Obavijesti

News

Komentari 9

Beroš iz Splita: Svjesni smo disfunkcionalnosti zdravstvenog sustava, ali mi tražimo rješenja

Beroš iz Splita: Svjesni smo disfunkcionalnosti zdravstvenog sustava, ali mi tražimo rješenja
1

Ministarstvo je odobrilo Splitu investicije u iznosu od 4 milijuna eura za neophodne potrebe koje će povećati kvalitetu zdravstvene zaštite, započeo je Beroš

VIDEO

Obilježavanje Dana Kliničkog bolničkog centra Split započeo je obilaskom četiriju uređaja kupljenih iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka, nakon čega je održana konferencija za medije na kojoj su govorili ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović. 

Potom će se u velikoj predavaonici Firule održati svečana sjednica Stručnog vijeća na kojoj će se prikazati plan razvoja KBC-a u ovoj godini te dugoročni razvojni projekti.

- Ministarstvo je odobrilo Splitu investicije u iznosu od 4 milijuna eura za neophodne potrebe koje će povećati kvalitetu zdravstvene zaštite - započeo je Beroš.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ravnatelj splitskog KBC-a je najavio kako će ove godine imati puno projekata. Dodao ja kako su stigla četiri uređaja. 

- Svjesni smo svih disfunkcionalnosti u zdravstvenom sustavu, lista čekanja, pozicija svih dionika u društvu i zdravstvu, ali nudimo i tražimo rješenje. Reforma je utemeljena - rekao je Beroš.

- Odlučnost administracije ili jednog ministra nije presudna, potrebna je odlučnost svih nas skupa i svatko treba dati svoj doprinos, od ministarstva, djelatnika i pacijenata - njih poziva na razumijevanje. Zdravstveni sustav je zanemarivan desetljećima - rekao je.

Rekao je kako ga liste čekanja najviše bole jer se odnose na sudbinu pacijenata.

U Zagrebu i Splitu pronašli liječnike koji za vrijeme radnog vremena u bolnici rade privatno
U Zagrebu i Splitu pronašli liječnike koji za vrijeme radnog vremena u bolnici rade privatno

- Od kad sam na čelu ministarstva odgovorili smo na pandemiju, ulovili smo se u koštac sa svim ložim disfunkcionalnostima, uključujući liste čekanja - rekao je te dodao kako je svjestan položaja određenih zdravstvenih djelatnika.

- Zajedno se moramo boriti za bolje materijalne uvjete, ne samo liječnika, nego svih dionika zdravstvenog sustav, ali prvi i osnovni interes je interes hrvatskih pacijenata, oni su mi na prvom mjestu. To nije floskula, borimo se svakodnevno da utemeljimo bolji zdravstveni sustav na dobrobit pacijenata, mi smo tu zbog njih - kaže Beroš

Osvrnuo se na aktualnu temu plaća zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj u odnosu na one u Sloveniji. 

Ministar zdravstva Vili Beroš na obilježavanju Dana Kliničkog bolničkog centra Split

- Teško je boriti se protiv svega i za istinu ako iz dan u dan u medijima se namjerno ili slučajno tjeraju neke druge informacije. Evo jedan element koji mi je doista na duši. Bilo je govora ovih dana kako su u Sloveniji, neko je spominjao čak sedam puta veće plaće nego u RH. Istine radi ja vam moram pročitati informacije koje sam jučer dobio. Plaća specijalizanta u Sloveniji veće, a prosječna je 1674 eura, dok je u RH 1533 eura. To smo detektirali kao problem te ga rješavamo - rekao je Beroš.

Beroš ljut na liječnike: Sazvali su konferenciju iako smo već dogovorili sastanak s njima!
Beroš ljut na liječnike: Sazvali su konferenciju iako smo već dogovorili sastanak s njima!

- Kada je riječ o plaćama specijalizanta u RH je prosječna plaća 2797 eura, a u Sloveniji 2232 eura. Plaća subspecijalista u RH je 2965 eura, a u Sloveniji 2797 eura - naveo je Beroš te dodao kako su mu pacijenti na prvom mjestu.

Možete li nam objasniti ugovore koji se potpisuju sa specijalizantima?

- Država educira studente da završe medicinski fakultet da bi liječili građane. U drugom koraku država financira specijalizacije istih liječnika da bi ih usavršila u pojedinom području ne da odlaze van nego da liječe hrvatske građane - rekao je Beroš te dodao ako specijalizant ode prije reda mora vratiti troškove obrazovanja te da to isto traži i Europska komisija.

Nedavnim zdravstveno-inspekcijski nadzorom u KBC-u Split je utvrđeno 12 prekršajnih postupaka, 18 težih povreda obveza iz radnog odnosa: 15 za rad bez odobrenja i rad izvan ustanove tijekom radnog vremena te tri za odsutnost s posla u radno vrijeme.

- Još nismo dobili inspekciji nalaz. Kada ga dobijemo, postupit ćemo prema Zakonu o radu, najvjerojatnije disciplinski - kazao je ravnatelj Meštrović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere