Jestiva boja, želatina, glukoza, kondenzirano mlijeko i prstohvat strpljenja na popisu su potrebnih sastojaka za nezaboravne ombre, mirror glaze i akvarel torte
Naučite kako napraviti ombre, mirror glaze i akvarel torte
Kad ih je na svojem Instagramu objavila ruska slastičarka Olga Noskova, specijalizirana za dekoraciju torti, “mirror glaze”, staklene glazure s efektom zrcala zaludile su profesionalne i slastičare amatere. Njezine torte imaju glazuru poput stakla ili mramora, toliko sjajne da se možete ogledati u njima.
Ova glazura “izum” je francuskih slastičara i koristi se već više od četrdeset godina, a može se pripremati s tamnom, mliječnom ili bijelom čokoladom, pa po želji dodatno bojiti. Jednom kad savladate osnovnu tehniku, glazuru s efektom stakla možete izlijevati po torti u nekoliko različitih boja i postići mramorni izgled.
Izlijevanjem ljubičaste, ružičaste i plave glazure dobit ćete svemirske dekoracije, a tortu je dovoljno samo posipati jestivim srebrnim perlicama i šljokicama. Sastojci u receptima variraju, od glukoze pa do kondenziranog mlijeka, ali ono što je obavezno su želatina i jestiva boja ako ćete čokoladu dodatno bojiti.
Umjesto kondenziranog mlijeka, možete upotrijebiti i vrhnje za šlag. Listiće želatine potopite u hladnu vodu i ostavite neka nabubre. U drugoj posudi zagrijte vodu i šećer, dodajte čokoladu i pomiješajte dok se ne otopi. Umiješajte slatko vrhnje, malo ohladite, dodajte ocijeđenu želatinu i boju, promiješajte pa procijedite. Izradite štapnim mikserom i prelijte preko ohlađene torte. Možete je prelijevati preko gornjeg biskvita ili zaglađene torte prekrivene kremom.
![](https://img.24sata.hr/c_P2qZ0BPqq8OZE-4GCBDjOXvzQ=/622x0/smart/media/images/2017-05/watercolor-cake-1.jpg)
Bez daha ostavljaju “akvarel” torte koje se oslikavaju pomoću lopatice. Na tortu obloženu bijelim fondanom, pomoću slastičarske vrećice, nanesite frosting kremu u nekoliko nijansi iste ili različite boje pa lopaticom zaglađujte kreme u krug te postupak ponovite još nekoliko puta, dok ne dobijete željeni efekt. Pomoću slastičarske vrećice s raznim nastavcima, ovim kremama na razne načine možete ukrašavati cupcakes, torte i druge kolače.
Smjesu možete podijeliti u tri posude, pa svaku obojite aromom u jednoj nijansi iste boje, kako biste dobili “ombre” efekt. U slastičarsku vrećicu s nastavkom zvjezdice istiskujte na dnu torte ružice u tamnijoj nijansi, sredinu ukrasite svjetlijom, a vrh torte ukrasite najsvjetlijom nijansom. Posebno atraktivno izgleda frosting krema nanesena slastičarskom vrećicom s uskim prorezom na nastavku.
Tanke nabore istiskujte u okomitim linijama, gusto jednu do druge, ili pažljivo kremu istiskujte u cik-cak pokretima prema gore, tanko da se tanki nabori slažu uz rubove torte.
Nanesete li gel u bojama ili jestivu boju u prahu pomiješanu s alkoholom pomoću kistova ili spužvica, dobit ćete “grafitne” torte. Miješajte ih na paleti, najbolje s votkom i vodom, a “išarane” torte akvarelnih tonova pomoću ove tehnike pretvaraju se u mala remek-djela. Možete ih spužvicama nanositi direktno na tortu obloženu fondanom ili obojiti razvaljani bijeli fondant, pa zatim njime prekriti tortu.
![Birthday cake](https://img.24sata.hr/clgV8Y3B6jwJKdSpv18Q9vx4SCI=/622x0/smart/media/images/2017-05/thinkstockphotos-489951258.jpg)
Dražesne puslice
Sastojci: 3 bjelanjaka, prstohvat soli, 150 g šećera u prahu, 1⁄2 žličice vinskog praška za pecivo, žličica ekstrakta vanilije, žlica sirupa od kupine
Priprema: Bjelanjke s prstohvatom soli miksajte na najjačoj brzini. U čvrsti snijeg postepeno dodajte šećer u prahu, vinski prašak za pecivo i vaniliju. U čvrsti i glatki snijeg od bjelanjaka umiješajte sirup. Lim obložite papirom za pečenje i pomoću slastičarske vrećice sa zvjezdastim otvorom istiskujte puslice.
Sušite ih u pećnici na 120°C, oko sat i pol, s poluotvorenim vratima pećnice ili s uključenim ventilatorom, ako ga pećnica ima. Puslice možete spojiti kremom po želji.
![](https://img.24sata.hr/0EObSYQSyLnI3G6SArTr96NWaRg=/622x0/smart/media/images/2017-05/glazure_49105772_l.jpg)
Mirror glaze
Sastojci: 120 g maslaca, 100 g šećera, 2 vrećice vanilin šećera, 3 jaja, 200 g brašna, 40 g škrobnog brašna, 1⁄2 vrećice praška za pecivo, 60 ml mlijeka, žele: 2 paketića preljeva za tortu, 2 dl soka od brusnice, 40 g šećera, mousse: 150 g bijele čokolade, 1 dl soka od brusnica, 5 dl slatkog vrhnja, 2 bjelanjka, 2 vrećice želatine u prahu, zrcalo glazura: 4 lista želatine, 200 g šećera, 150 g bijele čokolade, 60 ml vrhnja za šlag, 130 ml vode, ljubičasta jestiva boja
Priprema: Pjenasto umutite maslac, šećer, vanilin šećer i jaja. Prosijte brašno sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo. Postupno dodajte smjesi od jaja, a naizmjence s mlijekom. Izlijte u kalup i pecite 25 minuta, na 180°C. Otopite izlomljene kocke bijele čokolade na pari, a želatinu namočite u soku od brusnice. Kad nabubri, otopite je i umiješajte u čokoladu.
Ohladite na sobnoj temperaturi pa umiješajte 3 dl tučenog slatkog vrhnja i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Prebacite ravnomjerno dio moussea preko ohlađenog biskvita i stavite u hladnjak. Preljev za torte skuhajte sa sokom od brusnice i šećerom u prahu. Izlijte ga po malo stisnutoj kremi pa rasporedite preostalu kremu.
Kad se krema potpuno stisne, najbolje preko noći u hladnjaku, uklonite kalup i stavite tortu u zamrzivač. Želatinu namočite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju dok ne nabubri. Vodu i šećer zagrijte na 104°C, maknite s vatre, dodajte kocke čokolade i miješajte dok se ne otope.
Umiješajte vrhnje i ohladite na 60°C pa dodajte boju i želatinu, procijedite i izradite štapnim mikserom. Prelijte glazuru preko dobro ohlađene torte i stavite u hladnjak dva sata do posluživanja.
![Ombre ruffle cake](https://img.24sata.hr/97pcJG56fPqWMNRA8HtitN0RxDE=/622x0/smart/media/images/2017-05/thinkstockphotos-488767122.jpg)
Valoviti fondant
Sastojci: 200 g plavog fondanta, 500 g bijelog fondanta, mješavina šećera i vode za lijepljenje, šećer u prahu za rastanjivanje fondanta
Priprema: Nekoliko sati prije ukrašavanja, gotovu tortu obložite cijelu bijelim fondantom i ostavite neka se suši. Razdijelite bijeli fondant u nekoliko dijelova i “obojite” svaki u jednu nijansu plave. Umiješate komadić plavog fondanta u bijeli i miješajte dok ne dobijete odgovarajuću nijansu. Neka bude barem dvije nijanse plave, bijela i osnovna plava.
Započnite s bijelim fondantom i na radnoj površini posipanoj šećerom u prahu izvaljajte što tanje šećernu masu. Ako imate, možete je rastanjiti pomoću stroja za tjesteninu. Izrežite dugačke trake širine oko 3 cm. Pomoću štapića duž cijele trake napravite volane.
Naboranu traku premažite pomoću kista vodom u kojoj ste otopili malo šećera i “zalijepite” na vrh torte. Ispod nje na isti način učvrstite još dvije valovite bijele trake pa krenite s rastanjenim trakama u najsvjetlijoj nijansi plave. Lijepite trake u tamnijim nijansama plave i završite na dnu s čistom plavom. Svaki sloj, kad ste posložili sve trake, popravite i izvucite prstima kako bi izgledali kao volani. Od ostataka plavog fondanta oblikujte pomoću modlica cvjetiće i posložite na vrh torte.
![](https://img.24sata.hr/aMM6hRgZMQ8rQBfTwZqzNyL20Gc=/622x0/smart/media/images/2017-05/glazure_61609898_l.jpg)
Akvarelna torta
Sastojci: 100 g brašna, 150 g čokolade za kuhanje, 90 g maslaca, 100 g šećera, 5 velikih jaja, 90 g marmelade od kupina, krema: 350 bijele čokolade za kuhanje, 125 ml mlijeka, 6 jaja, 75 g šećera u prahu, 180 ml slatkog vrhnja, esencija vanilije, fondant i jestiva boja
Priprema: Nasjeckanu bijelu čokoladu i mlijeko miješajte na vodenoj pari dok se čokolada potpuno ne otopi. Pjenasto umutite žumanjke i šećer, te dodajte čokoladnoj smjesi. Vratite u vodenu kupku i miješajte dok se krema ne zgusne. Ohladite u hladnoj vodi uz povremeno miješanje. U ohlađenu kremu umiješajte istučeno slatko vrhnje i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Ostavite pjenu u hladnjaku dva sata. Rasklopivi model za tortu obložite papirom za pečenje. Otopite čokoladu u vodenoj kupki, maknite s vatre i ostavite neka se ohladi. Pjenasto umutite maslac i šećer, dodajte jedan po jedan žumanjak i stalno miješajte. Zatim dodajte čokoladu i brašno, a na kraju čvrsti snijeg od bjelanjaka. Izlijte smjesu u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C, oko 45 minuta.
Ohlađeni biskvit prerežite vodoravno na dva djela, premažite marmeladom, nadjenite kremom i poklopite drugim biskvitom. Obložite tortu razvaljanim bijelim fondanom po kojem ste izlili neravnomjerno jestivu boju u prahu pomiješanu s malo vode i votke. Ukrasite puslicama.