Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: PR
ZA PRSTE POLIZAT!

Sezonska prehrana: Prilagodite svoj jelovnik jeseni i zdravo se hranite uz ove namirnice

Manjak dnevnog svjetla, hladnije noći i jutra, priroda u najraskošnijim bojama - stigla nam je jesen. Iako još možemo uživati u posljednjim zrakama sunca, stručnjaci kažu da je um i tijelo potrebno pripremiti za nadolazeće hladnije dane

Sadržaj donosi: WOLT

Konzumacija sezonskog voća i povrća dobra je za naše zdravlje jer su takve namirnice ubrane u njihovoj najvećoj nutricionističkoj vrijednosti, ali i za novčanike jer je jednostavno ima u većoj količini na tržištu. S obzirom na to da, prema istraživanju MINGOR-a, Hrvati prosječno godišnje bacaju oko 22 kilograma jestive hrane po stanovniku, što je ukupno više od 86.000 tona hrane, bilo bi dobro pripaziti da kupujemo baš ono što nam treba.

Isto istraživanje navodi da se najviše hrane - i jestive i nejestive - po stanovniku godišnje baca u Istri, Primorju i Gorskom kotaru (61 kg) te u Dalmaciji (57 kg), a u ostalim područjima količina bačene hrane po stanovniku kreće se između 51 i 53 kg. Naime, stanovništvo dviju primorskih regija rjeđe iskorištava ostatke obroka za pripremu novoga te značajno češće baca hranu s istekom roka trajanja čim taj rok istekne.

Food,Waste,And,Meal,Leftovers,Garbage,Reduce,Awareness,Tiny,Person

Zanimljivo je da se najčešće baca najskuplja hrana, poput povrća i voća, mesa i ribe, ali bacaju se i jaja, kruh, kava i krumpir. Glavni razlozi zbog kojih građani bacaju hranu su nejestivi dijelovi hrane te prevelike količine kupljene odnosno pripremljene hrane.

Jednočlana kućanstva stvaraju po osobi najviše otpada, a najviše hrane bacaju kućanstva s najnižim prihodima. Također, građani koji žive u stanu u prosjeku bacaju malo više hrane nego oni koji žive u kući.

Kako biste spriječili nepotrebno bacanje hrane, donosimo vam recepte za jela koja sigurno neće završiti u smeću, a mogu se konzumirati i hladna.

1. Složenac od bundeve

Baked,Stuffed,Conchiglioni,With,Tomato,Sauce,,Rustic,Style

Sastojci: 

  • 1 bundeva
  • 3 šalice pirea od rajčice
  • 230 grama parmezana
  • 1 češanj češnjaka
  • glatko brašno
  • ulje od kikirikija
  • bosiljak
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol

Priprema:

Za pripremu umaka potrebno je zagrijati malo ulja s češnjakom te na to doliti pire od rajčice. Zatim dodati bosiljak i prstohvat soli te kuhati na laganoj vatri oko pola sata. I dok se umak lagano krčka, ogulite i narežite bundevu na manje ploške. U međuvremenu u tavu ulijte dovoljno ulja od kikirikija da prekrije kriške bundeve i malo pojačajte vatru. Ploške bundeve umočiti u brašno pa ih pržite u kipućem ulju. Izvadite i ocijedite bundevu te osušite ploške papirnatim ručnicima.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Nanesite malo umaka od rajčice po dnu posude za pečenje, a zatim prekrijte slojem ploški bundeve. Nastavite izmjenjivati slojeve umaka od rajčice i bundeve dok ne dosegnete rub, zatim po vrhu pospite parmezan i dodajte malo bosiljka. Stavite u pećnicu na 30 minuta.

2. Juha od cikle s indijskim oraščićima

Beetroot,Cream,Soup,With,Coconut,Milk,And,Croutons,On,A

Sastojci:

Krema od indijskih oraščića

  • 1 šalica indijskih oraščića
  • 1 šalica vode
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žličice svježeg soka od limuna
  • 1/4 žličice soli

Juha

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 poriluk
  • 1 glavica žutog luka
  • pola kilograma ljubičaste cikle
  • 1/4 žličice mljevenog đumbira
  • prstohvat mljevene pimente
  • sol i papar
  • 1 list lovora
  • 2 grančice timijana
  • 2 manje grančice peršina
  • 4 šalice vode

Priprema:

Namočite indijske oraščiće u vodu i držite ih tako pola sata. Nakon toga ih ocijedite i stavite u blender s ostalim sastojcima. Miksajte dok smjesa ne postane potpuno glatka i kremasta. Zatim postupno dodajite vodu dok ne postignete gustoću vrhnja za šlag. Otprilike pola dobivene kreme ostavite u blenderu, a ostatak prelijte u neku posudu.

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk i luk pa pržite oko 10 minuta, često miješajući dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Umiješajte ciklu, začine, sol i papar pa nastavite miješati. Dodajte potom vodu i začinsko bilje te pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte juhu oko 30 minuta, dok cikla ne omekša. Maknite s vatre i izvadite začinsko bilje iz lonca za juhu.

Pažljivo prebacite juhu u blender s ostatkom kreme od indijskih oraščića. Miksajte dok juha ne postane glatka i kremasta. Vratite juhu u lonac i kuhajte je na laganoj vatri oko 10 minuta kako bi se svi okusi sjedinili. Ako vam se čini da je juha suviše gusta, dodajte još malo vode. Poslužite toplo s još malo kreme od indijskih oraščića i krutonima.

3. Kruh od kruške

Top,View,Of,Whole,Unsliced,Pear,Bread,Loaf,On,Plate

Sastojci:

  • 3 velika jajeta
  • 1-1,5 šalica šećera
  • 3/4 šalice ulja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 3 šalice glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica soli
  • 4 šalice sitno nasjeckanih zrelih krušaka
  • 1 žličica soka od limuna
  • 1 šalica nasjeckanih oraha

Priprema:

U jednoj zdjeli pomiješajte jaja, šećer, ulje i vaniliju, a u drugoj brašno, prašak za pecivo, cimet, sodu bikarbonu i sol. Drugu smjesu dodajte prvoj te je izmijesite dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim prelijte nasjeckane kruške limunovim sokom pa ih s orasima umiješajte u prethodno dobiveno tijesto. Smjesu pecite 55-60 minuta na 180ºC.

Ne brinite ako vam neki od sastojaka bude nedostajao jer je WOLT u suradnji sa Studencem organizirao akciju u kojoj, osim besplatne dostave za narudžbe u minimalnoj vrijednosti od 15 eura, nudi popust od 5 eura za narudžbe veće od 25 eura. Promocija traje od 2. do 15. listopada, pa požurite s narudžbom!

Sadržaj donosi: WOLT

Komentari 0
Razgovarali smo s filipinskim radnicima. Otkrili su što ih motivira da ostanu u Hrvatskoj
NOVA RADNA SNAGA

Razgovarali smo s filipinskim radnicima. Otkrili su što ih motivira da ostanu u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je posljednjih nekoliko godina zabilježen velik porast radnika iz Azije, a kad je riječ o broju radnika, prednjače Nepal, Indija i Filipini. U razgovoru s dvojicom Filipinaca doznali smo čime ih je Hrvatska posebno osvojila
Zagrepčanin objašnjava kako je smanjio račune za plin i struju. Saznajte kako i vi to možete
OSVOJITE SOLARNU ELEKTRANU

Zagrepčanin objašnjava kako je smanjio račune za plin i struju. Saznajte kako i vi to možete

U želji da više ne ovise o promjenama na tržištu električne energije, građani se odlučuju za ugradnju solarnih elektrana. Koliko je uštedio ugradnjom solara, doznajte iz iskustva Damira Ćurkovića iz zagrebačke Dubrave
Uspješni lideri su fleksibilni, spremni na promjene i emocionalno inteligentni
KONFERENCIJA STARTOVER

Uspješni lideri su fleksibilni, spremni na promjene i emocionalno inteligentni

Kakvog zaposlenika žele kompanije, do sada je definirano mnogo puta, a na konferenciji Startover 7. studenog tražit ćemo odgovor na pitanje kakvog lidera žele današnji zaposlenici