Američki tužitelji traže od Boeinga da prizna krivnju | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Američki tužitelji traže od Boeinga da prizna krivnju

Američki tužitelji traže od Boeinga da prizna krivnju

Ako Boeing odbije priznati krivnju, tužitelji planiraju izvesti kompaniju pred sud

VIDEO

Američko ministarstvo pravosuđa traži od Boeinga da se izjasni krivim po kaznenoj prijavi nakon što je utvrdilo da je proizvođač aviona prekršio nagodbu o kobnim nesrećama 737 MAX 2018. i 2019. u kojima je poginulo 346 ljudi, izvijestile su osobe upućene u te događaje. Prema istim izvorima, očekuje se da će ministarstvo pravosuđa službeno ponuditi Boeingu sporazum o priznanju krivnje kasnije tijekom dana.

VIDEO Drama iznad Toronta: Na motorima aviona buknuo požar
VIDEO Drama iznad Toronta: Na motorima aviona buknuo požar

Dužnosnici ministarstva pravosuđa planiraju dati Boeingu rok do kraja tjedna da odgovori na ponudu, koju će predstaviti kao o kojoj se ne može pregovarati, rekli su izvori. Ako Boeing odbije priznati krivnju, tužitelji planiraju izvesti kompaniju pred sud, rekli su. Odluka o pokretanju kaznenog postupka protiv Boeinga produbljuje tekuću krizu koja je zahvatila proizvođača aviona, izlažući tvrtku dodatnoj financijskoj kazni i strožem vladinom nadzoru.

NASA i Boeing su odgodili povratak posade Starlinera
NASA i Boeing su odgodili povratak posade Starlinera

Glasnogovornici Boeinga i ministarstva pravosuđa odbili su komentirati. Reuters je prethodno izvijestio kako američki tužitelji preporučuju Ministarstvu pravosuđa da kazneno optuži Boeing. Priznanje krivnje također bi moglo imati implikacije na sposobnost Boeinga da sklopi državne ugovore poput onih s američkom vojskom koji čine značajan dio njegovih prihoda. Tvrtke s osudama za kaznena djela mogu dobiti izuzeće za nastavak sklapanja takvih ugovora, a ostalo je nejasno u kojoj se mjeri predloženi sporazum o priznanju krivnje ministarstva pravosuđa bavi tim problemom.

Uključena financijska kazna od 487,2 milijuna dolara

Dužnosnici ministarstva pravosuđa otkrili su svoju odluku članovima obitelji žrtava ranije u nedjelju. Prijedlog bi zahtijevao da se Boeing izjasni krivim za urotu za prijevaru američke Savezne uprave za zrakoplovstvo u vezi s nesrećama sa smrtnim ishodom, rekli su izvori. Predloženi sporazum također uključuje financijsku kaznu od 487,2 milijuna dolara, od čega bi Boeing trebao platiti samo polovicu, dodali su. Ponuda također predviđa trogodišnju probnu kaznu za Boeing, rekli su ljudi.

Boeing lansirao prvu kapsulu s ljudskom posadom: Hoće li oni postati konkurencija SpaceX-u?
Boeing lansirao prvu kapsulu s ljudskom posadom: Hoće li oni postati konkurencija SpaceX-u?

Nagodba o priznanju krivnje također bi zahtijevala da se Boeingov upravni odbor sastane s rođacima žrtava i nametne neovisnom nadzorniku koji će tri godine provjeravati sigurnosne i usklađene prakse tvrtke, rekli su. Neobično je da ministarstvo pravosuđa obavijesti druge zainteresirane strane o svojim planovima prije nego što obavijesti tvrtku na nišanu, rekao je treći izvor. Ali ministarstvo pravosuđa, na čelu s glavnim državnim odvjetnikom Merrickom Garlandom, pokušalo je promijeniti svoj pristup nakon što je naišlo na reakciju obitelji žrtava zbog izvornog sporazuma iz 2021. Rođaci žrtava saznali su za ugovor iz 2021. tek nakon što je dogovoren. Pritisak ministarstva pravosuđa da Boeing prizna krivnju uslijedio je nakon zasebne eksplozije u siječnju u letu koja je razotkrila kontinuirane probleme sa sigurnošću i kvalitetom u američkom proizvođaču aviona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Ovo je nova kuća ministra Olega Butkovića od 500.000 eura: Uzdržavao ujaka pa ju je dobio
NOVE NEKRETNINE

Ovo je nova kuća ministra Olega Butkovića od 500.000 eura: Uzdržavao ujaka pa ju je dobio

Plus+ U toj kući sam i odgajan, a o ujaku smo se supruga i ja brinuli zadnjih 10 godina, kaže ministar