešte bila je procesija i svečana misa koju je vodio šibenski biskup Ante Ivas.
U propovijedi nije bilo političkih tema kao proteklih godina, nego se biskup Ivas osvrnuo na globalne probleme:
- Ne ekonomiji gdje moćni ubijaju slaboga, ne ideologiji novca i dobiti. Domaćeg kruha je sve manje, ribar ne zna što će za večeru, radnik je ušutkana klasa, a povijesne istine se prešućuju - rekao je Ivas.
Prava pučka fešta
Nakon mise počela je prava pučka fešta. Ljudi su se razišli po kafićima i štandovima, kupovali drvene kuhače, djeci 'klepetače', zapravo bilo što od drva.
Naime, stari je splitski običaj da se na blagdan sv. Duje mora kupiti bilo kakav drveni predmet.
A u 12.30 narod je krenuo ka ribarnici. Četiri i pol tisuće porcija mesa s bobom planula je za manje od 10 minuta.
- Ma ne radi se tu o gladi, više o tradiciji - rekao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.
Hranu je pripremio Savez kuhara na čelu s Mirom Bogdanovićem, a u ogromnu teću stalo je 150 kg junetine i teletine, 50 kg boba, 250 kg manistre, 20 kg kapule i 8 kg češnjaka.
- Pripreme su trajale cijeli dan, ali kuhanje nije bilo teško - rekao nam je Miro Bogdanović.