Hrvatska je danas zemlja staračkog stanovništva,nama prosječan stanovnik ima preko 50 godina,na selima i u manjim gradićima i preko 60. Samim tim je normalno da fali majstora svih vrsta,a ne samo kuhara,konobara i trgovaca. Zemlju masovno napuštaju samo radno sposobni ljudi sa djecom.
koza
06.11.2018.
Odustani
Da,ali osnovni problem je šta su u školama stavili da konobar i kuhar idu 3 godine i već 20- tak godina u konobare i kuhare se upisuju oni koji nemaju gdje ..
.10 posto jer vole taj posao...Učenici sa boljim ocjenama ne žele se upisivati u ta zanimanja jer je komplicirano ići dalje na faks i sl...Turizam nas spašava a mi u ugostiteljstvu školujemo najgore učenike,čast rijetkim iznimkama....
Nekada su konobari tijekom godina i doškolovavanja postajali direktori i to uspješni jer su znali i prošli cijeli proces u jednom hotelu....Tako rade najbolje turističke škole u svijetu...
Prikaži još ↓
ci
cimerrr
18.11.2018.
Odustani
Kao konobar može raditi svatko,većina ovih što rade na Jadranu oupće nisu završili za konobare. Kuhar je već ozbiljnija profesija i to treba znati..
koza
19.11.2018.
Odustani
Znači i ti bi mogao?Vjerojatno znaš flambirati biftek,palačinke...Vjerojatno znaš 3-4 jezika i konobarski posao? Znaš i vrste vina i koje s kojim jelom najbolje
pašu,vjerojatno znaš i dekantirat vino?Znaš postavit pribor i čaše za banket ili svadbu ..... .Takvim bolesnim razmišljanjem je i uništeno ugostiteljstvo...
Ako platiš 10 000 dolara nauče te vozit boing je li to znači da možeš biti pilot putničkog aviona?U Hrvatskoj jedino političar može biti svatko i tako u stvari i je...
Prikaži još ↓
ci
cimerrr
19.11.2018.
Odustani
Koliko posto sezonskih konobara flambira bifteke i palačinke? Pa di ti živiš? To je uglavnom radna snaga s kontinenta,Bosne i Srbije koja nikad prije nije konob
arila,pa gotovo nitko od njih nije završio školu za konobare.
Prikaži još ↓
koza
19.11.2018.
Odustani
Ahahahaha, pa zato nam turizam i je u kukcu .Ja sam 25 godina bio u ugostiteljstvu i turizmu i kad ti dođu radit likovi koji pojma nemaju ili koje je netko priu
čio za rad u kafiću, koji ne znaju jezike niti postavit stol,niti ophodit se s gostima , ....onda imaš nekvalitetnu uslugu,nekvalitetno osoblje ..Turizam i održavaju oni koji nešto znaju., kao i u svakom poslu...ti možeš nekoga naučit varit,nosit tanjure ili vozit auto,ali da on postane profesionalac trebaš godine rada , iskustva i stručnog kadra koji će ga naučiti....
Mi se kunemo u turizam,a u osposobljavanju stručnih ljudi smo zakazali...Ova država preživljava od turizma,turizam donosi profit,pokreće poljoprivredu,stočarstvo,industriju.....,a bitne karike odrađuju nestručni ljudi.
Zaključak da konobar može biti svak
je isto kao da kažete doktor može biti svatko ,pa može,samo svi bi htjeli da nam operaciju napravi netko stručan,a ne netko priučen...
Prikaži još ↓
ci
cimerrr
19.11.2018.
Odustani
Mi nemamo dovoljno radne snage,pa su ugostitelji prisiljeni uzimati svakoga.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu 24sata te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona .