Obavijesti

News

Komentari 1

Austrija na izborima: FPÖ na putu prema povijesnoj pobjedi, ali male su im šanse za vladu

Austrija na izborima: FPÖ na putu prema povijesnoj pobjedi, ali male su im šanse za vladu

Herbert Kickl se rado vidi u budućoj ulozi predsjednika austrijske vlade i koristi pojam "narodnog kancelara", iako je to naziv kojim je sebe u prošlosti nazivao jedino Adolf Hitler. No šanse su mu za to male

VIDEO

U Austriji su u nedjelju ujutro otvorena biračka mjesta za parlamentarne izbore, koji bi mogli označiti povijesnu pobjedu krajnje desnice, koja prema anketama vodi ispred konzervativaca.

Desno-populistička Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) ima dobre izglede za relativnu pobjedu na parlamentarnim izborima, ali su svejedno mali izgledi da će dati kancelara i sastaviti vladu. 

Nedjeljni izbori za Nationalrat (Nacionalno vijeće), kako se u Austriji naziva donji dom saveznog parlamenta, mogli bi ući u povijest kao prvi izbori na saveznoj razini na kojima bi desničarski FPÖ mogao dobiti najveći broj glasova.

Slobodarska stranka (FPÖ) već je sudjelovala u nekoliko vlada u toj alpskoj zemlji, ali još nikada nije bila prva na nacionalnim izborima.

U gotovo svim ispitivanjima javnog mnijenja, stranka Herberta Kickla vodi s oko 28 posto podrške ispred vladajuće konzervativne Austrijske narodne stranke (ÖVP), koja može računati s podrškom od 24 do 26 posto glasova. To je narodnjacima velik gubitak u usporedbi s posljednjim izborima 2019. kada ih je biralo 37 posto birača.

Austrija na biralištima: Desni FPÖ prvi put najjača stranka, ali nitko neće koalirati s Kicklom?
Austrija na biralištima: Desni FPÖ prvi put najjača stranka, ali nitko neće koalirati s Kicklom?

Socijaldemokratima (SPÖ) podrške iznosi dvadesetak posto, a za četvrto mjesto bore se liberali i zeleni, koji su na oko devet posto glasova.

Prelazak izbornog praga od četiri posto mogao poći za rukom Komunističkoj stranci Austrije (KPÖ) i lijevo-liberalnoj stranci Bier.

„Socijalna pomoć u budućnosti samo za domaće, nema političkog azila u Austriji, Austrija je okružena sigurnim zemljama. Tko zaustavi seobu naroda taj će zaustaviti i uvoz islamizma". Ovako je glavni kandidat FPÖ-a Herbert Kickl ukratko predstavio svoj predizborni program.

Austrijski slobodnjaci njime se zalažu za "tvrđavu Austriju" i zatvaranje granica po uzoru na Mađarsku Viktora Orbana.

"U Austriji živi previše stranaca" glavna je predizborna poruka desničara.

Herbert Kickl se rado vidi u budućoj ulozi predsjednika austrijske vlade i koristi pojam "narodnog kancelara", iako je to naziv kojim je sebe u prošlosti nazivao jedino Adolf Hitler. No vjerojatnost da će Kickl postati austrijski kancelar svejedno je mala.

Kao i u susjednoj Njemačkoj, gdje s desničarskim populistima iz Alternative za Njemačku (AfD) nitko ne želi koalirati, ni ÖVP ni SPÖ ne žele koalirati s FPÖ-om u vladi u kojoj bi Kickl bio kancelar.

Kancelar Karl Nehammer, vođa konzervativaca, smanjio je jaz posljednjih tjedana igrajući na kartu stranke "u središtu" političkog spektra, unatoč vrlo jasnim stajalištima o imigraciji.

Unatoč očekivanom padu od više od deset bodova u odnosu na izbore 2019., ÖVP, na vlasti od 1987., trebao bi, ako ne dođe do iznenađenja, zadržati mjesto kancelara, predviđaju stručnjaci, no pregovori će biti dugi za pronalaženje partnera.

Većina biračkih mjesta otvorena je u 7 sati za 6,3 milijuna birača, od devet milijuna stanovnika. Prve projekcije, napravljene na temelju rezultata glasovanja putem pošte i već zatvorenih glasačkih kutija, očekuju se ubrzo nakon zatvaranja birališta u 17 sati.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

VIDEO 'Bujica' kod Obrovca, kiša ne staje: 'Ceste više nema, užasno je. Čekamo vatrogasce'
KIŠA IZAZIVA KAOS

VIDEO 'Bujica' kod Obrovca, kiša ne staje: 'Ceste više nema, užasno je. Čekamo vatrogasce'

MEKA DRAGA - Obilna kiša poplavila je ulice Meke Drage kraj Obrovca. "Ovdje je katastrofalno. Ceste više nema. Umjesto nje je sada ova rijeka koja je nastala zbog kiše koja čitavo vrijeme pada. Čekamo vatrogasce da nam pomognu", ispričao nam je čitatelj koji je snimio ogromnu količinu vode koja se slijeva prema moru. Poplavljene su i ceste kod Turnja.

'Kapetan je odlučio da idemo uzjahati uragan. Bila je njegova odluka, ali ne i njegova greška'
PREŽIVJELI S BOURBON RHODEA

'Kapetan je odlučio da idemo uzjahati uragan. Bila je njegova odluka, ali ne i njegova greška'

Danas dva Ukrajinca i Rus, ljudi koji su pružali jedni drugome ruku i vadili onog najslabijega iz mora, valova visokih deset metara, više uopće ne komuniciraju. Rat Ukrajine i Rusije i njih je poslao svakog na svoju stranu
MORH odgovorio Milanoviću, rekli da se ne odgađa vojni rok. HDZ: Javio se Vrhovni šarlatan
REAGIRAO I HDZ

MORH odgovorio Milanoviću, rekli da se ne odgađa vojni rok. HDZ: Javio se Vrhovni šarlatan

Bez njegovih laži i podvala nije moglo ni za vikend, napisali su iz HDZ-a, a potom citirali MORH-ovo priopćenje o vojnom roku