Obavijesti

News

Komentari 15

Argentinac se došao oženiti u Sigetec Ludbreški: Rođaci moji, javite mi se ukoliko vas ima...!

Argentinac se došao oženiti u Sigetec Ludbreški: Rođaci moji, javite mi se ukoliko vas ima...!
2

Argentincu Fernandu baka je bila Hrvatica pa se došao tu i oženiti njoj u čast. Mislio je da će do svadbe naći brojne rođake u Hrvatskoj koji će mu doći na svadbu, međutim nije imao sreće. Još se ne predaje...

VIDEO

Argentinac Fernando Mezei koji ima hrvatske korijene danas se ženi u ludbreškoj Župi Presvetog Trojstva. Tek nekoliko uzvanika čestitalo je mladencima i podržalo ih na dan njihova vjenčanja. Bilo bi ih i više da je kojim slučajem Fernando pronašao rodbinu u Hrvatskoj za kojom je tragao. Međutim, čini se da nije imao dovoljno sreće. Pa ipak, iako je svadba bila malena i intimna, atmosfera je bila svečana, a gosti i mladenci veseli i nasmijani.

Zašto je za svoj najsretniji dan u životu odabrao baš Ludbreg postoji dobar razlog. Naime, Fernandova baka Julia Gašparić rođena je 1907. godine u Sigecu Ludbreškom, a 40-ih godina s mužem Estebanom odselila se u Argentinu.

Baki u čast

- Htio sam se oženiti ovdje upravo svojoj baki u čast. To mi je baka po tati. Zatražio sam pomoć Župe u pronalasku svojih rođaka s majčine strane jer sam ih htio pozvati na vjenčanje. Nažalost, nisam ih uspio naći - rekao je Fernando kojemu je obitelj, dodaje, oduvijek vrlo važna, a korijeni su mu raznovrsni. Osim što mu je baka Hrvatica, djed mu je Mađar, a majka Španjolka. S Marianom koja je također Španjolka je u braku već 20 godina, ali vjenčani su samo kod matičara. Oduvijek su, tvrde, željeli imati i crkveno vjenčanje te su nedavno došli na ideju da ga organiziraju u Hrvatskoj.

- Htjeli smo intimnu ceremoniju. Doveli smo prijatelja iz Argentine i dvoje prijatelja iz Zagreba koji su nam kumovi. Obitelj iz Argentine, nažalost, nije mogla doći. Nadali smo se i rođacima koje sam trebao pronaći u Hrvatskoj i onda bi to bila i veća svadba. Ali i ovako smo zadvoljni - kaže Fernando koji inače sa suprugom živi u gradu Mar del Plata u Argentini. Ovo im je prvo putovanje u Europu, a Hrvatskom su, kaže, oduševljeni.

Proputovat će Hrvatsku

- I meni i supruzi se jako sviđa, a namjeravamo je proputovati cijelu. Ostat ćemo ukupno 20 dana kako bismo mogli što više toga vidjeti - kaže Fernando. A da uopće dođe u Hrvatsku, pomogao mu je Verko Kutleša, predsjednik Udruge za povratak Hrvata.

- Sam sam organizirao udrugu preko društvenih mreža i ljudi su mi se počeli javljati. Ja im pomažem da nađu stan, posao i da mogu ubrzati proceduru kod izrade dokumenata. Fernanda i njegovu suprugu sam dočekao na aerodromu. Sjajan su par. Drago mi je da su se odlučiti vjenčati u Hrvatskoj - rekao je Kutleša. Upravo je on uputio Fernanda na Sigetec Ludbreški.

- Tražio sam po matičnim uredima dokumente od njegove bake. Ima jedan Sigetec u Koprivnici, a jedan u Ludbregu pa sam oba pregledao i shvatio je ovaj Ludbreški onaj pravi i to sam javio Fernandu. Našao sam mu i crkvu u kojoj mu je baka krštena i eto, to je upravo ova u kojoj se i Fernando ženi - rekao je Kutleša. Žao mu je što se Fernandu nije javilo više rođaka.

- Baka mu je imala 11 braće i sestara i zato je on mislio da ima puno rođaka, da će se njihovi unuci javiti. Ali, koliko sam vidio preko društvenih mreža, tek je jedna rođakinja napisala da dolazi na svadbu - kaže Verko. A Fernando za kraj poručuje da se rođavo još uvijek mogu javiti, čak i nakon vjenčanja. U Hrvatskoj je još nekoliko dana pa se mogu upoznati i družiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15

VIDEO

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'
'KATASTROFA'

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'

Najgori scenarij donosi porast razine mora, pri čemu bi poplave mogle doseći visinu od 6 metara iznad tla
Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)
TRAGEDIJA U LICI

Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)

Motorist (79) imao je nesreću na Jadranskoj magistrali te mu se prolilo motorno ulje po cesti. 25 minuta nakon toga, slovenski bračni par motorista u zavoju nalijeće na ulje. Na mjestu su poginuli, a 79-godišnjak je uhićen