Obavijesti

News

Komentari 60

Albanka je još u zatvoru, DORH se žalio na odluku da ju puste: Što će ona, šetati po Stradunu?!

Albanka je još u zatvoru, DORH se žalio na odluku da ju puste: Što će ona, šetati po Stradunu?!
5

Klevisa Ymeri se tereti da je skrivila tešku prometnu nesreću u kojoj su poginuli brat i sestra, Katarina (19) i Stjepan Đerek (21). Sud je odobrio da izađe iz zatvora uz jamčevinu od 70.000 eura, obitelj je potresena

VIDEO

Albanka Klevisa Ymeri (29) je te travanjske večeri oko 20 sati vozila svoj terenac od 170.000 eura na cesti D-8 kod mjesta Slano. U suprotnom smjeru, brat i sestra Katarina (19) i Stjepan (21) Đerek vozili su kući u Gradac. Stjepan je, kao i puno puta do tad, otišao po svoju mlađu sestru koja je bila maturantica u dubrovačkoj srednjoj školi. Vozio je po propisima, dok je Ymeri svoj terenac BMW XM slovačkih registarskih tablica vozila prebrzo. Dovoljno brzo da kad je uletjela u škarice, jer je nepropisno pretjecala vozilo ispred sebe i frontalno se zabila u Stjepanov VW Golf, brat i sestra umru na mjestu.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Albanka je još u zatvoru, DORH se žalio na odluku da ju puste: Što će ona, šetati po Stradunu?! 00:54

Vještak je utvrdio da je u trenutku udara vozila 90 kilometara na sat. No to ne znači da je to bila brzina kojom je vozila netom prije sudara. Stjepanov automobil se u trenutku udara kretao 40 kilometara na sat, jer je počeo kočiti, a do tad je vozilo dopuštenom brzinom od 90 km/h. Iza Stjepana i Katarine ostali su majka i brat Viktor koji je na svojim društvenim mrežama u utorak podijelio da je sutkinja Općinskog suda u Dubrovniku odlučila da Ymeri, donedavno influencerica koja se bavi šminkanjem, nakon tri mjeseca istražnog zatvora može na slobodu uz plaćanje jamčevine od 70.000 eura i blažim mjerama. Odvjetnik Klevise Ymeri je sudu rekao da je ona u istražnom zatvoru zadržana zbog pritiska javnosti, natpisa u medijima i informacije da je vozila 170 km/h. Tu brzinu osporavaju.

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'
Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'

'Ona će se šetati po Stradunu dok to traje'

Viktor i majka nisu u stanju razgovarati, ovo im je sve prebolno, pa su nas spojili s njima bliskom osobom koja im je obećala da će ona razgovarati s medijima da se fokus javnosti preusmjeri na ovo suđenje. 

-  Njima se obitelj prepolovila, znate. Ne mogu disati. Državno odvjetništvo se žalilo na ovu odluku da se nju pusti. U vještačenju stoji da je u trenutku udara Ymeri vozila 90 km/h što znači da je vozila puno brže. Njezin branitelj je rekao da je ona vozila 90 km/h, međutim brzina u trenutku udara i brzina kojom je vozila nisu iste. To utječe i na razliku u djelu za koju se nju tereti, jedna je kazna zatvora za ubojstvo iz nehaja, druga za ubojstvo iz obijesti. Jedna je do 8 godina zatvora, druga do 15, što nije isto. Zbog te brzine u trenutku udara su dignuli optužnicu za ubojstvo iz nehaja. Ovo ne može biti ubojstvo iz nehaja. Druga stvar, na koju se naročito treba staviti naglasak, jest to da ako je ona zadržana tri mjeseca zbog mogućnosti bijega, a Dubrovnik je na takvom terenu da ima puno migrantskih prolaza, tko kaže da sad neće pobjeći? Zašto je ta odluka preinačena? Čeka ju optužnica, Albanija ne izručuje. Ona može ići svugdje osim u zemlje EU. Oni će izdati tjeralicu, pa to ništa ne znači! Treće, vozi terenca od 170.000 eura, a naplaćuju joj jamčevinu od 70.000 eura. Zbog čega misle da neće prijeći granicu? Još su to naveli u odluci, da nema rodbinskih i poslovnih veza. U jednoj rečenici odluke stoji da ju ništa ne drži ovdje, a u drugoj da joj daju ublažene mjere umjesto zatvora. Njih ništa ne može vratiti, da se razumijemo, ali treba postojati neka pravda. I što će ona, živjeti u Dubrovniku dok to sve traje, tri, pet, deset godina? Šetati po Stradunu, kupati se, jesti sladoled - govori osoba bliska obitelji Đerek. 

Sa Općinskog suda u Dubrovniku kažu da je Ymeri još uvijek u istražnom zatvoru.

- Obavještavamo Vas da je Rješenjem Općinskog suda u Dubrovniku pod posl. br. Kov-115/2024 od 10. srpnja 2024. godine produljen istražni zatvor državljanki Republike Albanije, te se ona i dalje nalazi u Istražnom zatvoru u Dubrovniku, dok se okrivljenoj u produljeni istražni zatvor računa vrijeme od lišenja slobode i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 11. travnja 2024. Nadalje istim rješenjem okrivljenoj je određeno jamstvo u iznosu od 70.000,00 EUR, te su određene mjere opreza i to zabrane napuštanja Grada Dubrovnika, obavezno javljanje PP Dubrovnik svakog dana u određeno vrijeme, kao i mjera oduzimanja putne i druge isprave, a koje mjere će biti na snazi ukoliko jamstvo bude uplaćeno i okrivljena zbog toga bude puštena na da se brani sa slobode. Protiv prije navedenog rješenja je podnesena žalba, te će se tek ukoliko žalba bude odbijena i prije navedeno rješenje bude pravomoćno steći uvjeti za plaćanje jamčevine i eventualno puštanje okrivljene da se brani sa slobode uz egzistiranje prije navedenih mjera opreza, a koje mjere opreza će osigurati nazočnost okrivljene u Republici Hrvatskoj tijekom cijelog kaznenog postupka - kažu na upit 24sata. 

Gradac je zavijen u crno nakon smrti Katarine i Stjepana: 'Ne možemo opisati našu tugu...'
Gradac je zavijen u crno nakon smrti Katarine i Stjepana: 'Ne možemo opisati našu tugu...'

Tražit će ju Interpol

Dakle, uz jamčevinu, ako odluka postane pravomoćna, Ymeri će se oduzeti osobna, vozačka i putovnica, što znači da neće moći legalnim putem napustiti Hrvatsku. Morat će se svaki dan fizički javiti u policijsku postaju Dubrovnik i zabranjen joj je izlazak iz grada. Ljubo Pavasović Visković, koji ima iskustva u ovakvim predmetima, kaže da odluka suda nije neobična. 

- U slučaju da ona pobjegne, raspisuje se Interpolova tjeralica jer koliko znam, Albanija je dio Interpola. Čeka se da ta osoba bude negdje lišena slobode izvan svoje matična države. Ona ne može putovati u zemlje koje nisu EU članice, i u BiH, bilo gdje na svijetu izvan Albanije ne može putovati jer će biti odmah uhićena po tjeralici. Teoretski ju može štititi samo da ode u Albaniju dok Albanija ne uđe u ozbiljnije odnose s EU. U današnjem svijetu, dugoročno, je nemoguće izbjeći pravdi. Ova odluka nije toliko neobična da odudara od sudske prakse. Ona će morati dati adresu na području Dubrovnika i u mora biti. Dugoročno, ako ode u Albaniju, neće riješiti problem, a u Hrvatskoj će si stvoriti strašan problem. Za nju je bolje da ne ide nigdje - govori Pavasović Visković.

Ymeri će u zatvoru čekati odluku suda o žalbi koju je podnijelo tužiteljstvo na odluku da se brani sa slobode, a iz obitelji kažu: 

- Našeg Stipu i Katu ništa neće vratiti, ali želimo pravdu za njih! Vaša podrška nam je neophodna, molimo vas da podijelite objavu i pomognete da ubuduće osiguramo da odgovorni snose posljedice za svoje postupke. Pozivamo vas da zajedno podignemo svijest o važnosti sigurnosti u prometu i poštivanju zakona. Neka sjećanje na Katu i Stipu, njihov osmijeh, ljubav i dobrotu zauvijek živi u našim srcima. Počivajte u miru, dragi naši.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 60

VIDEO

'Tito, Sonja je u tvojoj spavaćoj sobi. Dugo te čeka, a lijepa je...'
FELJTON: NAJTAJNIJI AGENT (5.DIO)

'Tito, Sonja je u tvojoj spavaćoj sobi. Dugo te čeka, a lijepa je...'

Plus+ 5. DIO: Svakog dana donosimo feljton o Ivanu Krajačiću zvanom Stevo, čovjeku koji je s Josipom Brozom Titom imao posebnu vezu, a kojeg su se mnogi bojali
Bivši ministar stao u red za 1000 eura: 'Hvala županiji na subvenciji, to mi ide na kuću...'
SIROTINJO, I BOGU SI TEŠKA

Bivši ministar stao u red za 1000 eura: 'Hvala županiji na subvenciji, to mi ide na kuću...'

Lovro Kuščević, nekad najbogatiji ministar u HDZ-ovoj Vladi kojem se sudi za malverzacije sa zemljištem, uzeo je poticaje od županije za solare i došao po njih. 'Zadovoljan sam da županija ovako pomaže građanima'