Obavijesti

News

Komentari 0

Amal Clooney pomogla ICC-u u analizi dokaza protiv Benjamina Netanyahua i vođa Hamasa

Amal Clooney pomogla ICC-u u analizi dokaza protiv Benjamina Netanyahua i vođa Hamasa

Clooney je rekla da ju je tužitelj Karim Khan zamolio da se pridruži stručnom panelu koji će "procijeniti dokaze o sumnji za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Izraelu i Gazi"

VIDEO

Britansko-libanonska odvjetnica Amal Clooney pomogla je Međunarodnom kaznenom sudu da analizira dokaze koji su doveli do zahtjeva za nalogom za uhićenje najviših izraelskih dužnosnika i čelnika Hamasa zbog ratnih zločina počinjenih tijekom sedmomjesečnog rata u Gazi. Odvjetnica za ljudska prava objavila je to na internetskoj stranici Zaklade za pravdu Clooney koju je utemeljila sa suprugom američkim glumcem Georgeom Clooneyem.

I ona i zaklada ranije su bile kritizirane na društvenim mrežama jer nisu govorili o civilnim žrtvama u Gazi.

Clooney je rekla da ju je tužitelj Karim Khan zamolio da se pridruži stručnom panelu koji će "procijeniti dokaze o sumnji za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Izraelu i Gazi".

Haški sud traži uhićenje Netanyahua, reagirao Izrael: 'Ovo je skandalozan potez!'
Haški sud traži uhićenje Netanyahua, reagirao Izrael: 'Ovo je skandalozan potez!'

Izjava je objavljena istog dana kada je Khan objavio da traži naloge za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta, kao i najviših vođa Hamasa.

"Unatoč našim različitim osobnim pozadinama, naši pravni zaključci su jednoglasni", rekla je Clooney, dodajući da postoje "razumni razlozi za vjerovanje" da su Hamasovi Yahya Sinwar, Mohammed Deif i Ismail Haniyeh sudjelovali u "uzimanju talaca, ubojstvima i zločinima seksualnog nasilja".

Što se tiče Netanyahua i Gallanta postoje "razumni razlozi za vjerovanje" da su njih dvojica odgovorni za "izgladnjivanje kao metodu ratovanja, ubojstva, progon i istrebljenje".

Khan je zahvalio Clooney u svojoj izjavi kojom je objavio odluku o traženju naloga za uhićenje.

Dok su Hamas, Izrael i Sjedinjene Države osudili rad tužitelja, stručnjaci su napisali da se "jednoglasno slažu da je rad tužitelja bio temeljit, pošten i utemeljen na zakonu i činjenicama".

'Odluka tužitelja suda u Haagu da traži uhidbeni nalog za Netanyahua je skandalozna!'
'Odluka tužitelja suda u Haagu da traži uhidbeni nalog za Netanyahua je skandalozna!'

Tužitelja ICC-a podržao je i bivši predsjednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Amerikanac Theodor Meron.

Clooney je napisala da je sudjelovala u radu panela jer "vjeruje u vladavinu prava i potrebu zaštite života civila".

"Zakon koji štiti civile u ratu razvijen je prije više od 100 godina i primjenjuje se u svakoj zemlji svijeta bez obzira na razloge sukoba."

Kina: Nadamo se da će ICC biti objektivan i nepristran

Kina je u utorak priopćila kako se nada da će Međunarodni kazneni sud (ICC) zadržati "objektivan" stav nakon objave da se traže tjeralice za čelnike Izraela, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, i Hamasa za ratne zločine počinjene tijekom sedmomjesečnog rata u Gazi. 
“Nadamo se da će ICC zadržati svoju objektivnu i nepristranu poziciju i provoditi svoje ovlasti u skladu sa zakonom”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, pozivajući na prekid “kolektivnog kažnjavanja palestinskog naroda”.

Upitan o tome u utorak Peking je rekao da postoji "veliki konsenzus unutar međunarodne zajednice da se odmah zaustavi rat u Gazi i okonča humanitarna kriza palestinskog naroda".

"Kina je uvijek bila na strani pravde i međunarodnog prava po pitanju Palestine", rekao je Wang, dodajući da Peking podržava "napore za promicanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog rješenja za palestinsko pitanje".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio