Obavijesti

News

Komentari 1

Berlin nezadovoljan Kijevom, ne žele im primiti predsjednika

Berlin nezadovoljan Kijevom, ne žele im primiti predsjednika

Steinmeier je zajedno s predsjednicima Poljske, Estonije, Litve i Latvije trebao posjetiti Kijev no ukrajinska vlada je odbacila namjeru Steinmeiera te umjesto toga izričito pozvala njemačkog kancelara Olafa Scholza

VIDEO

Njemački politički vrh je u srijedu s čuđenjem i nerazumijevanjem reagirao na odbijanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da u posjet primi njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera.

- Njemački predsjednik se jasno i definitivno postavio na stranu Ukrajine. Njemačka je spadala i još uvijek se nalazi među najodlučnijim podržavateljima Ukrajine i ta činjenica je tijesno povezana i s dugogodišnjim aktivnostima njemačkog predsjednika - rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Vanjskopolitički glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Nils Schmid izrazio je nezadovoljstvo odlukom Kijeva.

Moskva: Predsjednik Steinmeier sastao se s ruskim kolegom Putinom

- To je više nego neprimjereno: mi smo prijateljske zemlje i posjet njemačkog predsjednika zajedno s ostalim predsjednicama je trebao biti pozitivan signal - rekao je Schmid i dodao kako odluka Kijeva u Njemačkoj 'nailazi na potpuno nerazumijevanje'.

Steinmeier je zajedno s predsjednicima Poljske, Estonije, Litve i Latvije trebao posjetiti Kijev no ukrajinska vlada je odbacila namjeru Steinmeiera te umjesto toga izričito pozvala njemačkog kancelara Olafa Scholza s kojim bi se konkretno razgovaralo o daljnjoj, prije svega vojnoj, pomoći Njemačke Ukrajini.

- Ovako suprotstavljati njemačkog kancelara i njemačkog predsjednika to je u potpunosti neprimjereno - rekao je Schmid i dodao kako 'ne vidi razloga' da Scholz 'samo tako' otputuje u Kijev.

Potpredsjednik Bundestaga i čelnik vladine Liberalno-demokratske stranke (FDP) Wolfgang Kubicki se također izjasnio protiv Scholzovog odlaska u Kijev nakon proglašavanja Steinmeiera nepoželjnim gostom.

Novi Zeland: 'Poslali smo zrakoplov kao podršku Ukrajini'
Novi Zeland: 'Poslali smo zrakoplov kao podršku Ukrajini'

- Meni je potpuno nezamislivo da kancelar jedne vlade u kojoj se nalazi i FDP odlazi u neku zemlju koja je najvišeg političkog predstavnika naše zemlje proglasila nepoželjnom osobom - rekao je Kubicki.

Reakciju Kijeva je žestoko kritizirao i najveći oporbeni zastupnički klub Unije CDU/CSU.

Vanjskopolitički glasnogovornik Unijinog zastupničkog kluba Juergen Hard je rekao kako se radi o 'teškom teretu po odnose Njemačke i Ukrajine'. On je od njemačkog kancelara zatražio da još danas telefonira s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim.

Ukrajina je u nekoliko navrata Steinmeiera optuživala da je kao nekadašnji ministar vanjskih poslova i jedan od čelnika SPD-a zaslužan za popustljivu i preblagu politiku Berlina naspram Moskve.

Steinmeier je prije nekoliko dana priznao da je u izgradnji odnosa Njemačke i Rusije 'u prošlosti počinio greške' te se za to i ispričao.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Zelenski zatražio dopuštenje za napade na tlu Rusije: 'Moramo ukinuti sva ograničenja...'
STIŽE POMOĆ SAD-A

Zelenski zatražio dopuštenje za napade na tlu Rusije: 'Moramo ukinuti sva ograničenja...'

Zelenski je pozvao zapadne vlade da povećaju i ubrzaju vojnu pomoć ukrajinskim snagama. U travnju je odobren američki zakon kojim se Ukrajini pomaže sa 61 milijardom dolara.

Rusija: 'Zauzeli smo još jedno selo u istočnoj Ukrajini'
BEZ VEĆEG PROBOJA

Rusija: 'Zauzeli smo još jedno selo u istočnoj Ukrajini'

Rusija je u nedjelju objavila da je zauzela novo selo u istočnoj Ukrajini, nastavljajući tako i dalje prema ukrajinskim obrambenim linijama, no ovaj put nije ostvarila veći proboj
Tajni razgovori: Šefovi obrane Rusije i SAD-a kratko telefonski popričali na rusku inicijativu
USRED RATA

Tajni razgovori: Šefovi obrane Rusije i SAD-a kratko telefonski popričali na rusku inicijativu

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je telefonski poziv "inicirala ruska strana". "Dotakli su se pitanja sprječavanja sigurnosnih prijetnji i smanjenja rizika od potencijalne eskalacije", dodaju.