Jo je bio nekoliko dana u Zadru. Dok se njegovo društvo kupalo, pisac je posjetio i Paklenicu. Raspitivao se o našoj hrani, domaćim likerima, vinu i maslinovu ulju...
Nesbo je planinario, pio rakiju i uživao u ribljim specijalitetima
Normalan, kulturan, drag i srdačan. Tako Zadrani opisuju Joa Nesboa, norveškog autora krimića kojima je osvojio brojnu publiku u cijelom svijetu.
Ovog ljeta u dva je navrata boravio u Zadru, a najviše je volio ručati u restoranu Niko, gdje se sprijateljio s konobarom Josipom Bakićem.
Oduševilo me je što se ovdje može kupati u čistome moru i planinariti
- Jedna je od pristupačnijih zvijezda koje sam upoznao u životu. Zanimljiv je i zabavan, a raspitivao se o našoj hrani, domaćim likerima, vinu, maslinovu ulju i, naravno, o našoj obali. Oduševila ga je rakija od rogača. Naručivao je riblje specijalitete, a buzara od školjaka bila je neizbježna za gotovo svaki obrok - kaže Josip koji se pobrinuo da se norveški pisac i njegovo društvo dobro najedu te svaki put kušaju nove hrvatske delicije.
- Ja sam ga posluživao pa su me ostali gosti, koji bi ga prepoznali, često molili da ga pitam bi li se s njima fotografirao. Uvijek je pristao - kaže Josip. Dodaje da ga je oduševilo što je Nesbo i vrstan alpinist, odlično igra nogomet, a proslavio se i kao roker.