Obavijesti

News

Komentari 16

Bili smo u luksuznom vlaku koji je iznenadio Zadrane: Platili su 4000 € za put praznom prugom

Bili smo u luksuznom vlaku koji je iznenadio Zadrane: Platili su 4000 € za put praznom prugom
9

Zadrani su u čudu gledali plavi vlak na kolodvoru, gdje ga nije bilo deset godina. Riječ je o švicarskim vagonima i turistima koji žele iskusiti zemlju koju posjećuju. Iskusili su to da su vlak išarali grafitima...

VIDEO

Dva dana Zadrani su u čudu gledali. Plavi vlak stajao je na postaji. Ne bi bilo ništa čudno da Zadrani vlak nisu vidjeli godinama. I postaja je zapuštena... Dobro su morali protrljati oči. No istina je. Vagoni, lokomotiva, sve je tu.

Naime, u Zadar je stigao luksuzni švicarski vlak Suisse Train Bleu, kojim putuju oni malo dubljeg džepa. Nije to redovna linija, riječ je o posebnom vlaku koji turiste vozi Europom - svojevrsni kruzer europskim željeznicama. Jučer u 8.36 sati vlak se spremao za odlazak iz Splita, a mi smo dobili priliku ući u njega, razgledati luksuzne kabine i porazgovarati s putnicima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bili smo u luksuznom vlaku koji je iznenadio Zadrane: Platili su 4000 € za put praznom prugom 00:57

- Putujem s prijateljicom. Nemamo mi posebnih želja. Zapravo, mogle smo platiti sebi i super brze vlakove, ali to ne bi bilo to. Nama se jednostavno svidjela ideja da putujemo kao u nekom drugom vremenu i, da, rado smo to platile - kaže nam Nicole iz Švicarske.

Uplatila je aranžman koji iznosi oko 4000 eura i u vlaku sada devet dana putuje Balkanom.

Zadar: Prestige Continental Express krenuo iz Zadra prema Splitu

U vlak stane stotinjak ljudi, a ovom prilikom u vlaku ih je bilo 40-ak. Agencija koja sve organizira ranije je vodila putnike u Split. Ovaj put odlučili su kao jednu od destinacija dodati Zadar, iako znaju da cijelo jedno desetljeće pruga Zadar - Knin ne funkcionira. Naime, ona prolazi kroz Ravne kotare i Bukovicu, a tuda je 2014. ukinut putnički promet. Iz agencije nam objašnjavaju kako su svi putnici upoznati s tim da pruga kojom će oni ići nije u funkciji, no to im ne smeta. Štoviše, oduševljeni su i smatraju da je to jedinstvena prilika da vide kako izgleda krajolik koji ne poznaje švicarsku točnost i urednost.

Zadar: Prestige Continental Express krenuo iz Zadra prema Splitu

- Naši putnici upoznati su sa svime, svi oni mogu platiti i TGV, Shinkansen vlakove... No da bi doživjeli zemlju, mora sve biti kako jest. Istraže mnogo toga o pruzi, tako da nema iznenađenja. U vlak su došli zaljubljenici u takva prijevozna sredstva. Najčešće su to ljudi koji cijene nostalgiju, pa, recimo, najbolji dio ponude bude vagon restoran - kaže nam Jela Vidović, Švicarka koja se izvrsno snalazi i kao projekt menadžerica i turistički vodič kroz zemlje kojima vlak prolazi, a to su Švicarska, Austrija, Slovenija i Hrvatska.

Njihov put u Hrvatskoj krenuo je 15. rujna, kad je vlak u 16 sati stigao u kolodvor u Rijeci. Tamo su bili dva dana i 17. rujna u 16.33 stigli u Zadar. Već tad je počelo čuđenje stanovnika, a neki nisu mogli odoljeti porivu da se prema luksuznom švicarskom vlaku odnose kao prema domaćem, pa su na njega odmah nacrtali grafit.

Zadar: Prestige Continental Express krenuo iz Zadra prema Splitu

No vjerujemo da su putnici bili oduševljeni i tim, potpunim doživljajem Hrvatske. S osmijehom i mašući okupljenima, krenuli su prema Splitu, kamo su jučer stigli malo prije 13 sati. Plan je potom krenuti prema Glavnom kolodvoru u Zagrebu. Odande bi u subotu trebali krenuti u Ljubljanu. Cijelim putem vozila ih je lokomotiva Hrvatskih željeznica.

- U organizaciji Swiss trail toura u sastavu vlaka su četiri vagona različitih serija iz 60-ih godina prošlog stoljeća - objasnili su nam iz HŽ-a. Nisu navodili hoće li ovakvih vlakova na hrvatskim prugama biti i u budućnosti.

Zadar: Prestige Continental Express krenuo iz Zadra prema Splitu

No za krak pruge koja vodi iz Knina prema Zadru sasvim je jasno kako domaćih vlakova još neko vrijeme ondje neće biti. Tek u listopadu počinje obnova koja bi, kad završi, a predviđeni rok je četiri godine, trebala omogućiti kretanje vlaka do 100 km/h.

- Svjesni smo da smo sami na pruzi, pa nam je to nekako i veća draž ovog putovanja, da ćemo proći prugom kojom nitko ne putuje, ipak je to povlastica za nas - kazali su švicarski turisti na odlasku iz grada u kojemu mlađe generacije nikad nisu vidjele vlak, a kamoli retro vagone plave boje koji su uređeni u stilu belle epoquea. 

Zadar: Prestige Continental Express krenuo iz Zadra prema Splitu
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju
VIDEO

Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju

U prometnoj nesreći sudjelovali su osobno vozilo i pješakinja koja je smrtno stradala. Cesta je zatvorena i u tijeku je očevid.