Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5
Foto: Varžak med
SNAGA ZAJEDNIŠTVA I TRADICIJE

Obiteljski uspjeh: Počeli su s 30 košnica, a danas osvajaju prestižne svjetske nagrade

Ljubav koju obitelj Varžak gaji prema medu već je desetljećima utkana u njihove proizvode. U skladu s tim, danas se mogu pohvaliti prestižnim nagradama i certifikatima. Otkrili su nam da njihov uspjeh počiva na tradiciji, znanju i upornosti

Sadržaj donosi Varžak med

Tri generacije obitelji Varžak bave se proizvodnjom meda i kroz godine rada, postali su jedan od najvećih proizvođača meda u Hrvatskoj. Varžak med je na tržištu prisutan s tri vlastita brenda meda - Klasik, Dobra vibra i Mediterra. Svaki med je poseban na svoj način. Klasik je tradicionalni brend, s obzirom na to da je u proizvodnji od prvih dana. Dobra vibra je moderan, neobrađen craft med koji nije grijan niti filtriran, a Mediterra je premium med jer predstavlja samo 3% najboljeg meda proizvedenog u Hrvatskoj. 

Mnogobrojni certifikati i nagrade potvrđuju autentičnost i kvalitetu Varžak meda. Međutim, na tržištu meda se mogu pronaći i drugačiji proizvodi koji ne zadovoljavaju visoke standarde kvalitete. Postoji li način prepoznavanja lažnog meda, što treba provjeriti na deklaraciji te koji faktori određuju kvalitetu meda, otkriva Boris Varžak.

‘Mnogo je proizvoda koji glume med’

Ako ste i vi među većinom koja pri kupnji meda nije baš sigurna kupuje li pravi ili lažni med, niste sumnjičavi bez razloga. Naime, u ožujku 2023. godine objavljeni su zabrinjavajući podaci istraživanja koje su proveli Ured Europske komisije za borbu protiv prijevara i Zajednički istraživački centar. U njemu je otkriveno da je 46% od 320 uzoraka uvezenog meda, uzetih nasumično između studenog 2021. i veljače 2022., sadržavalo lažan med, koji se uglavnom dobiva pomoću šećernih sirupa od riže ili šećerne trske.

Naš sugovornik objašnjava da se upravo zato u Varžak medu trude posebno istaknuti provjerenost i sigurnost njihovih proizvoda te navodi koje karakteristike meda na policama mogu insinuirati da (ni)je pravi.

- Na svjetskom tržištu postoji mnogo proizvoda koji glume med, a da s medom nemaju veze. Zato želimo istaknuti da je svaki naš med, bez obzira na vrstu ili brend, vrhunske kvalitete te provjeren i siguran za konzumaciju - napominje Varžak te dodaje da med uvijek treba kupovati od provjerenog dobavljača, čiji proizvodi zadovoljavaju najviše standarde, što se relativno lako može provjeriti.

- Prilikom kupnje meda uvijek treba biti svjestan cijene, jer iznimno niska cijena može biti indikator lošije kvalitete. Isto tako, dodatni faktor koji treba gledati su certifikati kvalitete i nagrade koje proizvod ima, što često upućuje na veću razinu vjerodostojnosti proizvoda - objašnjava Varžak.

Test s interneta nije indikator ispravnosti

Skrolajući društvenim mrežama, dosad ste sigurno naišli na nekoliko testova za koje se tvrdi da pokazuju je li med pravi ili nije. Tako je posljednjih dana na TikToku popularna metoda prelijevanja meda žlicom vode, pri čemu će, kako tvrde, pravi med zauzeti oblik saća, a kod lažnog se to neće dogoditi. No naš sugovornik upozorava da takvi testovi nisu vjerodostojni.

- Danas se kupcima servira velik broj navodnih metoda za provjeru meda, kao što su okretanje meda, testovi s mravima ili otapanje meda u čaši vode, ali prava istina je da je riječ o mitovima. Nažalost, krivotvoritelji su sve vještiji u stvaranju meda bez pčela, pa je laboratorijska analiza jedini način kako bi se potvrdila autentičnost i kvaliteta, čak ni stručnjaci iz našeg tima, diplomirani agronomi, prehrambeni tehnolozi i ostali, ne mogu golim okom prepoznati pravi med - objašnjava Varžak te dodaje da svaki med koji ulazi u njihovu proizvodnju prolazi kroz temeljitu analizu u najmodernijem europskom laboratoriju za analizu meda EFICS-u (Eurofins Food Integrity Control Services) u njemačkom Bremenu.

- Med prolazi senzornu analizu, mikroskopsku analizu peludi, fizikalno-kemijsku analizu, analizu ostataka antibiotika i drugih spojeva te analizu autentičnosti pomoću izotopnih metoda. Sve to radimo da bismo provjerili stvarnu razinu kvalitete meda i testirali ga na patvorenje. Nakon analize svakome medu dodijelimo jedinstveni LOT broj, koji je vidljiv na svakoj staklenci i omogućuje praćenje podrijetla, pakiranja i rezultata analize. Med koji ne prođe analizu ne koristimo u proizvodnji - objašnjava naš sugovornik.

Pritom je važno napomenuti kako je Varžak med certificirani proizvođač te nosi oznake ‘’Kontrolirana kvaliteta Zavoda 'Dr. Andrija Štampar'" i ‘’Hrvatska kvaliteta HGK’’, kao i certifikate HACCAP te IFS. IFS certifikat odnosi se na sve njihove proizvode te jamči usklađenost procesa proizvodnje sa svim zakonskim normama te najvišu razinu sigurnosti i kvalitete prehrambenih proizvoda u proizvodnom procesu.

Prirodan sklad pretočen u staklenku

Posvećenost obitelji Varžak proizvodnji kvalitetnog i autentičnog meda rezultirala je i mnogim domaćim i međunarodnim nagradama. U kolovozu ove godine na natjecanju London International Honey Awards, med Dobra vibra kesten i lipa osvojili su dvije zlatne nagrade. Osvojene nagrade nastavljaju kontinuitet osvajanja medalja koji je krenuo s domaćim natjecanjima za dizajn i kvalitetu te međunarodnim natjecanjem Great Taste Awards 2020. godine

- Osvojene zlatne medalje za Dobru vibru od kestena i lipe na London International Honey Awards iznimno su važno priznanje jer su osvojene u velikoj međunarodnoj konkurenciji. Ovo postignuće dolazi kao nastavak ranijih međunarodnih nagrada koje smo osvojili za bagrem, lipu i kesten te nas dodatno motivira da nastavimo razvijati jedinstvene i kvalitetne proizvode - kaže Boris Varžak i dodaje da takav uspjeh ne bi bio moguć bez podrške i povjerenja kupaca te poručuje da su ova priznanja samo dodatna inspiracija za daljnje inovacije i razvoj novih proizvoda.

Od meda do MEDukacije

Upravo je ova velika ljubav prema medu, ali i pčelama kao njegovim proizvođačima, potaknula obitelj Varžak na pokretanje hvalevrijednog projekta edukacije o medu, karakterističnog naziva MEDukacija. Projekt je usmjeren na proširenje svijesti o važnosti očuvanja pčela, njihovih staništa i prirode.

- Cilj ovog projekta je educirati, posebno najmlađe generacije, o važnosti pčela i očuvanja okoliša. Radionice koje su dio MEDukacija pokrivaju različite teme: od važnosti medonosnog bilja i biološke raznolikosti, preko tajni života unutar košnice, do kreativnog izražavanja s ciljem očuvanja prirode - objašnjava sugovornik, a kako izgleda sudjelovanje u radionici, pogledajte u videu.

Ovo je put na duge staze

S obzirom na to da je proizvodnja meda  posao koji zahtijeva puno truda i vremena, a rezultati nisu odmah vidljivi, zanimalo nas je kako se sa svim izazovima suočio naš sugovornik te koji bi savjet dao zainteresiranima za taj posao.

- Proizvodnja meda je posao koji ovisi o velikom broju faktora na koje nemamo utjecaja te predstavlja put na duge staze u kojem ne smije biti kompromisa s kvalitetom. Učite od pametnijih, razvijajte znanje, držite se svojih principa i ne odustajte. Mi smo prošli dug i težak put do onoga što je Varžak med danas, ali nikad nismo izdali svoje principe - zaključuje Boris Varžak.

Ova godina donijela je mnoge izazove, ali i nezaboravne trenutke radosti, topline i slatkoće. Varžak med vas poziva da podijelite svoje “medene trenutke” iz 2023. godine putem fotografija ili kratkih videa, a najkreativnije ili najdirljivije priče osvajaju godišnju zalihu Varžak meda. Kako sudjelovati, saznajte ovdje.

Sadržaj donosi Varžak med

Komentari 5

VIDEO

Imali smo najviše tropskih noći otkad je mjerenja. Mislite da je gotovo s tim?
LJETO ZA ZABORAV

Imali smo najviše tropskih noći otkad je mjerenja. Mislite da je gotovo s tim?

Ovog ljeta nismo prvi put osjetili sparne dane i noći, ali prvi put smo ih doživjeli u tolikoj količini. Vlaga u unutarnjim prostorima više nije primarno 'zimski problem' jer svako iduće ljeto bit će još toplije i sparnije

Veliki tjedni horoskop: Bikovi će dobiti novu poslovnu ponudu, a Vagama će se netko udvarati
OD 15. DO 21. RUJNA

Veliki tjedni horoskop: Bikovi će dobiti novu poslovnu ponudu, a Vagama će se netko udvarati

Škorpioni se ne bi trebali vraćati mislima, kao niti djelima u prošlost. Nije preporučljivo ulaziti u vezu s bivšim partnerom jer ćete naići na iste probleme kao i prije
Trener Edo nam otkrio: 'Kćerima dajem da sve probaju. Cenzura i restrikcija su put u propast...'
O OBITELJI, ŽIVOTU NA VAGI I KARIJERI

Trener Edo nam otkrio: 'Kćerima dajem da sve probaju. Cenzura i restrikcija su put u propast...'

Trener Edin Mehmedović petu sezonu zaredom vodi kandidate ‘Života na vagi’ u borbi za bolju budućnost. ‘Puno je to, nisam ni sanjao da bi mogao toliko dugo trajati na projektu’, kaže