Obavijesti

News

Komentari 229

Predsjednik Biden se vraća u Washington, Kamala Harris praktički osigurala nominaciju

Predsjednik Biden se vraća u Washington, Kamala Harris praktički osigurala nominaciju
2

Američki predsjednik Joe Biden povukao se u nedjelju iz predsjedničke utrke nakon što su demokrati izgubili vjeru u njegovu mentalnu oštrinu i sposobnost da pobijedi Donalda Trumpa, ostavljajući predsjedničku utrku na neistraženom teritoriju

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Osvrt na Bidenove gafove 10:27
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
BIDEN SE VRAĆA U WASHINGTON

Biden bi se trebao sastati s Netanyahuom u četvrtak u Bijeloj kući

Očekuje se da će se američki predsjednik Joe Biden sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u četvrtak u Bijeloj kući, rekao je američki dužnosnik u ponedjeljak.

Biden je prošle srijede obolio od covida, ali se u utorak vraća u Washington iz svoje kuće na plaži u Delawareu. Netanyahu se obraća na zajedničkoj sjednici Kongresa SAD-a u srijedu.

Očekuje se da će Biden i Netanyahu razgovarati o načinima postizanja sporazuma o prekidu vatre između Izraela i militanata Hamasa u Gazi, kao i o Iranu i drugim temama.

ODLUKA DEMOKRATA 7. KOLOVOZA

Harris osigurala dovoljan broj glasova delegata za nominaciju

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris osigurala je potporu većine delegata Nacionalne demokratske konvencije u ponedjeljak da postane kandidatkinja demokrata za američku predsjednicu, rekli su izvori.

Anketa Associated Pressa među delegatima demokrata pokazala je da bi mogla imati potporu 2538 delegata, što je znatno više od 1976 potrebnih za pobjedu na glasovanju delegata idućih tjedana. Predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora Jaime Harrison rekao je u ponedjeljak da će stranka dati predsjedničkog kandidata do 7. kolovoza.

Delegati se još uvijek mogu predomisliti prije 7. kolovoza, ali nitko drugi nije dobio nijedan glas u anketi AP-a, a 57 delegata reklo je da su neodlučni.

KAMALA S REKORDNIM DONACIJAMA

Kampanja potpredsjednice Sjedinjenih Država Kamale Harris priopćila je u ponedjeljak da je prikupila 81 milijun dolara u prva 24 sata nakon što je objavila da će se kandidirati za demokratsku predsjedničku nominaciju, dok se istodobno najavljuje da bi do srijede navečer mogla biti osigurana predsjednička nominacija.

​U priopćenju se navodi da iznos "odražava novac prikupljen tijekom kampanje, od Demokratskog nacionalnog odbora i zajedničkih odbora za prikupljanje sredstava".

Riječ je samo o donacijama malih donatora, navodi se u priopćenju potpredsjedničina tima, ističući da je riječ o najvećem prikupljanju sredstava koje je u 24 sata izveo neki kandidat u cijeloj američkoj povijesti, prenosi AFP.

Cilj: osigurati nominaciju do srijede navečer

Cilj je potpredsjednice Sjedinjenih Država Kamale Harris osigurati predsjedničku nominaciju do srijede navečer osiguravanjem većine od gotovo 4000 izaslanika demokratske konvencije potrebnih za pobjedu, rekla su četiri upućena izvora.

Dužnosnici i partneri njene kampanje upućuju stotine telefonskih poziva kako bi pridobili potporu izaslanika uoči konvencije u Chicagu od 19. do 22. kolovoza, istovremeno nastojeći blokirati sve potencijalne protukandidate, kako je prvi izvijestio Reuters u nedjelju.

Osiguravanje potpore izaslanika ključno je kako bi se osiguralo da aktualna potpredsjednica Harris zamijeni Bidena kao stranačkog kandidata na predsjedničkim izborima 5. studenoga u srazu s republikancem Donaldom Trumpom.

Harris treba podršku apsolutne većine, ili procijenjenih 1.969 od 3.936 demokratskih izaslanika, kako bi osigurala svoju nominaciju na konvenciji u kolovozu. Dosad se otprilike četvrtina obvezala da će je podržati, na temelju javnih objava.

Predsjednik Biden je podržao Harris kao svoju nasljednicu, ali on ne može prisiliti izaslanike da slijede njegov primjer.

"Bidenovo potvrđivanje Harris snažno je djelovalo na donatore da daju novac, kao i na izaslanike... da se na kraju založe za nju", rekao je Reutersu predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora za financije Chris Korge, izaslanik s Floride.

"Budući da je on podržao potpredsjednicu, mislim da će do kraja radnog vremena u srijedu ona imati dovoljno obećanih izaslanika da pređe 50 posto podrške", kazao je Korge.

Južna savezna država Tennessee postala je prva koja je obećala svojih 70 demokratskih delegata potpredsjednici, rekli su izvori Reutersu u nedjelju.

Dvoje visokih dužnosnika kampanje izjavilo je da je cilj osigurati dostatnu podršku već do srijede, dok je drugi visoki izvor potvrdio da se „radi na tome“. Ured potpredsjednice i službeni stožer kampanje odbili su komentirati taj cilj.

Većina demokratskih izaslanika predana je Bidenu nakon državnih predizbora ove godine. Nakon objave povlačenja iz predsjedničke utrke, oni nisu vezani ni zakonom ni stranačkim pravilima nikoga poduprijeti.

Odbor za pravila Nacionalne demokratske konvencije, u čijim je rukama velika moć i koji se sastaje u srijedu, iscrtava virtualni plan za odabir novog kandidata prije konvencije.

20.53

Nancy Pelosi podržala Harris za američku predsjednicu

24sata

Američka kongresnica i bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja ima velik utjecaj u Demokratskoj stranci, u ponedjeljak je podržala potpredsjednicu Kamalu Harris kao kandidatkinju njihove stranke na predsjedničkim izborima u studenom.

Više pročitajte OVDJE.

17.57

Kamala Harris: Bidenovo naslijeđe nema premca u modernoj povijesti

Harris je svoj govor započela odavanjem počasti Joeu Bidenu, koji nije prisutan jer ima Covid-19.

- Da, možete pljeskati - govori ona okupljenima nakon što nabraja njegova postignuća.

Govorila je i o onome što je predsjednik Biden ostavio iza sebe, kaže da je ono nadmašilo prethodno naslijeđe.

- Naslijeđe Joea Bidena u protekle tri godine nema premca u modernoj povijesti - rekla je.

Harris kaže da joj je Bidenov sin Beau često govorio kakav je čovjek bio njegov otac, dodajući da te iste kvalitete ona viđa kod predsjednika svaki dan - ističući one kao što su iskrenost, poštenje, predanost vjeri i obitelji, veliko srce i ljubav zemlje.

Dodaje da je "duboko zahvalna za njegovu službu naciji".

O svojoj kandidaturi nije govorila.

Predsjednik Biden je javno podržao Harrisa da ga naslijedi kao demokratskog kandidata za predsjednika 2024.

Komentari 229