Pogon sa 17 zaposlenih, vrijedan 3,7 milijuna kuna, bit će najveća europska tvornica orijentalnih specijaliteta. Tvornica je otvorena u Lukavcu, kraj V. Gorice
Baklave iz Hrvatske jest će se diljem svijeta: Izvozit će 95%
Hrvatska nam je bila prvi izbor jer ima najbolju lokaciju od svih zemalja koje smo razmatrali. U igri su bile i Bugarska te Rumunjska, ali odlučili smo se za vas. Zasad smo uložili gotovo četiri milijuna kuna i planiramo još, rekao je Constantine Azar, jedan od vlasnika pekare New Bakery koja je u četvrtak otvorena u Lukavcu pokraj Velike Gorice.
Svečanom otvorenju prisustvovao je i ministar poduzetništva Gordan Maras koji se s radnicima okušao u pečenju tradicionalnih turskih kolača.
- Ovo je odličan primjer hrvatske suradnje s ostalim europskim zemljama. Ove godine strani su investitori u prvih šest mjeseci uložili više od 15 milijardi kuna, što je otprlike jednako investicijama prije recesije - rekao je ministar koji je među prvima probao kolače.
- Moram priznati da su odlični - rekao je Gordan Maras.
Većina stvari se radi ručno
Pogon sa 17 zaposlenih, vrijedan 3,7 milijuna kuna, bit će najveća europska tvornica orijentalnih specijaliteta.
- Većinu stvari radimo ručno. Otkad umijesimo punjenje pa do sirupa u svemu sudjeluje ljudska ruka. Imamo tri okusa u kojima će Hrvati moći uživati: indijski oraščić, pistacija i orah - rekao je zadovoljni radnik Mario Petravić.
Naglasio je kako je recept za poseban sirup kojim prelijevaju baklave strogo čuvana tajna. Baklave se peku na 170 stupnjeva točno sat vremena, a u jednoj turi ispeče se 20 pladnjeva kolača. Strojno se radi samo tijesto, a za ostalo su zaduženi “majstori”.
Baklave iz ove tvornice jest će se u Americi, Francuskoj, Švicarskoj i ostalim dijelovima svijeta. Investitori planiraju izvoziti više od 95 posto ispečenih kolača, a preostalih pet posto bit će namijenjeno domaćem tržištu.