Obavijesti

News

Komentari 16

Azimov: 'Sve što Rusija radi u Hrvatskoj nije zbog interesa'

Azimov: 'Sve što Rusija radi u Hrvatskoj nije zbog interesa'
1

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov dao je veliki intervju Večernjem listu u kojem je pričao o svom mandatu u Lijepoj našoj. Nada se boljoj suradnji između Hrvatske i Srbije

VIDEO

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov ovog ljeta, nakon četiri godine, završava svoj mandat. U intervjuu otvoreno govori o svojim postignućima u vrijeme mandata, o koronavirusu, utjecaju pada cijene nafte na rusku ekonomiju, o posjetu ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Hrvatskoj, o ljubavi prema Hrvatskoj i Zagrebu zbog koje je nakon potresa donirao 100 tisuća kuna, o prijateljstvu s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem... Usto, izrazio je žaljenje što Hrvatska nije tražila medicinsku pomoć od Rusije te je, između ostalog, otkrio je što će učiniti prije odlaska iz Hrvatske.

Zašto je Rusija zaobišla Hrvatsku? Je li premijer Plenković od predsjednika Vladimira Putina zatražio pomoć?

Vjerujte mi, da su predsjednik Zoran Milanović ili premijer Andrija Plenković tražili pomoć od Rusije, odmah bi je dobili. Nažalost, do sada od hrvatskog rukovodstva Rusija nije zaprimila nikakav zahtjev za pomoć, a mi se ne želimo gurati i nametati. Sva pomoć koju bismo dali Hrvatskoj bila bi besplatna. Kao veleposlanik u Hrvatskoj, iako znam da nije bilo zahtjeva hrvatskog rukovodstva, ja sam Hrvatskoj, nakon potresa u Zagrebu, s nekoliko nevladinih udruga iz Rusije pružio financijsku pomoć. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić tražio je pomoć prijateljskih gradova, Moskve i Sankt Peterburga. Iako sva financijska pomoć ide preko vlade ili predsjednika Vladimira Putina, stanovnici Sankt Peterburga skupili su 50 tisuća eura i poslali gradu Zagrebu. Isto tako će postupiti i Moskva. Vaša tvrtka Fortenova, u kojoj je veliki ruski dio, Lukoil i Sberbank, već su uplatili pomoć od više od 300 tisuća kuna. Isto tako, naša tvrtka Lukoil dostavila je tonu goriva za vozila zagrebačke spasilačke službe, što je išlo preko pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavla Kalinića. Ja kao veleposlanik Rusije, zemlje koja nije članica ni NATO-a ni EU, na račun Zagreba uplatio sam 100 tisuća kuna. Ne vjerujem da je veleposlanik bilo koje druge zemlje uplatio takav iznos i pomogao Zagrebu. Najvažniji moj doprinos obnovi Zagreba nakon potresa tek će biti. Ja volim Zagreb, posebno povijesni dio grada. Svaki se dan šetam gradom i gledam kako teku radovi nakon potresa i nema razloga za kritiku koja ide Bandiću jer vidim da radovi idu dobro. Kada se smiri koronavirus, u Zagreb će doći naša mehanizacija i inženjeri te statičari, koji će provjeriti infrastrukturu povijesnih zgrada, muzeja, katedrale, kazalište... Tehniku kakvu mi imamo nema nitko na svijetu i to će biti naša humanitarna i besplatna pomoć.

Geopolitički, je li Rusiji važnija Srbija ili Hrvatska?

Za Rusiju je važna i Srbija i Hrvatska. Za mene kao veleposlanika u Hrvatskoj najbitnija je Hrvatska, naravno. Istovremeno, s Hrvatima smo kao Slaveni vezani povijesno, kulturno, duhovno... Srbija je jedan od naših najbitnijih strateških partnera na Balkanu. Vrlo smo zainteresirani za poboljšanje odnosa između Hrvatske i Srbije. Možda znate da je zadnjih dana SSSR-a Gorbačov pokušao riješiti jugoslavensku krizu na miran način. U tom je nastojanju pozvao u Moskvu i predsjednika Franju Tuđmana i predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. Za nas Hrvatska ima svoju prednost. Nikada ne vežemo odnose Rusije i Hrvatske s odnosima Rusije i Srbije. Ruski narod osjeća simpatiju i poštovanje za Hrvatsku. Sve što Rusija u Hrvatskoj radi nije ni zbog kakvih geopolitičkih interesa. Kao veleposlanik tvrdim da Rusija nikada ništa nije učinila što bi smetalo ili naštetilo odnosima Hrvatske unutar NATO i EU. Ruski narod hrvatski smatra bratskim i prijateljskim. Prošle je godine 150 tisuća ruskih turista bilo u Hrvatskoj, što je velika brojka s obzirom na vizni režim. Što se tiče potrošnje, siguran sam da je ovih 150 tisuća Rusa više potrošilo na Jadranu nego milijun drugih turista iz cijelog svijeta. Kao veleposlanik, dobivam pisma od svojih građana koji pitaju kada će Hrvatska pobijediti koronavirus i otvoriti vrata turistima. Ja im odgovaram kako se nadam da će to biti u srpnju ili kolovozu.

Pročitajte više na portalu Večernjeg lista.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere