Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: Shutterstock
NE ŽELITE ZARAZU

Zamrzavanje hrane višestruko se isplati jednom kućanstvu, ali pripazite na ove faktore

Zamrzavanje ostataka obroka, koje ćemo samo doraditi prije serviranja, odličan je način za smanjenje otpada od hrane, kao i za uštedu vremena i novca. Pročitajte ove savjete i uštedite!

Sadržaj donosi: EFSA i HAPIH

Zamrzavanje hrane bilo je uobičajeno u kućanstvu ako pitamo naše roditelje i bake. Danas takvim načinom zbrinjavanja hrane i ostataka obroka možemo još više uštedjeti, ne samo novca nego i vremena, ali i biti dio „održivosti“ kojoj bi svi trebali težiti. Doći kući s posla pa se baciti na pripremu obroka ne oduševljava nikoga – zato sačuvajte nakon obroka što se sačuvati da ili pripremite obrok unaprijed. Kada dođete kući padajući s nogu od umora, sami ćete sebi zahvaliti!

Pravila kojih se treba držati

1. Hranu uvijek držite u originalnom pakiranju – ili stavite u odgovarajući spremnik. Izbjegnite kontaminaciju izazvanu nepravilnim čuvanjem.
2. Čuvajte ostatke - ako vam je preostao koji list kelja, komadić mrkve ili celera, stavite to u hladnjak u vrećicu koju ćete puniti do kraja tjedna. Kad je vrećica puna, zamrznite je i imate sastojke za juhu.
3. Pazite na temperaturu - na sobnoj temperaturi može doći do brzog razmnožavanja bakterija u hrani. Zato ostatke hrane zamrznite u roku od dva sata, čak i ako je riječ o jelima bez mesa.
4. Nikad ne zamrzavajte staklene posude - osim ako na njima nije istaknuto da su sigurne za uporabu u zamrzivaču. Staklo na niskim temperaturama puca, osobito ako zamrzavate tekućinu kojoj se pri smrzavanju povećava volumen. Radije odaberite vrećice za zamrzavanje ili plastične posude za tu namjenu.
5. Označavajte datume na pakiranju hrane koju zamrzavate iako se hrana smrznuta na -18°C smatra sigurnom za konzumaciju dugo vremena, podložna je smanjenju kvalitete, odnosno promjeni teksture i gubitku okusa.
6. Odmrzavajte hranu na niskoj temperaturi – nemojte odleđivati namirnice vrućom vodom. Vruća voda može izazvati promjenu teksture i okusa, a čak i napraviti odličnu podlogu za razmnožavanje bakterija. Sigurnim odmrzavanjem zamrznutih namirnica smanjuje se rizik od pojave bolesti uzrokovanih hranom.
7. Jednom odmrznutu hranu ponovo ne zamrzavajte - zamrzavanje sprječava rast bakterija i odvijanje drugih procesa zaslužnih za kvarenje. Odmrzavanjem hrane nastavljaju se svi procesi koji su bili zaustavljeni ili usporeni zamrzavanjem, što može dovesti do rasta bakterija koje mogu biti uzročnici bolesti.

Juhe, temeljci i variva

Najbolji način je čuvati ih u vrećicama za duboko zamrzavanje. One su dovoljno čvrste, a zauzimaju manje mjesta od spremnika i drugih posuda. Prilikom spremanja hranu odvojite u manje porcije kako biste imali dovoljno za pojedinačni obrok u slučaju potrebe jer, primjerice, neće biti jednostavno odvojiti komad pilećeg temeljca za rižoto kad se pretvori u blok leda.
Rok trajanja
Juhe i temeljci mogu imati rok trajanja i do šest mjeseci, no već nakon dva mjeseca može se uočiti promjena kvalitete, prvenstveno gubitak okusa i mirisa.
Odmrzavanje
Najsigurniji način odmrzavanja je u hladnjaku. No, ako vam se žuri, možete vrećicu staviti u posudu i preko nje pustiti hladnu vodu iz slavine – nikako vruću! 

Meso, perad i riba

Preporuča se pohraniti meso u vakuumske vrećice kako bi unutar pakiranja bilo što manje zraka. Može se pakirati i u obične vrećice za zamrzivač, no važno je prije zatvaranja vrećice istisnuti što više zraka je moguće. Razlog tomu je što se u prisutnosti zraka na površini mesa pojavljuju „ozebline“, odnosno kristalići leda, koji utječu na teksturu i okus.

Rok trajanja
Kvaliteta mesa i ribe može ostati nepromijenjena tri do četiri mjeseca, a piletina i do šest mjeseci.
Odmrzavanje
Idealno je meso staviti u hladnjak u posebnu posudu kako biste ga odvojili od ostale hrane i ostaviti ga da se tamo u potpunosti odmrzne, a potom ga temeljito termički obraditi.

Umaci

Preporuča se zamrzavanje umaka u vrećicama za zamrzavanje, ali u više manjih porcija kako bismo odmrznuli onoliko koliko nam je potrebno i izbjegli bacanje viška. Važno je napomenuti da se umake na bazi majoneze ne preporuča zamrzavati jer će prilikom odmrzavanja doći do razdvajanja vodenog i masnog dijela umaka.
Rok trajanja
Ovisno o vrsti umaka, u smrznutom stanju mogu imati rok trajanja tri do četiri mjeseca, nakon čega se može primijetiti promjena kvalitete.
Odmrzavanje
Umaci se, kao i ostala hrana, mogu odmrzavati ili u hladnjaku ili u vrećici pod mlazom hladne vode. Odlična stvar kod umaka je ta da ih, kad ih koristite malo, možete ubaciti u bilo koje jelo tijekom kuhanja, bez brige o prethodnom odmrzavanju. Važno je da se umak prilikom ubacivanja u jelo zagrije do vrenja kako bi bio siguran za konzumaciju. Ako je riječ o umaku poput pesta, možete ga zamrznuti u tankom sloju i otkinuti potrebnu količinu te je ubaciti u tjesteninu. 

Peciva i tijesta

Pekarski proizvodi podložni su isušivanju, pa biste čitave štruce kruha, kolača i sličnih namirnica trebali omotati plastičnom folijom prije stavljanja u vrećicu i zamrzavanja. Keksi i sitni kolačići mogu se zamrzavati u vrećici iz koje treba istisnuti zrak što je više moguće. Tijesto za kekse i kolače možete zamrznuti već oblikovane tako da nemate mnogo muke kad ih se zaželite, osim da ih ispečete.
Rok trajanja
Vrijeme čuvanja u zamrzivaču ovisi o vrsti peciva i tijesta. Primjerice, keksi se mogu čuvati i do šest mjeseci, a kruh dva do tri mjeseca.
Odmrzavanje
Peciva i tijesta možete odmrzavati na stolu ili u hladnjaku, a manje kekse možete staviti izravno u pećnicu te će se peći, ovisno o receptu, minutu ili dvije dulje nego inače.

Složenci, tjestenine i gotova jela

Ohlađeno jelo omotajte folijom, a zatim stavite u plastičnu vrećicu i istisnite zrak.

Rok trajanja
Zamrznuti složenci, tjestenine i druga gotova jela najbolje su kvalitete dva do tri mjeseca.
Odmrzavanje
Obavezno u hladnjaku. Velikim složencima može trebati i do dva dana da se odmrznu, a manjim jelima dovoljan je jedan dan.  

​Voće

Zamrzavanje voća nije problematično – može se zamrzavati pojedinačno ili zajedno u pakiranju. Ako vam je bitan oblik voća nakon odmrzavanja radi ukrašavanja deserata i kolača, prvo ga zamrznite poredano na pladnju, a zatim ga takvo, već zamrznuto, prebacite u vrećicu i tako pohranite.

Rok trajanja 
Radi najbolje kvalitete, zamrznuto voće preporuča se iskoristiti u roku od 8 do 12 mjeseci.
Odmrzavanje
Zbog visokog udjela šećera, bobičasto voće i narezani komadi voća vrlo se brzo odmrzavaju na sobnoj temperaturi. Ako pečete kolače, možete ih zamrznute ubaciti u tijesto ili muffine. 

Povrće i začinsko bilje

Povrće i začinsko bilje prije zamrzavanja temeljito operite. Ovisno o vrsti povrća, preporuča se blanširanje prije zamrzavanja. Blanširanje pomaže u očuvanju hrskavosti kod povrća poput brokule i mahuna. S druge strane, povrće koje omekša prilikom kuhanja, poput lisnatog povrća, patlidžana ili rajčice, ne preporuča se blanširati, već svježe zamrznuti.

Rok trajanja
Smrznuto povrće se, kao i smrznuto voće, preporuča iskoristiti u roku od 8 do 12 mjeseci, a začinsko bilje u roku od 6 mjeseci.
Odmrzavanje
Izravno iz zamrzivača možete ga staviti na tavu prilikom pripreme jela ili prethodno odmrznuti u hladnjaku. 

Sigurnost hrane na prvome mjestu 

Europska unija može se pohvaliti jednim od najstrožih sustava sigurnosti hrane na svijetu, koji je utemeljen na znanstvenoj izvrsnosti. Ovaj sustav sigurnosti uključuje blisku suradnju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i nacionalnih tijela za sigurnost hrane diljem Europe (u Hrvatskoj je to Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu - HAPIH), pri čemu oba dionika imaju ključnu ulogu u njegovu uspješnom funkcioniranju.

Europski potrošači među najbolje su zaštićenima i informiranima na svijetu kada je riječ o njihovoj hrani, a tome doprinosi i kampanja Safe2Eat, koja nastoji podići svijest građana o pravilnom postupanju s hranom prilikom kupovine, pripreme i pohrane.

Kampanja je usmjerena na osnaživanje Europljana da s povjerenjem biraju hranu koju konzumiraju, pojašnjava znanost koja iza nje stoji i jamči njezinu sigurnost. Takav pristup omogućuje potrošačima da uživaju u svojim obrocima, uz puno povjerenje da je sigurnost njihove hrane na prvome mjestu.

Sadržaj donosi: EFSA i HAPIH

Komentari 0
Trenutna mirovina iznosi 55% prosječne plaće. Evo što možete poduzeti da vam se ona poveća
REAGIRAJTE ODMAH

Trenutna mirovina iznosi 55% prosječne plaće. Evo što možete poduzeti da vam se ona poveća

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 720 eura, a njen udio u prosječnoj neto plaći za lipanj 2024. (1315 eura) iznosio je 55%. Napravili smo tri moguća scenarija kako je povećati da biste u zasluženoj mirovini neopterećeno uživali
Djeca i mladi imaju sve više problema sa zadržavanjem koncentracije: Što učiniti?
'TIKTOK MOZAK'?

Djeca i mladi imaju sve više problema sa zadržavanjem koncentracije: Što učiniti?

Koncentracija je osnovni preduvjet za akademski uspjeh i opću dobrobit, što je čini ključnom vještinom koju treba razvijati od najranije dobi. Ipak, mnoga djeca suočavaju se s teškoćama u današnjem ubrzanom svijetu punom distrakcija
Što se događa s mirovinskom štednjom u slučaju gubitka radne sposobnosti?
STRUČNJAK OBJAŠNJAVA

Što se događa s mirovinskom štednjom u slučaju gubitka radne sposobnosti?

Nepovoljni demografski trendovi u Hrvatskoj u sljedećim će godinama postati sve izraženiji, zbog čega raste individualna odgovornost svakog stanovnika za vlastitu financijsku budućnost. Doznajte koji su još razlozi za pametnije planiranje mirovine