Obavijesti

News

Komentari 8

Beroš o hakerskom napadu na KBC Zagreb: 'Ukradeni podaci neće biti objavljeni u medijima'

Beroš o hakerskom napadu na KBC Zagreb: 'Ukradeni podaci neće biti objavljeni u medijima'
1

Ministar Beroš za 24sata je govorio o hakerskom napadu na KBC Zagreb

VIDEO

Hakeri su svojom objavom preuzeli odgovornost za napad na KBC Zagreb i objavili detalje s postavljenim uvjetima. Sve službe, hrvatske i međunarodne, analiziraju i sagledavaju situaciju te djeluju prema svojoj nadležnosti. Po završetku forenzičkog postupka utvrdit će se vrsta i opseg hakerskog napada te sva daljnja postupanja - rekao je za 24sata ministar zdravstva Vili Beroš.

Kad govorimo o podacima, za koje hakeri kažu da su ih neovlašteno preuzeli, Beroš vjeruje kako neće biti objavljeni u našim medijima jer je objava osobnih podataka, uključujući i zdravstvene podatke, protivna Zakonu o zaštiti osobnih podataka i odredbama GDPR-a.

- Apeliram i na medije i na građane da se prije svega vode moralnim načelima i osobno pridonesu rješavanju navedene situacije s najmanjim mogućim posljedicama - rekao je Beroš u razgovoru za 24sata.

S Rebra nitko ne želi davati informacije o napadu, zvali smo ih, no rekli su nam da ne znaju ništa i da se sve službe bave time.

Šuti i Ministarstvo unutarnjih poslova. Resorni ministar Davor Božinović nam je na upit o napadu i hakerima rekao da ne može davati nikakve izjave.

Na konferenciji za novinare ranije je izjavio kako je staro pravilo da se o djelovanju tajnih službi ne govori previše u javnosti navodeći kako on ne zna da se traži otkupnina.

Kompanija HackManac, globalna platforma za praćenje kibernetičkih prijetnji koja izvještava o raznim kibernetičkim napadima i korištenju ransomwarea, objavila je podatke o napadu na Rebro zbog kojeg je bolnica morala ugasiti sustav.

Hakerska skupina LockBit 3.0 izjavila je da stoji iza napada na KBC Zagreb izveden prošlog četvrtka i traže otkupninu, no ne navode iznos, iako su naveli da bolnica ima rok do 18. srpnja za uplatu, kako je objavljeno na platformi HackManac. Pišu da su hakeri, među ostalim, uzeli podatke o pacijentima, podatke o pregledima, liječnička istraživanja, podatke o operacijama, o organima i donorima, podatke iz banke tkiva i o zaposlenicima.

LockBit 3.0 hakerska je skupina koja ime nosi po istoimenom programu kojim izvodi sofisticirane napade. FBI smatra da je na čelu skupine 31-godišnji Rus, Dmitry Yuryevich Khoroshev. Potraga za njim traje, a osim FBI-a traže ga i australske i britanske vlasti.

Optužnica, za sada, ima 26 točaka, a kad se zbroje sve kazne koje mu prijete, u zatvoru bi mogao provesti 185 godina. Samo u Americi su tražili stotine milijuna dolara u zahtjevima za otkupninu, a britanske vlasti tvrde kako su vođe ove zloglasne skupine tako zaradile više od milijardu dolara. Žrtve su pronašli u 33 zemlje svijeta, najviše ih je u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj i Kini.

Na Bostonskoj konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti 2024. rečeno je da je zlonamjerni softver LockBit korišten u više od 2400 napada diljem svijeta, uključujući više od 1800 u SAD-u. Kibernetički kriminalci uzrokovali su milijarde dolara štete i primili najmanje 125 milijuna dolara otkupnine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio