Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11
Foto: PR
PITALI SMO STRUČNJAKA

Što je novo 'crno zlato' i mogu li ratna zbivanja u svijetu utjecati na poslovanje hrvatskih tvrtki?

Iako su ratni sukobi još daleko od našeg teritorija, to ne znači da ova zbivanja ne utječu i na poslovanje hrvatskih tvrtki. O tome s čim se danas susreću domaći poduzetnici, ali i kako se pripremiti na ove krize, razgovarali smo sa stručnjakom za IT

Sadržaj donosi: Setcor

Rat u Ukrajini još traje, a svjedoci smo i najnovijih žestokih ratnih sukoba u Izraelu. Ovakvi globalni događaji, poput rata, mogu poslužiti kao katalizator za ciljane kibernetičke napade, tvrdi Krešimir Jurić, stručnjak za IT i direktor prodaje tvrtke Setcor, s kojim smo razgovarali o tome kako se tvrtke mogu zaštititi tijekom ovakvih i sličnih kriza, a otkrio nam je i jesu li domaće tvrtke prepoznale nužnost ulaganja u IT sigurnost.

Na što treba obratiti pozornost?

Ratna zbivanja i krize nedvojbeno utječu na globalnu geopolitičku klimu, a samim time i na kibernetičku sigurnost. Tako ni hrvatske tvrtke nisu izolirane od ovih utjecaja. Štoviše, objašnjava sugovornik, sa sve sofisticiranijim kibernetičkim napadima rizik za domaće tvrtke raste. 

- 'Plastični' primjer bio bi, objašnjava sugovornik, da tvrtka u Hrvatskoj surađuje s izraelskim tehnološkim partnerima. Ako je Izrael pod kibernetičkim napadom, postoji rizik da će se napad proširiti na hrvatsku tvrtku kroz zajedničke sustave ili podatkovne centre. Lideri bi trebali posebnu pozornost posvetiti sveobuhvatnoj strategiji kibernetičke sigurnosti, koja uključuje redovite analize rizika, edukaciju zaposlenika i implementaciju naprednih tehnoloških rješenja. Tvrtke koje uspiju implementirati robusne i agilne sigurnosne sustave ne samo da se štite od potencijalnih financijskih i reputacijskih gubitaka nego stječu povjerenje klijenata i partnera - ističe sugovornik.

Dodaje i da spomenuto povjerenje može biti odlučujući faktor u današnjem poslovnom svijetu, gdje su podaci novo "crno zlato".  

- Važno je provesti sveobuhvatnu procjenu rizika kako bi se utvrdile najučinkovitije mjere zaštite podataka. Praksa domaćih tvrtki u sferi sigurnosti poslovanja varira, ali općenito gledajući, one koje su usvojile višeslojni pristup u kibernetičkoj sigurnosti i proaktivno prate globalne izazove znatno su manje ranjive - kaže sugovornik.

Važno je prilagoditi sigurnosne protokole 

Kako tehnologija i prijetnje brzo napreduju, tvrtke moraju redovito ažurirati svoje strategije kibernetičke sigurnosti da bi ostale konkurentne. Također, svaka industrija treba uzeti u obzir specifične rizike i izazove te prilagoditi svoje sigurnosne protokole i mjere da bi se učinkovito zaštitile od kibernetičkih napada. 

- Primjerice, u financijskom sektoru poseban je fokus na zaštiti transakcijskih podataka i klijentskih informacija, a u zdravstvu je glavni prioritet zaštita pacijentovih podataka - pojašnjava Jurić. 

A u doba u kojem su podaci najvredniji resurs tvrtke, zaštita podataka ne samo da je preporučljiva nego i neophodna. U tom segmentu, savjetuje stručnjak, Cloud rješenja nude velike prednosti, ali dolaze i s određenim izazovima. Naime, riječ je o ključnom konceptu u poslovanju i sigurnoj pohrani podataka koja omogućuje tvrtkama i pojedincima da na jednostavan način spremaju, razmjenjuju i pristupaju podacima s bilo kojeg mjesta i s bilo kojeg uređaja koji ima pristup internetu. 

- Bitno je razumjeti da nije dovoljno samo 'kupiti Cloud' i očekivati da će sve biti u redu. Važno je znati tko stoji iza toga Cloud rješenja. Cloud serveri obično se nalaze u sigurnim podatkovnim centrima koji su opremljeni naprednim sigurnosnim sustavima. Međutim, ti sustavi samo su dio slagalice. Inženjeri kibernetičke sigurnosti koji upravljaju svim sustavima sigurnosti moraju imati potrebnu stručnost i iskustvo iza sebe. Najbolji pružatelji usluga u oblaku ne samo da koriste najnovije alate za obranu od kibernetičkih napada nego i redovito procjenjuju sigurnost svoje infrastrukture - objašnjava Jurić. 

Data,Protection,And,Cyber,Security,On,Internet,Server,Network,With

No ulaganje u Cloud rješenje treba biti ulaganje u kompletnu strategiju kibernetičke sigurnosti, upozorava Jurić, a ne samo u prostor za pohranu podataka.

- Nažalost, nisu sve tvrtke prepoznale nužnost ulaganja u IT sigurnost. Zabrinjavajući je broj tvrtki koje još nisu zadovoljile ni minimalne sigurnosne uvjete. Ovaj manjak investicija često je rezultat ili financijskih ograničenja ili nedostatka svijesti o potencijalnim rizicima. No s obzirom na rastući broj kibernetičkih prijetnji, ne ulagati u IT sigurnost postaje sve rizičnije i može imati dugoročne negativne posljedice na poslovanje - zaključuje sugovornik. 

Kako danas što bolje poslovati?

Priliku da se upoznate s Cloud tehnologijom i doznate kako oblak može transformirati vaše poslovanje možete dobiti na konferenciji XDay 2.0, gdje će Setcor, kao vodeća tvrtka u Hrvatskoj u pružanju Cloud rješenja, predstaviti široj javnosti najnovija dostignuća i inovacije. Konferencija će biti u Zagrebu 24. listopada, u Wespa Green Gold event centru, a njezin je cilj stvoriti most između tehnoloških stručnjaka i poslovnih lidera, odnosno povezati ih u zajedničkim nastojanjima i pronaći odgovor na ključno pitanje - kako optimalno poslovati u današnje vrijeme.

Konferencija XDay 2.0 ponudit će uvide u najnovije trendove i prakse koji oblikuju budućnost, otkriti kako tvrtke i institucije mogu optimizirati troškove i ostvariti uštede te izgraditi otpornost u današnjem dinamičnom poslovnom okruženju. Program konferencije, govornike, ali i sve ostale relevantne informacije, potražite na službenoj stranici i doznajte kako izgraditi bolju poslovnu budućnost u oblaku!

Sadržaj donosi: Setcor

Komentari 11
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Kako katastrofe utječu na nas: Možemo se zaštititi od gubitka, samo treba pažljivo planirati
zbog svjetske krize...

Kako katastrofe utječu na nas: Možemo se zaštititi od gubitka, samo treba pažljivo planirati

Održivost poslovanja nije samo ekološka komponenta, ona znači i neophodni kontinuitet poslovanja, o čemu nam je pričao Marko Jertec, voditelj Odjela konzultacija informacijske sigurnosti u Setcoru

Podaci kao taoci - možemo li se uopće zaštititi u današnjem online okruženju?
Hakerski napadi

Podaci kao taoci - možemo li se uopće zaštititi u današnjem online okruženju?

Prelazak na cloud poslovanje doveo je do snažnih izazova kibernetičke sigurnosti te sve složenijih hakerskih napada. Prema IBM-ovu godišnjem indeksu, Europa je postala druga kibernetički najnapadanija regija
Želite smanjiti troškove poslovanja i povećati učinkovitost? Imamo rješenje
Sve je u oblaku

Želite smanjiti troškove poslovanja i povećati učinkovitost? Imamo rješenje

Kako tvrtke mogu odgovoriti na izazove suvremenog načina poslovanja? Korištenje tehnologije smanjuje troškove, a mitove nastale zbog nerazumijevanja načina na koji to radi razbio je IT stručnjak Ivan Kovač