Želite smanjiti svakodnevni stres? Evo kako vam u tome može pomoći organizacija doma | 24sata
Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: IKEA
OSVIJESTITE SVOJE NAVIKE

Želite smanjiti svakodnevni stres? Evo kako vam u tome može pomoći organizacija doma

Nalazite li se često u situaciji da morate premještati stvari u domu ili samo osjećate da vam je prostor preopterećen viškom stvari? To bi mogao biti snažan signal da je u domu prevladao nered, što bi vas moglo stresirati i više nego što mislite

Sadržaj donosi: IKEA

To što smo svi toliko međusobno različiti čini svijet iznimno zanimljivim. Organiziranje stvari i života na bezbroj je razina dobro i za njime mnogi od nas žude. Ali postoje i oni koji se dobro snalaze u stanju kaosa. No, ipak, složit ćete se, previše stvari koje (nepotrebno) odlažemo u životnom prostoru može u nama izazvati frustracije.

A da je uistinu tako, potvrđuje i IKEA Izvješće o životu kod kuće u kojem se 19% ispitanika složilo s tvrdnjom da im nedostaje životnog prostora. Štoviše, čak je 25% ljudi redovito isfrustrirano aspektima svojeg doma, a 23% kućanskim poslovima. Izvješće pokazuje i da je 21% sudionika istraživanja redovito nezadovoljno time što imaju previše stvari bez odgovarajućeg mjesta, a svaka treća osoba tvrdi da bi njezin idealan dom imao bolje iskorišten prostor. 

Aggressive,Frustrated,Young,Woman,Throws,Laundry,In,The,Air

Zato je dobro na vrijeme osvijestiti da, kad organiziranosti, naspram neurednosti, pružite čak i minimalnu prednost, dajete istodobno i sebi vremena da se usredotočite na ono što je stvarno važno, poput prijeko potrebnog sna. Naime, organiziranje dnevnog rasporeda i zadataka omogućuje vam da svoje vrijeme usmjerite na ono što trebate obaviti taj dan umjesto da vas ometaju stvari oko vas.

A kako biste u tome uspjeli, preporučujemo vam da riješite naš zabavni kviz i osvijestite svoje navike. Ovo je prava prilika da otkrijete jeste li organizirana ili neuredna osoba, a možda vas upravo to i potakne na pospremanje hrpetine odjeće s onog jednog stolca u spavaćoj sobi koji često služi kao vješalica.

Najčešći izgovori za (ne)pospremanje

Bez obzira na to kakav ste rezultat dobili na kvizu, vrijeme je da se suočite i s nekim najčešćim izgovorima za nepospremanje vlastitog doma. Možda se u nekima i prepoznate, ali usvojite li ove praktične savjete možete uživati u svim čarima uredno pospremljenog prostora!

1. "Ne mogu se riješiti stvari jer bi mi mogle zatrebati jednog dana"

Ovo je uvjerljivo najčešće korišten izgovor da se ne riješite viška stvari koje pospješuju vaš nered, međutim ne budite kao 25% ispitanika iz IKEA Izvješća o životu kod kuće koje je često isfrustrirano aspektima svojeg doma. Dakle, ako ne znate kad ćete ili hoćete li uopće koristiti neki predmet, sasvim je u redu riješiti ga se. Budući da pokušavate riješiti nered u svojem domu, nemate mjesta za upitne predmete, one koje možda nikad nećete uporabiti. Jedina iznimka kod ovog pravila su sitni predmeti koji zauzimaju minimalno prostora i skupi su i/ili ih je teško zamijeniti. 

2. "Ne koristim ovo sad, ali želim to početi koristiti jednog dana"

U ovu skupinu izgovora pripadaju stvari koje ne koristite, ali biste ih htjeli koristiti. To mogu biti različiti rekviziti za vježbanje ili odjeća koja vam više ne pristaje. Jednostavno donesite odluku hoćete li ih početi koristiti ili prihvatite da nisu za vas. Ako vam je teško odbaciti stvari koje predstavljaju ono što želite biti, ali vam istodobno zatrpavaju prostor u domu, razmislite o IKEA praktičnim rješenjima za odlaganje. Njihov univerzalni regal KALLAX popularan je odabir jer uz malo strpljenja te pravu kombinaciju vrata, umetaka, kutija i košara može biti koristan dodatak bilo kojoj prostoriji u vašem domu.

3. "Ne mogu se riješiti stvari koje bih mogao/la nositi ako izgubim kilograme"

Ako se sutra probudite i otkrijete da ste preko noći izgubili željeni broj kilograma, jeste li sigurni da biste htjeli odjenuti tu staru odjeću ili biste ipak proslavili kupnjom nove garderobe? Naime, u redu je zadržati nekoliko odjevnih predmeta kao poticaj za mršavljenje ako to želite, ali savjetujemo vam da se ipak odlučite na to da se riješite premale odjeće koju niste nosili godinama - dovoljno dugo vam zauzima prostor u ormaru.

4. "Moram se riješiti nereda, ali ne znam kako" 

Naravno, kad se nađete u situaciji u kojoj u svom domu nemate mjesta za odlaganje nečega, izgubite volju za pospremanjem te taj dio prebacujete za neki drugi dan, a nerijetko prođu i tjedni. No ne zaboravite da je ključ urednog doma dobra organizacija.
IKEA, kao stručnjak za odlaganje u životnom prostoru, ima mnoštvo proizvoda koji vam mogu pomoći u organiziranju i skladištenju različitih predmeta, kao što je serija proizvoda KALLAX. Glatke površine i obli uglovi odišu kvalitetom, a dobra je vijest da regal možete personalizirati umecima i kutijama te prilagoditi svakom kutku svojeg doma. Inače, proizvodi KALLAX neki su od mnogih proizvoda s novom nižom cijenom, a ostale IKEA proizvode s novom cijenom možete pogledati ovdje

I na kraju, još jednom razmislite o korištenju ovih savjeta kako biste svojim neredom mogli upravljati učinkovito! Bez obzira na to vraćate li svoju odjeću u ormar ili papire u pravu ladicu, odvojite nekoliko minuta na kraju svakog dana da očistite svoj prostor i vratite stvari tamo gdje im je mjesto!

Tvoje stvari izražavaju tvoj identitet, život i priče. Zato trebaš izložiti stvari kojima se ponosiš, pospremiti one koje su privatne te organizirati one koje upotrebljavaš svakodnevno. Napravi mjesta za život. Inspiriraj se OVDJE.

Sadržaj donosi: IKEA

Komentari 3

VIDEO

Ova tradicionalna jela naših susjeda u svakom slučaju treba probati, a imamo i recepte!
PUTOVANJE KROZ OKUSE

Ova tradicionalna jela naših susjeda u svakom slučaju treba probati, a imamo i recepte!

Mnoge su se zemlje razvijale pod utjecajem raznih kultura, što se itekako dobro vidi kad pogledate u jelovnike s najpopularnijim jelima određene nacije. Tako smo ovaj put odlučili zaviriti u autohtona jela Austrije, Slovenije i Hrvatske

Evo koliko koraka dnevno treba napraviti da bi počeli mršavjeti
DOBRO JE ZNATI

Evo koliko koraka dnevno treba napraviti da bi počeli mršavjeti

U potrazi za učinkovitim strategijama mršavljenja, mnogi se okreću jednostavnom i pristupačnom rješenju: hodanju. Upamtite, svaki se korak računa i male promjene mogu vremenom dovesti do značajnih rezultata
Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu