Dok se rotkvice peku u pećnici, na tavi na laganoj vatri rastopite maslac, češnjak i kumin - miješate dok češnjak ne poprimi zlatnu boju (pazite da ne zagori) pa prelijete po rotkvicama
Nešto skroz drugačije: Pečene rotkvice na maslacu i kuminu
Kod nas je običaj da se rotkvica obično jede kao prilog, uz šunku i druga jela na Uskrs, no mnogo je razloga zašto bismo češće trebali konzumirati rotkvice koje su odličan saveznik zdravlja, pun antioksidansa, C vitamina, kalija i vlakana. Nešto više od Hrvata rotkvicu cijene Rusi koji u ovom ljutkastom povrću uživaju dok su rotkvice svježe, ali ih i usoljavaju i mariniraju i spremaju u konzerve.
Publicistica i profesorica ruskog jezika i književnosti dr. Darra Goldstein napisala je na portalu Mbg jedan kako kaže 'tipični ruski recept' za pečene rotkvice, za koji kaže da će oduševiti sve koji je nikad prije nisu spremali.
Pečene rotkvice s maslacem i kuminom
Sastojci:
1 kilogram velike crvene rotkvice (oko 24)
1 žlica suncokretovog ulja
½ čajne žličice soli
Svježe mljeveni crni papar
2 žlice maslaca
1 režanj češnjaka
½ čajne žličice sjemena kumina
Spremanje:
Zagrijte pećnicu na 230 ° C. Odrežite vrhove rotkvice, a zatim svaku s nožem okomito prepolovite. Stavite ih u posudu za pečenje (barem 7-8 cm duboku) i na njih pospite ulje, sol i papar. Pecite 20-ak minuta, sve dok ih ne bude lako probosti s nožem.
Dok se rotkvice peku, u maloj tavi na laganoj vatri rastopite maslac. Dodajte češnjak i sjeme kumina i nastavite miješati oko tri minute, dok češnjak ne poprimi zlatnu boju. Pazite da ne zagori.
Maslac sa češnjakom i kuminom prelijte preko pečene rotkvice i servirajte vruće u zdjeli za posluživanje. Dobar tek!
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...