Obavijesti

News

Komentari 124

Banožić, i još 19 političara koji više ništa ne rade, sad će dobiti naknade i više od 4.000 eura!

Banožić, i još 19 političara koji više ništa ne rade, sad će dobiti naknade i više od 4.000 eura!
7

Među onima koji će, iako više nisu ni na kakvoj javnoj funkciji, dobiti povišice od 70 posto, nalaze se i političari protiv kojih su podignute ozbiljne optužnice za korupciju, zloporabu položaja i pogodovanja

VIDEO

Dražen Barišić bivši je HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice optužen da je uzimao mito za namještanje nabave za milijunske radove na pročistaču. Stjepan Kovač je bivši SDP-ov gradonačelnik Čakovca optužen da je zlorabio položaj i falsificirao prijeteće poruke zbog kojih je plakao pred kamerama. Mario Banožić bivši je HDZ-ov ministar koji je optužen zbog prometne nesreće u kojoj je poginuo otac dvoje djece. Boris Milošević je SDSS-ov zastupnik osumnjičen da je s bivšim ministrom sređivao državne potpore podobnim poduzećima. Marko Milanović Litre je bivši zastupnik konzervativaca koji je u Sabor prije četiri godine ušao kao zamjena s točno 19 osvojenih glasova.

Što je zajedničko svima njima i još 15 zastupnika i zastupnica? Kao prvo, plaćamo im naknadu za nerad, pravo nazvano “6+6” jer bivši dužnosnici, ako žele, dobivaju punu plaću još šest mjeseci, a zatim pola plaće sljedećih šest mjeseci. I kao drugo, iako nisu na nikakvoj javnoj funkciji, dobit će povišice od 70 posto kao i aktualni ministri, saborski zastupnici, premijer, predsjednik i drugi dužnosnici. Na apsurd da im stižu povišice je prvi upozorio kolega Dražen Ciglenečki iz Novog lista, a taj apsurd nam je i službeno potvrđen.

Puhovski o povišicama: 'Čudno je da predsjednik države ima veću plaću od premijera...'
Puhovski o povišicama: 'Čudno je da predsjednik države ima veću plaću od premijera...'

Zašto bi netko tko nije na funkciji dobio povišicu? Zato što točna zakonska formulacija za bivše dužnosnike glasi “imaju pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti”. Dakle, bivši ministar Banožić ima pravo na naknadu po visini plaće aktualnog ministra obrane Ivana Anušića. Kako smo rekli, prvih šest mjeseci punu plaću, a drugih šest mjeseci pola plaće. Bivši predsjednik saborskog odbora Domagoj Hajduković ima pravo na naknadu plaće koju prima sadašnja predsjednica odbora Jelena Miloš, itd. Da je zakon minimalno drugačiji, odnosno da piše da “imaju pravo na naknadu u visini plaće koju su ostvarivali”, ovaj apsurd bi se izbjegao i ne bi dobili povišice. Točne, nove plaće s povišicom za dužnosnike još nisu objavljene, ali kada se pogledaju i stare plaće zastupnika, vidi se da će bivšim dužnosnicima stići prosječno 1700 eura povišice.

Banožić je izuzetak jer je on već konzumirao plaću za prvih šest mjeseci, pa će sada dobiti uvećano pola preostale plaće još četiri mjeseca. Kod njega je pak poseban apsurd. Banožić je imao plaću 2436 eura, a nasljednik Anušić ima prije povišice 3000 eura jer je i potpredsjednik Vlade. Što znači da je po spornoj zakonskoj odredbi Banožić već prvih pola godine primao višu naknadu za 500-tinjak eura jer Anušić ima veću plaću. Nakon povišice, sada će još četiri mjeseca primati oko 2500 eura umjesto da je primao 1500 eura. Podsjetimo da ćemo Banožiću ukupno isplatiti iz proračuna i dodatnih 26.300 eura za subvencioniranje kredita kojim gradi novu kuću.

Saborski zastupnici koji su iskoristili pravo na ‘6+6’ su još: Nevenko Barbarić, Zvane Brumnić, Emil Daus, Davor Dretar, Domagoj Hajduković, Matko Kuzmanić, Željko Lenart, Katarina Nemet, Marin Lerotić, Jure Brkan, Luka Brčić, Danica Baričević, Nikša Vukas, Ružica Vukovac i Mladen Karlić.

Brumnić je bivši SDP-ovac poznat i po tome što ima novca za ulaganje na svjetskim burzama, a ima i nekoliko nekretnina. On će s povišicom sada primati plaću višu od 3300 eura. Kratko nam je rekao da je iznenađen, ali da će naknadu nastaviti uzimati.

- A što bi trebao uraditi kad je tako propisano - rekao nam je Brumnić.

Inače, svi ostali kojima smo poslali izračune i probali ih dobiti, jednostavno se mudro nisu javili za komentar. Primjerice, Domagoju Hajdukoviću će ‘sjedati’ na račun preko 4500 eura, a od studenog pola tog iznosa. Davor Dretar iz Domovinskog pokreta i Milanović Litre su kolegi iz Novog lista izjavili da se ne slažu s povišicama i da od jeseni nisu planirali uzimati naknadu. Dretar je rekao da on nije čovjek koji može bez rada, a Milanović Litre da planira osnovati svoju tvrtku i zaposliti se u njoj iako je svjestan da će imati manja primanja. Izračunali smo da će obojica nakon povišice primati po 4000 eura. Poslali smo im taj izračun i zamolili potvrdu da će ga se odreći. Nisu nam odgovorili.

Ovo su tri naša para u politici. Nakon velike povišice, mjesečno zarađuju više od 8.000 eura...
Ovo su tri naša para u politici. Nakon velike povišice, mjesečno zarađuju više od 8.000 eura...

Osim njih, optuženi Stjepan Kovač će s povišicom primati oko 3700 eura, a zatim još pola godine polovicu tog iznosa. Emil Daus iz IDS-a bi trebao s povišicom primati naknadu višu od 4300 eura do studenog, a zatim polovicu tog iznosa.

LISTA NAKNADA S POVIŠICAMA:

Danica Baričević 3500 eura

HDZ-ova bivša zastupnica se istakla hvaljenjem premijera, i izjavama o “malim, škurima”.

Dražen Barišić 3900 eura

Bivši HDZ-ov gradonačelnik i zastupnik optužen je za primanje mita, a još ga masno plaćamo

Boris Milošević 4100 eura

Bivši SDSS-ov zastupnik osumnjičen je za pogodovanje tvrtkama za dobivanje državnih potpora

Zvane Brumnić 3300 eura

Bivši SDP-ovac je poznat jer dobro zarađuje ulaganjem na burzi, a ovo će mu biti “džeparac”

Davor Dretar 4000 eura

Bivši zastupnik Domovinskog pokreta nije postao državni tajnik, ali i njemu raste naknada

Mario Banožić 2500 eura

Isteklo mu je razdoblje pune plaće, ali sada će primati pola uvećane plaće Ivana Anušića

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 124

VIDEO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'
PAPA BLAGOSLOVIO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'

Iz Vatikana kažu kako je potrebno razjasniti moguće zabune oko Međugorja koje mogu navesti neke male skupine da iskrive to duhovno iskustvo. Na kraju dokumenta je i upozorenje

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm
NOVO POGORŠANJE

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm

Stiže novo pogoršanje vremena koje će donijeti naoblačenje i kišu u većem dijelu zemlje. Nakon stabilnijeg razdoblja, u četvrtak se očekuju oborine, osobito u istočnim i južnim krajevima
Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije
VIDEO: ZABILI SE U KAMION

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije

Oba vozila kretala su se u istom smjeru. U trenutku nesreće promet je tekao normalno. Auto se zabio u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega iz zasad neutvrđenih razloga, objavili su Talijani