Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Neizostavan obrok u svakom domu: Tjestenina ima bezbroj lica i dugu zanimljivu povijest

Neizostavan obrok u svakom domu: Tjestenina ima bezbroj lica i dugu zanimljivu povijest
10

Prema zapisima, prvi ju je svijetu predstavio Marco Polo, iako njezina pojava seže daleko ranije. Na pergamentu je oko 2000 godina prije Krista u Kini pronađen prvi recept za tjesteninu

Jednostavna je za pripremu, brzo zasiti svačiji trbuh, omiljeno je jelo svih generacija i neizostavan obrok svakog doma, tjestenina ima bezbroj lica, more recepata i dugu povijest.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sven Perec tjestenina od batata VIDEO

Zapisi govore da ju je prvi predstavio Marco Polo nakon svojih putovanja po Dalekom Istoku, iako njezina povijest seže mnogo ranije. Tisućama i tisućama godina prije Krista se pripremala, kada su u mlađem kamenom dobu počeli s uzgojem žitarica, najprije ječma, zatim i pšenice, pojavile su se i prve sirovine za izradu tjestenine.

Najčešća pogreška kod kuhanja tjestenine - to rade amateri, ali i profesionalni kuhari
Najčešća pogreška kod kuhanja tjestenine - to rade amateri, ali i profesionalni kuhari

Na prvom receptu, na pergamentu oko 2000 godina prije Krista u Kini, jelo po kojem se tjestenina izrađivala sastojalo se od pšeničnog brašna, jaja i vode, a posluživala se s mesom peradi, dok su oko 400 godina prije Krista na reljefima grobova Etruščana ovjekovječeni prvi primjerci pribora za izradu tjestenine, poput vreća s brašnom, noževa i dasaka za tijesto. U daleko antičko doba od Etruščana i Grka, Rimljani su naučili spremati ovu namirnicu.

Oko 50 g. pr. Krista rimski filozof Ciceron i pjesnik Horacije pisali su o jednostavnoj seljačkoj hrani, talijanskoj 'pratjestenini' koja je oblikom nalikovala na tanke lepinje narezane na široke trake. Trake su se pekle na užarenom kamenu i jele poput kruha, uz jela od mesa i ribe. Dvadesetak godina nakon među receptima u kuharici Rimljanina Apiciusa, danas ujedno najstarijoj na svijetu, pojavio se i recept za lazanje.

U srednjem vijeku, početkom 9. stoljeća, nakon kolonizacije Sicilije od Arapa, sa sobom su ponijeli i sušenu tjesteninu koju su nazivali itriyah, a koja je bila osnovna hrana arapskih nomadskih naroda kuhana u vodi. U 11. stoljeću liječnici medicinske škole iz Salentine počeli su bolesnicima oboljelima od tuberkuloze propisivati i pileću juhu s rezancima. Stoljeće nakon, arapski geograf Al-Idrisi zapisao je kako se u Palermu na Siciliji izrađuje tjestenina. Spremala se u obliku vezica koje bi se potom sušile na suncu i prodavale u Kalabriji i drugim kršćanskim i muslimanskim zemljama.

Već u 13. stoljeću mnoga jela su se počela pripremati od ove namirnice. Javljaju se, u tom dobu, između ostalog i lazanje sa sirom, orasima i začinima, a postoji i legenda koja kaže kako je kuharica Jovanella po prvi put umijesila makarone, posula ih sirom i poslužila kralju Fredericu II. koji je odmah jelo strašno zavolio i učinio ga popularnim.

U Genovi je 1279. napisana oporuka po kojoj profesionalni vojnik, nakon svoje smrti sretnom odabraniku, između ostalog, ostavlja i 'košaru punu makarona'.

Krajem 13. stoljeća se s dugogodišnjeg putovanja u Veneciju, vratio i čuveni pustolov Marco Polo, koji je obogatio talijansku kuhinju receptom, odnosno tjesteninom koja podsjeća na današnje špagete. Donio je sa sobom još ostalih namirnica i začina iz Kine.

U 14. stoljeću pojavio se prvi konkretan recept za pripremu lazanja, u kojem piše da se kuhani listovi stave u posudu i pospu naribanim sirom te začine solju, paprom, šećerom, cimetom, klinčićima, šafranom i muškatnim oraščićem. Stotinjak godina iza u knjizi 'Umijeće kuhanja rezanaca i makarona', Martina Corna, kuhara moćnog patrijarha iz Aquileia, zabilježen je recept za makarone na sicilijanski način po kojem se oni mijese od najfinijeg brašna, bjelanjaka i ružine vodice, a nakon kuhanja poslužuju se s naribanim sirom, maslacem i slatkim začinima.

Preukusna kremasta toskanska piletina s penne tjesteninom
Preukusna kremasta toskanska piletina s penne tjesteninom

U Novom vijeku, u 16. stoljeću tjestenina postaje omiljeno i glavno jelo talijanske kuhinje pa se bogataši hrane različitim pastama s mesom, povrćem i začinima, dok se običan puk zadovoljava skromnom kuhanom tjesteninom, bez mesa i ostalih slasnih dodataka.

1554. pojavljuje se i rajčica koju je botaničar Pietro Andrea Mattioli nazvao zlatnom jabukom, jer prve rajčice nakon Kolumbova otkrića su stigle iz Amerike u Europu, a bile su žute i ne puno veće od trešanja.

Proizvođači tjestenine u Genovi donose 1547. normativ po kojem se tjestenina izrađuje od pšeničnog brašna i vode, a to je recept koji vrijedi još i danas.

Sredinom 17. stoljeća naveliko počinje njezina proizvodnja, kuhanje i prodavanje na ulicama Napulja, a polovicom 18. stoljeća Napulj postaje i centar tjestenine te pasta postaje hrana za široke narodne mase, a Sicilijanci se iz obožavatelja povrća pretvaraju u ljubitelje makarona i ostale tjestenine.

Pripremite tjesteninu s umakom i uživajte u jelu punom okusa
Pripremite tjesteninu s umakom i uživajte u jelu punom okusa

U drugoj polovini 18. stoljeća, nakon službe u Parizu i otkrivanja tajni vinogradarstva i kulinarstva u Italiji, Thomas Jefferson se u Ameriku vraća s priborom za pravljenje makarona, dok se istovremeno, otprilike dvjesto godina nakon prvog pojavljivanja na tlu Italije, uzgaja nova, velika, crvena i sočna sorta rajčica, koje su se najprije služile za salatu, da bi se zatim počele dodavati vodi u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim se počinju koristiti za pripremu umaka.

U prvoj polovini 19. stoljeća, točnije, 1825. u Genovi, Paolo Agnese otvara prvu tvornicu tjestenine na svijetu. U njoj su se velike količine tijesta mijesile strojno.

1839. Ippolito Cavalcanti, vojvoda od Buonviciana, piše prvi recept za rezance s umakom od rajčica, dok sredinom 19. stoljeća kreće komercijalna proizvodnja tjestenine u Americi. U 20. stoljeću, zahvaljujući brojnim talijanskim emigrantima tjestenina postaje popularna i van granica Italije, dok su se u SAD-u makaroni sa sirom već naveliko jeli u vrijeme građanskog rata.

Tjestenina u Hrvatskoj

Talijanska kuhinja ostavlja značajan pečat i utjecaj i na našu kuhinju. Preuzeli smo njihov način proizvodnje ove namirnice, kao i njezine brojne vrste. Uz one preuzete od Talijana, postoje i vrste tjestenine koje smatramo autohtonima. Radi se o mlincima, trgancima, makarunima, pljukancima, širokim rezancima, šurlicama, fužima, kapancima...

Ova namirnica prirodna je i praktična. Lako ju je i jednostavno pripremiti i uskladiti sa svim mogućim namirnicama i sastojcima. Prija kao dodatak juhama, koristi se za izradu predjela i nezaobilazan je prilog raznim vrstama glavnih jela, salata, zakuski pa i slastica.

Tjestenina postoji u raznovrsnim oblicima, dolazi u raznim bojama i okusima. Zelena se tako dobiva od špinata, dok se crvena dobiva od rajčice, ružičasta dodavanjem cikle, žuta dodavanjem šafrana, a crna postaje od crnila lignji. Okus se može dodatno obogatiti raznim začinskim biljkama, češnjakom ili paprom.

Napolitana špageti

Sastojci: 800 g konzervirane rajčice, 1 luk, 3 češnja češnjaka, svežanj svježeg bosiljka, svježi origano, sol, papar, maslinovo ulje, špageti

Priprema: Na ulju propržite sitno nasjeckan luk dok ne postane staklast, nakon toga dodajte sitno sjeckani češnjak pa ga ispržite kratko s lukom. Potom dodajte cijelu konzervu pelata. Čim počne krčkati, dodajte začine po želji; sol, papar i Vegetu. Ubacite polovicu sjeckanog bosiljka i origana. Probajte umak, ako vam je kiselkast, dodajte žličicu šećera. Kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući 20-tak minuta. Na kraju dodajte ostatak bosiljka i origana. Umak je gotov kada postane dovoljno gust, a rajčice se raspadnu na komadiće. Poslužite uz kuhane špagete i pospite vaše jelo ribanim parmezanom. 

storyeditor/2022-06-26/Tjestenina_s_najmanje_sastojaka_134708255_l.jpg

Carbonara tjestenina

Sastojci: 500 g duguljaste tjestenine, 2 jaja, 200 ml vrhnja za kuhanje, 200 g slanine ili pancete, 150 g ribanog parmezana, sol, papar, Vegeta, malo češnjaka

Priprema: Tjesteninu skuhajte 'al dente'. Sitno sjeckanu slaninu propržite na malo maslinovog ulja, zatim u posebnu posudu umutite jaja s parmezanom. Tjesteninu istresite na prženu slaninu, dodajte vrhnje za kuhanje te dobro promiješajte. Nakon što tjestenina upije tekućinu iz vrhnja, dodajte jaja s parmezanom te začinite solju, paprom ili Vegetom. Dobro promiješajte kako bi se jaja i sir otopili i rasporedili po jelu.

Tjestenina sa sirom

Sastojci: 2 šalice tjestenine po želji, 2 šalice naribanog cheddara ili sira po izboru, 1/2 šalice kiselog vrhnja, 1 žličica senfa, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 1 žličica maslinovog ulja

Priprema: Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Pobrinite se da bude 'al dente' skuhana. Ocijedite je i vratite u lonac. Ubacite sir i miješajte dok se u potpunosti ne rastopi. Potom dodajte vrhnje, češnjak, senf i maslinovo ulje. Dobro ponovo sve promiješajte i poslužite toplo. 

Prefina tjestenina s umakom od mladoga graha i parmezana
Prefina tjestenina s umakom od mladoga graha i parmezana
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12
Ovaj neočekivani simptom raka crijeva ne smijete ignorirati
VRLO VAŽNO

Ovaj neočekivani simptom raka crijeva ne smijete ignorirati

Stopa kolorektalnog raka među osobama mlađima od 50 godina raste od 1990-ih, a točan razlog ovog porasta još nije poznat. Stručnjaci smatraju da je uzrok povezan sa stilom života i okolišnim faktorima