Obavijesti

News

Komentari 3

Bivšem inspektoru Mislavu Merkašu prijeti pet godina zatvora za odavanje informacija

Bivšem inspektoru Mislavu Merkašu prijeti pet godina zatvora za odavanje informacija
3

Mislav Merkaš je, prema tužiteljstvu, svodnicima odavao podatke o racijama i istragama punih šest godina i tako zaradio najmanje 162 tisuće eura. On i supruga su uzrokovali odgodu ročišta čak 32 puta

VIDEO

Bivši šef Odjela za borbu protiv prostitucije u Zagrebu, Mislav Merkaš, nepravomoćno je u ponedjeljak osuđen na četiri godine i devet mjeseci zbog odavanja informacija iz istraga svodnicima u zamjenu za mito i seksualne usluge. Osim toga ostao je i bez oko 22. 000 eura imovinske koristi, a mora platiti i oko 3.000 eura troškove vještačenja i još oko 800 eura drugih troškova. 

Simona o inspektoru: Pitao me u policiji 'bubam' li se za novac
Simona o inspektoru: Pitao me u policiji 'bubam' li se za novac

Merkaševi suoptuženici su za jedan dio optužbi nepravomoćno osuđeni, a za drugi je nastala zastara pa je donesena odbijajuća presuda. Tako je Tomislav Brnjas osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora i ostao je bez 5792 eura, njegova supruga Ramajna Brnjas osuđena je na godinu dana zatvora i plaćanje 5792 eura, dok je Damir Crnek osuđen na dvije godine zatvora. 

Sam Merkaš je, prema presudi, u šest godina zaradio 162 tisuće eura. Njegova supruga, Nataša Gudek Merkaš, oslobođena je optužbi da je suprugu pomagala u primanju mita zbog nedostatka dokaza. I ona je radila u policiji u vrijeme počinjenja kaznenih djela, od 2009. do 2012. godine. Ova, za sad nepravomoćna presuda, stigla je nakon dugih 12 godina od uhićenja. Održano je 160 rasprava, a 35 ih je bilo odgođeno. Od tih 35, za čak 32 odgode su uzrok Merkaš ili njegova supruga.

Zagreb: Po?elo su?enje Mislavu Merkašu optuženom da je uzimao novac od prostitutki

Odugovlačili proces godinama

Merkaš je iskoristio sve zakonom propisane mogućnosti da bi prolongirao prvo potvrđivanje optužnice, a zatim početak suđenja te samo suđenje. U jednom trenutku, 2016. godine, njegova obrana je tražila izuzeće tužitelja, ali i tadašnje ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš (danas voditeljica hrvatskog ureda EPPO-a) te glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Tad je optužnica već bila potvrđena, a osmero od prvotnih 13-ero optuženika osuđeno je nakon nagodbi i priznanja nedjela. Suđenje je počelo 2018. godine. Ni Merkaš ni njegova supruga se nisu u ponedjeljak pojavili na sudu. 

Bivši policajac: 'Rekli su mi da mjera curi od Milijana Brkića'
Bivši policajac: 'Rekli su mi da mjera curi od Milijana Brkića'

Uskok ih je teretio, a sad su i dokazali, osim u slučaju supruge, da su se udružili zbog primanja i davanja mita, podvođenja i pomaganja u tim kaznenim djelima. Osim što je ostale navodno povezao u "zajedničko djelovanje" Merkaš je, po tvrdnjama tužiteljstva, "za novčanu naknadu i druge protuusluge", okrivljenicima za koje je znao da organiziraju prostituciju dojavljivao povjerljive podatke o početku i dovršetku policijskih racija usmjerenih na otkrivanje i sprečavanje prostitucije. Osim što ih je obavještavao o policijskim racijama odavao im je i podatke o tajnom nadzoru, odnosno prisluškivanju telefona i praćenju. Tijekom istrage Merkaš je sedam mjeseci proveo u istražnom zatvoru, a potom je tužio državu protiv koje je dobio spor zbog nehumanih uvjeta u Remetincu. No, umjesto traženih 50.000 kuna, dosuđeno mu je tek 5000 kuna odštete, ali i obveza podmirenja 4972,50 kuna sudskih troškova.

Optužio Brkića i Pokupec

Merkaš je imao i nestvaran televizijski istup 2019. godine za nekadašnju RTL-ovu emisiju Potraga kad je tvrdio da je žrtva nepravednog sudskog progona. Tad je ustvrdio da je istraga elitne prostitucije, u kojoj je i sam sudjelovao, trebala politički diskreditirati tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, Tomislava Karamarka. 

- Nebojša Perunović  Pancho bio jedan od najvećih svodnika na području grada Zagreba - rekao je Merkaš.

Željka Pokupec bila je tada općinska državna odvjetnica koja je radila na tom slučaju. Merkaš joj je, tvrdi, rekao kako usluge manekenki koriste i „vaši i  naši“ - vrh policije, tužitelji, političari, sportaši itd.  No krenulo se u akciju. Pod nadzor su stavili Pancha, koji je imao salon za masažu, ali i djevojke koje su s njim radile.  

- Nakon tjedan dana smo vidjeli da nešto ne štima. Čuli smo da djevojke na telefonima pričaju da im je doktor ovaj, doktor onaj, rekao da se maknu od Pancha – rekao je Merkaš za Potragu.

'Usluge prostitutki koristili su policajci, političari, sportaši...'
'Usluge prostitutki koristili su policajci, političari, sportaši...'

Pancho je shvatio da ga prate kad su tri glavne akterice prestale dolaziti kod njega na solarij i masažu. 

- Početak praćenja počeo se odvijati kad je Tomislav Karamarko, tadašnji ministar unutarnjih poslova, bio na službenom putu u SAD-u. Pokupec mi je, tvrdi Merkaš, rekla da cilj istrage nije suzbijanje elitne prostitucije u gradu nego da je cilj istraživanja tadašnji ministar policije Tomislav Karamarko s obzorom da je javni pogovor u gradu bio da Panchine manekenke dokaze u KK Zagreb čiji je Karamarko tada bio predsjednik i da je cilj mjera njegova politička diskreditacija. Dodala je, da sam bio u pravu kad sam rekao da će to biti teško odraditi jer je Karamarko imao i po 300 kontakata s Panchom mjesečno, a da nakon 10 dana poduzimanja mjera posebnih dokaznih radnji nije uputio Panchu niti jedan poziv i da je mjera procurila prema njemu. Tu mi je Željka Pokupec dala do saznanja da i ona zna, da sumnja otkud mjera curi, da je vjerojatno riječ o zamjeniku glavnog ravnatelja policije! Milijanu Brkiću? Milijanu Brkiću - rekao je tad za Potragu. 

Spomenuti Pancho je osuđeni svodnik, a medijima je izjavio da mu je Karamarko dolazio jer je dobar maser, a ne zbog drugih stvari. Milijan Brkić je rekao da ne komentira laži, a Željka Pokupec da je upravo ona radila na predmetu protiv Merkaša i da on laže. Ako presuda postane pravomoćna, i Merkaš nema još neki as u rukavu, dokazat će se da su Brkić i Pokupec u pravu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Svjedok sudara u kojem su kod Dubrovnika stradali brat i sestra poginuo u padu rampe trajekta
ALBANKA SKRIVILA NESREĆU

Svjedok sudara u kojem su kod Dubrovnika stradali brat i sestra poginuo u padu rampe trajekta

Umjesto da sinu 21 svjećicu stavim na tortu, ja sam ih 21 upalila na groblju. I Kati ću za koji mjesec paliti 19 svijeća. Htjela je biti medicinska sestra. Još joj čuvam kutu, rekla je majka Dragana

Kći šefa Hrvatskih šuma iz afere 'nakaze' kupila MORH-ov stan od 91 m2 za bagatelu!  Renta ga
EKSKLUZIVNO

Kći šefa Hrvatskih šuma iz afere 'nakaze' kupila MORH-ov stan od 91 m2 za bagatelu! Renta ga

Anna Dujić, kći HDZ-ova šefa Hrvatskih šuma, kupila je četverosobni državni stan za 76 tisuća eura. Stan je sad apartman s četiri zvjezdice
Svećenik koji je mrzio Tita u Jugoslaviju se vratio 1967. Rekli su: To je 'najveći špijun svijeta'!
FELJTON: USTAŠKI JAMES BOND (1)

Svećenik koji je mrzio Tita u Jugoslaviju se vratio 1967. Rekli su: To je 'najveći špijun svijeta'!

Plus+ Jedni su ga smatrali ratnim zločincem, drugi agentom CIA-e. Pavelića je spasio maskiravši ga u svećenika s brkovima, Tita je mrzio i pisao optužnice protiv njega, ali u Jugi mu nije pala ni vlas s glave