Bezuk je pucao na zgradu Vlade prije četiri godine, a Kralj se 2008. Yugom zaletio u Sabor | 24sata
Obavijesti

News

Bezuk je pucao na zgradu Vlade prije četiri godine, a Kralj se 2008. Yugom zaletio u Sabor

Bezuk je pucao na zgradu Vlade prije četiri godine, a Kralj se 2008. Yugom zaletio u Sabor
8

Danijel Bezuk je iz automatske puške ispalio 20-ak hitaca. Ranio je policajca Oskara Fiurija i teško ga ozlijedio. Nakon istrage npad su okvalificirali kao teroristički čin

VIDEO

Incidenti na Markovom trgu pred zgradom Vlade ili Sabora, poput ovoga u kojem se muškarac polio benzinom i zapalio, nisu česti, ali bilo ih je. Najteži od njih svakako je bila pucnjava mladića iz Kutine, Danijela Bezuka (22) na zgradu Vlade prije nešto manje od četiri godine. Naime, 12.10.2020. godine Bezuk je u 8.06 dotrčao na Markov trg, ispalio rafal na zgradu Vlade i pri tom policajca Oskara Fiurija koji je stajao na ulazu pogodio s četiri metka. Drugom policajcu, kojeg je zahvatio Bezukov metak, propucan je džep na službenim hlačama. Treći policajac prošao je neokrznut. Bezuk je ispalio više od 20 hitaca.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu nakon istrage objavilo je kako je napad na Markovom trgu okarakteriziralo kao terorizam, a kaznena prijava je odbačena budući da je Bezuk istog dana počinio samoubojstvo. Nakon što je Bezuk ranio njegovog kolegu, na Bezuka je zapucao drugi policajac. Bezuk je pobjegao, a samo 24 minute nakon pucnjave pronašli su njegovo tijelo u Ulici Jabukovac, manje od dva kilometra od mjesta napada.

U minutama prije bezumnog pohoda ostavio je komentar na Facebooku:

- Dosta je bilo prevara i bezobzirnoga gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti - napisao je Bezuk na društvenoj mreži.

Policija je pet dana nakon napada objavila snimku napada. Snimka otkriva i da je dobro znao rukovati oružjem. Hrabri policajci uzvratili su paljbu i odbili njegov napad. Sama je sreća što u tom napadu nije bilo žrtava ili još ozlijeđenih jer su meci završili i u Uredu za zakonodavstvo gdje inače rade četiri službenice. One su u trenucima napada bile u zgradi, ali u drugim prostorijama.

Prema navodima onih koji su ga poznavali, nije bilo nikakvih naznaka da bi Bezuk mogao počiniti ovako nešto. Utvrđeno je kako je noć uoči pucnjave prespavao u jednom hostelu u centru Zagreba, a ujutro se dovezao taksijem na Markov trg, koji je od tog dana ograđen željeznim ogradama.

Zabio se Yugom u Sabor

U prosincu 2008. Robert Kralj zabio je svoj crni Yugo 45 u službeni ulaz u Sabor kojeg koriste zastupnici i posebni gosti. Kralj je Yugom projurio pored Ustavnog suda, dok su ga policajci pokušavali zaustaviti, vozeći u suprotnom smjeru. Potom se provezao zabranjenim djelom trga, pored Vlade i naglo skrenuo prema Saboru. Na sreću, nije punom širinom udario u staklena vrata Sabora jer bi u tom slučaju 'sigurno ušao unutra'. Sudario se sa zgradom, dijelom s njezinom fasadom, a dijelom je zakačio ulazna vrata.

- Da nije bilo onog željeza na vratima, vjerojatno bi autom uletio u Sabor - rekla je tada jedna od tajnica u Saboru. 

Davor Puklavec

Taj ponedjeljak Sabor nije zasjedao, pa nitko nije nastradao. Nakon udara, Kralj nije htio izaći iz vozila pa su ga policajci na silu izvlačili 3 - 4 minute. Kad su ga nekako uspjeli izvući, bacili su ga na pod i stavili lisice, a Yugo su preuzeli policajci s psima i pretražili vozilo zbog sumnje da je unutra bio eksploziv. No, nije pronađeno ništa, a policajci su neozlijeđenog Kralja uveli u Sabor. 

Neki saborski zastupnici su već tada počeli upozoravati da Markov trg nije dovoljno osiguran.

Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Stravične snimke: Razorne oluje haraju Europom, najmanje pet poginulih, stotine su evakuirali
BROJNE CESTE ZATVORENE

Stravične snimke: Razorne oluje haraju Europom, najmanje pet poginulih, stotine su evakuirali

U Švicarskoj je veliko nevrijeme u kantonu Ticino, na jugoistoku zemlje, odnijelo dva života u odronu zemljišta prouzrokovanog obilnim kišama, potvrdila je policija...

Pogledajte gužvu kod Svetog Roka: 'Vozi se 5 na sat, dva su vozila stala u drugom tunelu'
OGROMNE GUŽVE NA A1

Pogledajte gužvu kod Svetog Roka: 'Vozi se 5 na sat, dva su vozila stala u drugom tunelu'

SVETI ROK- HAK javlja kako se u tunelu Čelnika vozi usporeno prema Zagrebu zbog vozila u kvaru, zbog velike gustoće prometa stvorila se kolona vozila između odmorišta Jasenice i tunela Sveti Rok. - Vozi se u koloni 5 na sat, a u tunelu su u kvaru stali auto s kamp kućicom i još jedan auto - ispričala je čitateljica. Gužve su oko 14 sati i između Bosiljeva i Lučkog, a prije Demerja je kolona od 5 km zbog sudara.
FOTO Niz nesreća na A1, kod Lučkog kolona čak 5 km, zbog sudara se stoji kod Svetog Roka
VRUĆINE I OGROMNE GUŽVE

FOTO Niz nesreća na A1, kod Lučkog kolona čak 5 km, zbog sudara se stoji kod Svetog Roka

Najveće gužve u nedjelju u podne su kod Lučkog i to iz smjera Buzina prema moru. Čeka se i na izlasku s autoceste A1 u Zagrebu, a povremeno je promet u prekidu kod Svetog Roka