Obavijesti

News

Komentari 17

ANKETA Misterij na Velebitu: Što vi kažete, je li ovo bizon ili bik?

ANKETA Misterij na Velebitu: Što vi kažete, je li ovo bizon ili bik?
3

Strogo zaštićeni europski bizon teško da može biti u privatnom vlasništvu bez potrebnih dozvola koje rijetki imaju. To mogu dobiti zoološki vrtovi ili rezervati. Jučer smo od stručnjaka pokušali saznati je li ovo bizon

VIDEO

Kako smo ekskluzivno objavili, na velebitskom pašnjaku unutar Parka prirode Velebit dvije su životinje koje jako podsjećaju na bizone, što bi bilo prilično nevjerojatno jer europski bizon je strogo zaštićena životinja i ne može ga baš svatko držati. Kako nam je rekao ravnatelj ZOO-a Zagreb, to bi mogli tek zoološki vrtovi ili rezervati u strogo kontroliranim uvjetima. Nakon što smo objavili fotografije i snimke, krenula je rasprava. Neki smatraju da je to bizon 1/1, drugi kako se radi o francuskom govedu. Iz Ministarstva poljoprivede, šumarstva i ribarstva rekli su nam da nemaju informacije o ovome te da nisu nadležni za zaštićene životinjske vrste.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

Europski bizon na Velebitu? 00:22

Strogo zaštićena životinja

No sve ukazuje na to da se radi o rijetkom i zaštićenom europskom bizonu koji teško da se može držati u privatnom vlasništvu ili uzgoju, bez da vlasnik ispuni sve uvjete i eventualno dobije sve potrebne dozvole. Podsjetimo, ova vrsta bizona vrlo je zaštićena jer je početkom 20. stoljeća gotovo izumrla. Povijesno, europski bizon je naseljavao šumska područja diljem Europe, no danas ih najviše ima u prirodnim rezervatima, poput šuma u Poljskoj, Bjelorusiji i Litvi. Preferiraju šumske predjele s otvorenim prostranstvima gdje mogu pasti. Mogu biti visoki skoro dva metra, a mužjaci težiti i nešto manje od jedne tone. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17

VIDEO

Strava u New Yorku: Tamara i njezin dečko poginuli su na motoru. Bili su mrtvi na mjestu
OBITELJ SKUPLJA NOVAC

Strava u New Yorku: Tamara i njezin dečko poginuli su na motoru. Bili su mrtvi na mjestu

Njezni prijatelji pokrenuli su akciju za prikupljanje novca za transport njenog tijela iz SAD-a u Srbiju, kako bi pomogli njenim roditeljima da se posljednji put oproste od nje i isprate je na vječni počinak

Oranž u pola cijene do ponoći: Uzmi INA kupon od 15 €, LIDL i dm od po 15 € i još hrpu kupona
UKUPNO 107 €!

Oranž u pola cijene do ponoći: Uzmi INA kupon od 15 €, LIDL i dm od po 15 € i još hrpu kupona

U Oranž akciji uz godišnju pretplatu dajemo ti gorivo i shopping Ali ni to nije sve jer čekaju te i brojni drugi kuponi te popusti. Ovo je idealna prilika da postaneš pretplatnik Oranža!