24sata doznaju: MOL opet tuži Hrvatsku! Traže milijune eura odštete zbog ove odluke Vlade | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 54

24sata doznaju: MOL opet tuži Hrvatsku! Traže milijune eura odštete zbog ove odluke Vlade

24sata doznaju: MOL opet tuži Hrvatsku! Traže milijune eura odštete zbog ove odluke Vlade

To je ukupno četvrta arbitraža Hrvatske i mađarskog suvlasnika Ine, a dvije okončane je Hrvatska izgubila. Jedna još traje. U MOL-u smatraju da je Vlada Inu protuzakonito natjerala na prodaju plina ispod cijene...

VIDEO

Mađarski MOL je pokrenuo novu arbitražu protiv Hrvatske, ekskluzivno doznaju 24sata. To je ukupno četvrta arbitraža Hrvatske i mađarskog suvlasnika Ine, a dvije okončane je Hrvatska izgubila. Jedna još traje.

MOL je novu arbitražu pokrenuo pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova(ICSID) u Washingtonu. Slučaj je bez detalja objavljen i na njihovim internetskim stranicama. No, neslužbeno doznajemo da je novi spor vezan za odluku Vlade iz jeseni 2022. godine po kojoj je Ina sav plin proizveden u Hrvatskoj morala prodavati HEP-u. Prvo je cijena bila 41 euro za megavatsat, a zatim 47 eura. MOL smatra da je Vlada to učinila nezakonito kako bi subvencionirala domaće kupce, a MOL-u je nanijela ekonomsku štetu. Zanimljivo, arbitražu nije pokrenula Ina, nego njen mađarski suvlasnik koji ima nešto više od 49 posto suvlasništva, dok Hrvatska drži 44,8 posto suvlasništva u Ini. 

Nakon što smo objavili ovu informaciju, MOL se oglasio kratkim priopćenjem i potvrdio da su pokrenuli arbitražu. 

- MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Republike Hrvatske zbog nadoknade štete proizašle iz mjera koje je Hrvatska nametnula tržištu plina 2022. i 2023. Te su mjere prisilile INA-u da domaći plin prodaje za maleni dio poštene tržišne cijene HEP-u, koji je u potpunom državnom vlasništvu - objavili su iz mađarske MOL grupe uz napomenu da ne planiraju davati bilo kakve dodatne informacije o ovom slučaju. 

Prema izvorima bliskim MOL-u, MOL je u posljednjih godinu i pol više puta kontaktirao nadležne dužnosnike Vlade RH i pokazao spremnost za pronalaženje sporazumnog rješenja za obje strane. Ali tadašnji ministar gospodarstva Davor Filipović, nije imao sluha, stoga u MOL-u smatraju da nisu imali drugog izbora nego pokrenuti međunarodnu arbitražu. Vrijednost arbitraže još nije objavljena, ali neslužbeno saznajemo da se radi o "desecima milijuna eura". S obzirom da su cijene plina tada dosezale više od 200 eura po megavatsatu, ovo bi mogla biti dosad najvrjednija arbitraža. 

MOL smatra da je Vlada svojim potezom prisilila Inu da prodaje plin po djeliću tržišne cijene HEP-u i time su prebacili trošak svoje plinske politike na Inu i posredno MOL. MOL smatra da za to nije bilo potrebe jer je u Hrvatskoj bio dostupan plin po tržišnim cijenama, pa da je zato mjera bila protuzakonita i pretjerana.

Zbog ove mjere je i Europska komisija upozoravala Vladu, no tadašnji ministar Filipović je objašnjavao da je mjera zakonita i jedina razumna, te da se morala poduzeti. Zbog poremećaja u opskrbi, tada su mnoge gradske plinare odustajale i prepuštale građane tzv. zajamčenom opskrbljivaču. Filipović je isticao da bi bez ove mjere 120.000 građana ostalo bez plina. Također, mjerom je osiguran jeftiniji plin za bolnice, vrtiće, lokalnu upravu i druge javne ustanove. 

Hrvatsku će u ovoj novoj arbitraži zastupati Ministarstvo gospodarstva i DORH. 

MOL je prije dvije godine dobio arbitražu koju je pokrenuo 2013. godine jer država od Ine nije preuzela baš plinski biznis kako se obvezao 2009. godine tadašnji HDZ-ov premijer Ivo Sanader. On je osuđen da je tu odluku, kao prepuštanje upravljačkih prava u Ini, donio jer je primio mito od 10 milijuna eura. Zajedno s njim je osuđen i čelnik MOL-a Zsolt Hernadi koji tu presudu ne priznaje, a pozivaju se upravo na zaključke arbitraže po kojemu mito nije dokazano. MOL je dobio oko 240 milijuna dolara s kamatama, a to država još nije isplatila. 

Nakon što je MOL pokrenuo tu arbitražu, tadašnja Vlada Zorana Milanovića je pokrenula kontraspor. Tvrdila je da MOL nije ispunio svoje preuzete obveze iz ugovora o kupnji Ine i da je nanio štetu toj tvrtki. I tu arbitražu je Hrvatska izgubila, nije morala platiti odštetu, ali je na troškove spora otišlo skoro 30 milijuna eura. Nakon te izgubljene arbitraže, tada novi HDZ-ov premijer Andrej Plenković je na Badnjak 2016. godine najavio da će otkupiti MOL-ov udio u Ini i vratiti tu tvrtku u "hrvatske ruke". To se nije dogodilo. 

Lani je MOL pokrenuo još jednu arbitražu vezanu za odluku Milanovićeve Vlade da Ini povisi naknade za crpljenje nafte i plina u Hrvatskoj. Kako smo ekskluzivno objavili prije sedam mjeseci, traže odštetu od 34,35 milijuna era. MOL je tražio tu odštetu i na arbitražnom sudu u Washingtonu(ICSID) u sklopu arbitraže o plinskom biznisu koju su dobili, ali se taj sud proglasio nenadležnim.  MOL je imao tri mjeseca pokrenuti novi postupak, a to je učinio pred međunarodnom arbitražnim sudom Ujedinjenih naroda  u Ženevi, UNCITRAL. MOL je uvjeren da će dobiti i tu arbitražu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 54

VIDEO

VIDEO Olujne ćelije pogodile su Sloveniju, tuča razbijala stakla. Nevrijeme ide prema Hrvatskoj
MOGUĆE TUČE I BUJICE

VIDEO Olujne ćelije pogodile su Sloveniju, tuča razbijala stakla. Nevrijeme ide prema Hrvatskoj

Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra, upozoravaju iz Državnog hidrometerološkog zavoda

VIDEO Ovo su Bošnjaci nakon nevremena. Čovjek u suzama: 'Kataklizma, nema čitave kuće'
TUČA UNIŠTILA KROVOVE

VIDEO Ovo su Bošnjaci nakon nevremena. Čovjek u suzama: 'Kataklizma, nema čitave kuće'

Ovaj red kuća, zapadna strana, nema kuće kojoj nije izlupan kompletan crijep. Najavljuju kišu cijelu noć. Ljudi su očajni, kaže nam čitatelj
VIDEO Potpuni kaos u Zagrebu i okolici: Nevrijeme čupalo stabla i krovove, padala je snažna tuča
SNAŽNO NEVRIJEME

VIDEO Potpuni kaos u Zagrebu i okolici: Nevrijeme čupalo stabla i krovove, padala je snažna tuča

Vatrogasci su imali pune ruke posla diljem Zagreba. Padala su stabla, letjeli su krovovi, a morali su i ispumpavati vodu iz nekih objekata