Nezrele rajčice sadrži alkaloid solanin koji je u većim količinama otrovan, ali se ta otrovnost gubi kiseljenjem. Tako rajčica postaje specijalitet koji umjesto na smeću, završi u vašem tanjuru
Ne bacajte zelene rajčice! Od njih pripremite ova ukusna jela
Ukiseljene rajčice
SASTOJCI:
- 500 g zelenih rajčica
- 500 ml vode
- 150 ml octa
- žličica soli papar u zrnu
- 2 ljute papričice đumbir veličine palca
- sjemenke korijandera
- svježi komorač
- par listova lovora
- 4 režnja češnjaka
- manji crveni ili ljubičasti luk
POSTUPAK:
Rajčice operite te ih zarežite nožem s donje strane kako bi kiselina učinila svoje i kako bi bile ukusnije. Sve sastojke osim rajčice, svježeg komorača, luka i ljute papričice, prokuhajte kako bi se sol rastopila s tim da đumbir narežete na male trakice. U staklenku slažite rajčice, svježi komorač, papričicu prerezanu na pola, 2 režnja češnjaka i luk narezan na četvrtine te sve prelijte s tekućinom.
Čvrsto zatvorite te okrenite staklenke naopako kako bi se postigla neka vrsta vakuuma. Ohladite te ostavite na kiseljenju barem 10-ak dana. Recept se odlično slaže uz sve vrste pečenja, a odličan je i uz variva.
Chutney od zelenih rajčica i jabuka
SASTOJCI:
- 3 i 1⁄2 kg zelenih rajčica
- 2 crvena luka
- 2 češnja češnjaka
- paprika
- čili papričica
- 1 i 1⁄2 jabuka
- 1⁄2 žličice đumbira u prahu
- žlica šećera
- 1⁄2 žlice soli
- sok 1⁄2 limuna
- prstohvat majčine dušice i ružmarina
Priprema: Zelenim rajčicama ogulite kožicu, izrežite na manje komade te dodajte sitno sjeckanu jabuku, papriku, luk, češnjak i druge sastojke.
Stavite ih u većoj posudi na štednjak, pa kad zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne do gustoće džema. Izlijte ga u manje sterilizirane teglice, zatvorite i ostavite na hladnome mjestu.