Obavijesti

News

Komentari 133

Zelenski: Ukrajina kontrolira 92 naselja u regiji Kursk; Kijev opet pod žestokim napadom...

Zelenski: Ukrajina kontrolira 92 naselja u regiji Kursk;  Kijev opet pod žestokim napadom...

Nekoliko dana nakon iznenadnog upada Ukrajine na ruski teritorij, Lukašenko, lojalni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužio je Kijev za agresivnu politiku i slanje više od 120.000 svojih vojnika na granicu s Bjelorusijom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja

Ruski FSB pritvorio znanstvenika zbog sumnje na veleizdaju

Ruski FSB je pritvorio znanstvenika u Moskvi zbog sumnje na veleizdaju, objavila je obavještajna služba u priopćenju u utorak.

FSB nije imenovao znanstvenika za kojeg je rekao da je izveo napade onemogućavanjem pružanja usluge (DDoS) na ključnu infrastrukturu u ime ukrajinskih sigurnosnih službi.

Ruska obavještajna agencija je kazala da je znanstvenik također slao novac ukrajinskoj vojsci te prikupljao informacije o ruskim oružanim snagama. Osumnjičenik je priznao zlodjela, prema FSB-u.

Nije odmah bilo jasno kada je došlo do uhićenja. Ruski mediji su objavili snimku koja prikazuje uhićenje muškarca u snježnom gradu, što upućuje na to da je otada prošlo neko vrijeme.

Ostorožno Novosti, kanal na komunikacijskoj platformi Telegram koji prati rusku politiku, identificirao je znanstvenika kao Artjoma Horošilova, fizičara o kojem je novinska agencija RIA ranije izvijestila da je uhićen zbog sumnje na izvođenje napada DDoS u prosincu 2023.

Reuters nije mogao odmah potvrditi izvješće.

ISW: Putinova posjeta Azerbajdžanu bila je taktika odvraćanja pažnje od ukrajinskog upada

Institut za proučavanje rata (ISW) tvrdi da je nedavno putovanje Vladimira Putina u Azerbajdžan imalo za cilj skrenuti pažnju s ukrajinskog napada na Kursku oblast. Prema ISW-u, Putin je proveo dva dana u Azerbajdžanu, nastojeći se prikazati kao "učinkovit diplomat".

"Vrijeme ovog posjeta je značajno zbog situacije u Kurskoj oblasti i stalnih pokušaja Kremlja da umanji važnost ukrajinskog upada", navodi institut.

Ruski državni mediji su, prema ISW-u, fokus stavljali na Putinov posjet Azerbajdžanu, vjerojatno kako bi preusmjerili pažnju s neugodnih događaja u Rusiji kroz prikazivanje globalne diplomatske aktivnosti Kremlja.

RUSI ZAUZELI NIU-YORK?

Ruske snage tvrde da su zauzele grad Niu-York na istoku Ukrajine u napredovanju u regiji Donjeck. Ministarstvo obane Ruske Federacije tvrdi da su zauzeli jedno od najvećih naselja u aglomeraciji Toretsk i navode kako je to strateški važno logističko središte, prenosi Telegraph. 

Ukrajinske snage srušile su mostove u napadu u regiji Kursk, a satelitske snimke sada pokazuju kako su Rusi na ta mjesta postavili pontonske mostove. Ukrajinci su tijekom iznenadnog napada koji je krenuo 6. kolovoza u toj regiji srušili 3 mosta.

13:34

Kijev će zabraniti manjinsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu povezanu s Rusijom

Ukrajinski zastupnici utrli su u utorak put prema zabrani manjinske Ukrajinske pravoslavne crkve povezane s Rusijom, koju Kijev smatra sudionikom u ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

Većina Ukrajinaca pravoslavni su kršćani, ali podijeljeni su na ogranak tradicionalno povezan s Ruskom pravoslavnom crkvom i neovisnu crkvu, koju je svjetska pravoslavna hijerarhija priznala 2019.

Ukrajinski čelnici optužuju Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, povezanu s Moskvom, da pomaže rusku invaziju na Ukrajinu šireći prorusku propagandu i skrivajući špijune.

Parlament je u utorak usvojio prijedlog zakona koji zabranjuje Rusku pravoslavnu crkvu na ukrajinskom teritoriju i vladino povjerenstvo sastavit će popis s njome "povezanih" organizacija čije aktivnosti neće biti dopuštene. Popis bi trebao uključivati Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije.

Odluku o zabrani donijet će sud.

Prijedlog zakona podržalo je 265 zastupnika, a 29 je bilo protiv, objavio je na Telegramu zastupnik Jaroslav Železniak. 

"Danas smo stupili na neizbježan put čišćenja iznutra od mreže kremaljske agenture, koja se desetljećima skrivala iza maske religijske organizacije", napisao je na Facebooku zastupnik Roman Lozinskij.

Manjinska crkva nije imala komentara, ali je prije objavila da je prekinula veze s Ruskom pravoslavnom crkvom koja otvoreno podržava rat u Ukrajini.

Ukrajinski dužnosnici to niječu i pokrenuli su desetke kaznenih postupaka, uključujući za izdaju, protiv desetaka njezinih svećenika. Najmanje jedan vraćen je u Rusiju u sklopu razmjene zatvorenika.

Prijedlog zakona mora još potpisati ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je za tu odluku ovaj mjesec rekao da "ima za cilj jačanje ukrajinske duhovne neovisnosti".

Istaknuo je da bi zakon trebao zajamčiti da "neće biti manipulacija Ukrajinskom crkvom iz Moskve".

12:51

VIDEO Od nedjelje gori ogroman požar skladišta dizela u Rusiji: Zahvatio je čak 20 spremnika

Požar koji je u nedjelju izazvao napad ukrajinske bespilotne letjelice na ogromno skladište dizel goriva u južnoj ruskoj regiji Rostov zahvatio je više spremnika za skladištenje goriva, izvijestile su novinske agencije u utorak pozivajući se na lokalne vlasti.

Ukrajina često kaže da uzvraća na ruske napade na njezinu energetsku infrastrukturu, dok Moskva ukrajinske napade dronovima na naftnu infrastrukturu naziva terorističkim činovima.

Komentari 133