Obavijesti

News

Komentari 0

Bivši američki predsjednik Carter slavi 100. rođendan

Bivši američki predsjednik  Carter slavi 100. rođendan

Stoljeće života će obilježiti u svom domu, u krugu obitelji, jer se od veljače 2023. nalazi na palijativnoj njezi, ali će gledati prijenos koncerta koji se održava nedaleko od lokacije na kojoj je počela njegova životna priča

VIDEO

Prelijetanje aviona, koncert, svečanost: gradić Plains, na jugoistoku SAD-a, priprema se u utorak uz veliku pompu proslaviti 100. rođendan svog "heroja" Jimmyja Cartera, bivšeg američkog predsjednika i dobitnika Nobelove nagrade za mir. Carter je bio 39. predsjednik SAD, a mandat je obavljao od 1977. do 1981. godine, kao član Demokratske stranke. Prije toga je bio guverner Georgije i senator te države.

Osim što je doživio najviše godina od svih američkih predsjednika u povijesti, drži rekord i za najdužu postpredsjedničku karijeru.

Nakon odlaska iz Bijele kuće 1981. godine, on i supruga su u Atlanti osnovali globalni neprofitni centar Carter, koji se bori protiv zanemarenih tropskih bolesti, promiče mirno rješavanje sukoba i nadgleda izbore širom svijeta. To su razlozi i zbog kojih je dobio Nobelovu nagradu za mir 2002. godine.

Stoljeće života će obilježiti u svom domu, u krugu obitelji, jer se od veljače 2023. nalazi na palijativnoj njezi, ali će gledati prijenos koncerta koji se održava nedaleko od lokacije na kojoj je počela njegova životna priča - u bolnici Wise Sanitarium, gdje ga je 1. listopada 1924. rodila majka Lillian, koja je tamo radila kao medicinska sestra. Bolnica danas nosi njeno ime.

Najdugovječniji predsjednički i bračni par: Jimmy i Rosalynn Carter zajedno su 74 godine
Najdugovječniji predsjednički i bračni par: Jimmy i Rosalynn Carter zajedno su 74 godine

To malo ruralno mjesto, s oko 600 stanovnika, čuva uspomenu na svog uvaženog člana te turisti mogu obići Carterovu očuvanu dječačku farmu, staru srednju školu u Plainsu koju je pohađao, te željeznički depo koji je Carter pretvorio u predizborni stožer u uspješnoj kandidaturi za Bijelu kuću 1976. godine.

U povodu proslave 100. rođendana Jimmyja Cartera, u njegovu čast 100 građana će položiti zakletvu za američko državljanstvo.

Ostat će upamćen kao tvorac mirovnog sporazuma u Camp Davidu 1979. godine između Izraela i Egipta. Sporazum su tada potpisali predsjednik Egipta, Anwar al-Sadat i premijer Izraela Menachem Begin.

Iranska talačka kriza 1979-1980, rastuća inflacija i naftni embargo iz 1970-ih bacili su mrlju na Carterov mandat u Bijeloj kući, kao i na njegovo naslijeđe, no s prolaskom vremena sve je više onih koji zaključuju da su četiri Carterove godine u Bijeloj kući bile sve samo ne neuspješne.

Preminuo Walter Mondale u 94. godini: Bio je potpredsjednik u administraciji Jimmyja Cartera
Preminuo Walter Mondale u 94. godini: Bio je potpredsjednik u administraciji Jimmyja Cartera

Kada se 1981. vratio u Plains, Jimmy Carter je bio poražen nakon što su ga birači odbacili uvjerljivim izborom republikanca Ronalda Reagana. Iranska talačka kriza, opsada američkog veleposlanstva u Teheranu između 4. studenog 1979. i 20. siječnja 1981. i uzimanje osoblja kao taoce, okončana je 21. siječnja 1981, nakon 444 dana zatočeništva, a Carteru je nanijela golemu političku štetu.

Pisac i povjesničar Jonathan Alter, međutim, prepoznaje ono po čemu mnogi Cartera danas poznaju: humanitarnom radu s njegovim Carter centrom, "borbi za mir, borbi protiv bolesti i za izgradnju nade".

Smatra da je lista njegovih dostignuća kao predsjednika koja su ignorirana, minimalizirana ili potpuno zaboravljena bila vrlo dugačka.

"Ne samo slavni sporazum iz Camp Davida i otvaranje odnosa s Kinom, već niz zakonodavnih postignuća o životnoj sredini i mnogim drugim pitanjima zapravo premašuju zakonodavne uspjehe i Baracka Obame i Billa Clintona", tvrdi Alter.

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter (99) prisustvovao komemoraciji supruge Rosalynn
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter (99) prisustvovao komemoraciji  supruge Rosalynn

Aktualni predsjednik Joe Biden ga je nazvao "moralnom snagom".

Jimmy Carter i dalje prati politiku i želio bi "glasati za Kamalu Harris" na predstojećim predsjedničkim izborima u studenome. Glasat će poštom i dati potporu demokratskoj kandidatkinji.

Njegov gradić Plains, međutim, prepun je plakata potpore republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dječak poginuo u naletu vlaka u Zagrebu. Hodao je na trening?
TRAGEDIJA U BUZINU

Dječak poginuo u naletu vlaka u Zagrebu. Hodao je na trening?

Kako su potvrdili iz policije, dojavu o nesreći dobili su u 8.50 sati te naveli da se radi o maloljetniku. Doznaje se neslužbeno da je išao na trening i prelazio preko pruge

Svjedok tragedije u Zagrebu: 'Vlak je naletio na našeg klinca, sve je bilo gotovo u sekundi...'
NALET VLAKA NA DJEČAKA

Svjedok tragedije u Zagrebu: 'Vlak je naletio na našeg klinca, sve je bilo gotovo u sekundi...'

Mladić je navodno išao na trening te je prelazio preko pruge. Što ga je točno omelo da ne vidi ili ne čuje vlak, pokazat će očevid...