Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 6
Foto: PP Orahovica
KVALITETA I AUTENTIČNOST

Prostrani nasadi lješnjaka podno Papuka glavna su sirovina za nagrađivani liker

PP Orahovica vlasnik je jedne od najstarijih vinarija u Slavoniji, iz daleke 1894. godine, također posjeduje više od 700 hektara nasada lješnjaka, što je čini najvećim proizvođačem lješnjaka u regiji

Sadržaj donosi PP Orahovica

Jedan od najstarijih podruma u Slavoniji nalazi se podno Papuka, u Orahovici, i datira iz 1894. godine. Njegovi vlasnici bili su majstori vinari Martin i Albus. Martin je bio prvi priznati vinar u Orahovici, sam je izradio podrum u kojem i dan danas, 130 godina poslije, odležava vinska kapljica koja nastavlja tradiciju vrhunske kvalitete kojoj je Martin stremio.

A Albus je bio veleposjednik koji je u vremenu u kojem je živio značajno podignuo kvalitetu grožđa u Orahovici. Njegova vina bila su plod najkvalitetnijega grožđa jer je oduvijek inzistirao na pristupu "single vineyard", koji njeguje vrhunsku kvalitetu.

Martin i Albus nisu samo povijesne ličnosti, to su i dva najbolja položaja na kojima se uzgajaju plodovi koji se koriste u izradi vina i likera tvrtke PP Orahovica. Položaj Martin vinima daje specifičnost koju nigdje drugdje ne mogu dobiti, a Albus, smješten s južne strane brežuljka, suncem je okupani položaj na kojem u zagrljaju svježeg toplog povjetarca, u idealnim uvjetima, pažljivo rastu slasni plodovi koji postaju aromatična, unikatna kapljica.

Međutim, nije Slavonija pogodna samo za uzgoj vinove loze nego i za lješnjake. Naime, PP Orahovica, sljedbenica Martinove i Albusove ostavštine, također posjeduje više od 700 hektara nasada lješnjaka, koji daju oko 700 tona lješnjaka različitih sorti, što je čini najvećim proizvođačem lješnjaka u regiji.

Povodom osvajanja zlata na jednom od najprestižnijih natjecanja u Londonu, IWSC, na kojem se izlaže najbolje od najboljeg u svijetu vina i likera, pokušali smo doznati u čemu je tajna nagrađenog likera od lješnjaka i što ga čini tako jedinstvenim.

Bogat i savršeno balansiran eliksir 

- Naš liker od lješnjaka osvojio je izvanredno zlato na IWSC-u u Londonu, postigavši nevjerojatnih 99 bodova. To je rezultat kombinacije vrhunskih sastojaka, pažljivog procesa proizvodnje i naše strasti prema stvaranju jedinstvenih proizvoda. Ovaj uspjeh na IWSC-u nije samo priznanje našem likeru nego i potvrda naše predanosti kvaliteti i autentičnosti - kažu iz PP-a Orahovica. 

U stjecanju statusa "najboljeg likera na svijetu" presudili su autentičnost i kvaliteta jer ovaj liker proizvode ručno, koristeći tradicionalne metode koje čuvaju autentičnost recepture.

Štoviše, velika površina nasada lješnjaka omogućuje PP Orahovici da izdvoji velike količine prženog lješnjaka za izradu svojeg eliksira, a korištenje lješnjaka iz vlastitih nasada također im omogućava potpunu kontrolu nad kvalitetom sirovina, što jamči dosljednost i vrhunsku kvalitetu svakog proizvedenog proizvoda.

Svaku fazu pomno nadziru

- Od selekcije sirovina do konačnog proizvoda, imamo stroge standarde u proizvodnji koji osiguravaju vrhunsku kvalitetu likera. Svaku fazu proizvodnje pažljivo nadziremo da bismo postigli najvišu moguću kvalitetu, bez dodavanja umjetnih aroma i bojila. Ovaj pristup osigurava prirodan i autentičan okus, koji naši kupci prepoznaju i cijene - poručuju iz PP-a Orahovica.

Liker se ističe bogatim, punim okusom prženog lješnjaka, savršeno balansiranim alkoholom i finim aromama koje ga čine izvanrednim. Tajna okusa skriva se i u procesu maceracije, koji traje nekoliko mjeseci, omogućavajući da se svi bogati okusi i arome lješnjaka potpuno razviju. 

Zanimalo nas je koliko je teško biti autentičan i odan takvoj vrsti proizvodnje u današnjem modernom svijetu kad je potrošač naučio dobiti sve i odmah.

- U današnjemu modernom svijetu, gdje potrošači često traže instant rješenja, održavanje autentičnosti i kontrole kvalitete može biti izazovno. Međutim, mi vjerujemo da je vrijednost u kvaliteti i autentičnosti neprocjenjiva. Koristeći samo prirodne sastojke iz svojih nasada, osiguravamo da svaki naš proizvod odražava našu strast i predanost izvrsnosti. Naši kupci cijene ovaj pristup i prepoznaju vrijednost truda i vremena koje smo uložili u proizvodnju - kažu iz PP-a Orahovica.

Kako prepoznati dobar liker? 

Dobar liker možete prepoznati po njegovu uravnoteženom okusu, bogatstvu aroma i kvaliteti sastojaka. Kad čitate deklaraciju, potrebno je obratiti pozornost na podrijetlo sastojaka, proces proizvodnje i eventualne dodatke. Kvalitetan liker često će naglašavati korištenje prirodnih sastojaka i tradicionalnih metoda proizvodnje. Odlikuje se bogatstvom i kompleksnošću aroma, što znači da bi se prilikom kušanja trebali osjetiti čisti i intenzivni mirisi osnovnih sastojaka, poput lješnjaka, voća ili biljaka, bez neprirodnih ili kemijskih tonova, podučavaju nas iz PP-a Orahovica.

- Izbjegavajte proizvode s dugim popisom umjetnih dodataka, aroma ili bojila. Pouzdani proizvođači često pružaju detaljne informacije o procesu proizvodnje i podrijetlu sastojaka svojih proizvoda. Transparentnost u proizvodnom procesu znak je kvalitete i povjerenja.

Svaka boca dio limitirane serije

Jedna od prepoznatljivosti ekskluzivnosti i posebnosti jest i limitiranost ponude – bez obzira na potražnju, proizvodnja je ograničena i dio je limitirane serije. Kako odolijevate širenju tržišta u tom segmentu?

- Održavanje limitirane ponude omogućava nam da zadržimo visoke standarde kvalitete i ekskluzivnost svojih proizvoda. Iako potražnja za našim proizvodima raste, vjerujemo da je ključno zadržati kontrolu nad svakim korakom proizvodnog procesa kako bismo osigurali da svaki naš proizvod ostane vrhunske kvalitete. Naša limitiranost čini naše proizvode posebnim i ekskluzivnim, što naši kupci izuzetno cijene. Svaka boca iz limitirane serije nosi jedinstveni pečat naše pažljive izrade i posvećenosti detaljima, što stvara osjećaj posebnosti i luksuza za one koji ih posjeduju - ističu iz PP-a Orahovica.
 
Ipak, svjesni su rastuće potražnje i potrebe za povećanjem proizvodnje kako bi zadovoljili interese kupaca. Zbog toga planiraju malo povećati količine, no i dalje će održavati koncept limitirane serije kako bi zadržali visoku kvalitetu i ekskluzivnost proizvoda. Njihov cilj je, kako kažu, postići balans između povećanja dostupnosti proizvoda te očuvanja jedinstvenosti i vrhunske kvalitete. Ovaj pristup omogućava im da ostanu vjerni vlastitim vrijednostima i tradiciji, osiguravajući da svaki proizvod predstavlja najbolje što mogu ponuditi.

Održavanje limitirane ponude nije samo poslovna strategija nego izraz predanosti kvaliteti i izvrsnosti u svakom aspektu proizvodnje - poručuju iz PP-a Orahovica.

Sadržaj donosi PP Orahovica

Komentari 6

VIDEO

Zanima vas kako ćemo živjeti za 50 godina? Znanstvenici imaju tri moguća scenarija
Sadržaj donosi: Croatia osiguranje

Zanima vas kako ćemo živjeti za 50 godina? Znanstvenici imaju tri moguća scenarija

Svijet u kojem živimo ubrzano se i radikalno mijenja, a na oblikovanje budućnosti utječu raznorazne sitnice kojih možda sada nismo ni svjesni. Kako će Hrvatska izgledati u budućnosti saznajte na izložbi 'Hrvatska 2074. – pogled u budućnost'

Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu
TKO JE GEORGINA?

Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu

Partnerica nogometaša Cristiana Ronalda (30) rođena je 27. siječnja 1994. godine u Buenos Airesu, a cijelo je djetinjstvo provela u gradiću Jaca na sjeveroistoku Španjolske
Bili su prijatelji, a onda je oteo hrvatsku zastavu pa i nagazio Dražena. Sad mu je odao počast
PRIČA DIVCA I PETROVIĆA

Bili su prijatelji, a onda je oteo hrvatsku zastavu pa i nagazio Dražena. Sad mu je odao počast

Zajedno su godinama dominirali svjetskom košarkom kao suigrači, ali rat je zauvijek razdvojio Petrovića i Divca. Srbin mu nije došao na sprovod, a poslije 12 godina sreo mu je majku. Sada je došao u Zagreb na memorijalnu utakmicu u spomen na Dražena