Proizvođač iz Opuzena otkriva kako prepoznati domaće jagode
U posvemašnjem obilju omiljenog proljetnog voća prava je znanost prepoznati prave, domaće jagode. Preprodavači se ne libe raznih trikova, poput isticanja lažnih natpisa o podrijetlu, a mi smo istražili kako prepoznati autentičan proizvod
Iako postoji nekoliko načina pripreme jagoda, od sušenja i zamrzavanja do kuhanja i čak prženja, ovo proljetno osvježavajuće voće, složit će se mnogi, najviše vole jesti sirovo ili svježe ubrano. I baš takve jagode daju više vitamina, minerala i drugih zdravstvenih prednosti nego kad se prerade u jogurte, marmelade, sirupe, likere i slično.
A koliko je samo slatko prije ručka "potamaniti" nekoliko netom ubranih voćki, dobro zna obitelj Babić iz Opuzena, vlasnici plantaže jagoda, koje su ovih dana spremne za branje. Kako nas upućuje naš sugovornik Matko Babić, u berbi, kad god je to moguće, sudjeluje cijela obitelj.
- Berba počinje u šest ujutro i traje do jedan ili dva popodne. I to je poprilično zahtjevan posao, po mome mišljenju jedan od najtežih u poljoprivredi jer je potrebno cijeli radni dan saginjati se i s oprezom brati voćke. Iako imamo zaposlene berače, moja obitelj i ja često volimo provoditi zajedničko vrijeme u branju jer djeca poprilično uživaju u tome. Naravno da ne mogu odoljeti da ih ne jedu odmah nakon što ih uberu, tad su ipak najslađe, ali jednako tako vole sačuvati malo i za domaću tortu od jagoda, koju radimo svakog proljeća, čak i po nekoliko puta - opisuje s osmijehom Babić.
A upravo je berba jagoda za obitelj Babić najbolji znak da je došlo proljeće. Naime, kako berba traje od polovice travnja do sredine lipnja, jagode su zapravo prvo voće koje dozrijeva u proljeće.
Dobar posao s jagodama
Matko i njegova obitelj proizvodnjom jagoda bave se već četiri godine, a osim njih uzgajaju lubenice, tikvice, kupusnjače i mandarine. Na uzgoj jagoda odlučili su se zato što su htjeli imati cjelogodišnju proizvodnju, a tim su potezom usput uspjeli i zadržati domaću radnu snagu tijekom cijele godine.
Međutim, daleko od toga da su jagode voće o kojem se treba brinuti samo dva mjeseca godišnje. Briga traje gotovo cijelu godinu, objašnjava nam naš iskusni sugovornik - proizvodnja počinje odmah nakon što se jagode poberu, u lipnju, i tad se već počinju raditi planovi za sadnju te narudžba sadnica. Babić dodaje da je jagoda zapravo jedna od izazovnijih kultura za uzgoj.
- Od velikih vrućina prilikom sadnje, zbog kojih postoji značajan rizik od sušenja sadnica, preko zaslanjenosti vode za navodnjavanje, kišovitog i vjetrovitog vremena tijekom berbe, pa sve do porasta cijena rada i repromaterijala... Kad uzmete sve to u obzir, jasno je da biti proizvođač jagoda u Hrvatskoj nije nimalo lak posao, pogotovo kad se u tu jednadžbu uvrste i strani konkurenti - objašnjava.
Hrvatski uzgoj jagoda je u porastu
U okviru svojeg Obrta za uzgoj voća i povrća Bagurić, Babić ove godine ima posađeno oko 50.000 sadnica, od kojih planira urod od 35 tona. Za otkup se ne mora brinuti jer surađuje s tvrtkom ENNA Fruit, koja je prošle godine od domaćih proizvođača otkupila 260 tona jagoda, a ove godine plan im je povećati to na 310 tona. ENNA Fruit vodeći je otkupljivač voća i povrća u Hrvatskoj, i surađuje s više od 1000 domaćih kooperanata. S ciljem povećanja proizvodnje voća i povrća u Hrvatskoj, tvrtka koooperantima nudi pomoć pri organizaciji proizvodnje, edukaciju i otkup kroz dugoročne ugovore.
Kada je riječ o domaćim jagodama, podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je lani proizvodnja porasla na 3314 tona ili za 65,8% u odnosu na 2021. godinu. Sezona jagoda je jako kratka i traje od kraja travnja do početka lipnja, a posljednjih je godina pravi izazov pronaći dovoljan broj sezonskih radnika za berbu. Dodatan izazov predstavlja i uvoz, ponajviše iz mediteranskih zemalja s razvijenom proizvodnjom jagoda, poput Španjolske.
- Na početku berbe, jagode dozrijevaju u manjim količinama zbog nedostatka sunca i temperatura, a ozbiljnije berbe su početkom svibnja, kad uglavnom jutarnje i dnevne temperature budu više. Iz tog razloga, ako primijetite deklaraciju za vrgoračke ili neretvanske jagode u ožujku, vrlo je vjerojatno da je riječ o lažnom deklariranju - upozorava naš sugovornik i dodaje kako smatra da bi se ovaj problem mogao riješiti uz pomoć strožih inspekcija.
Naučite prepoznati domaće jagode
I dok se na našem tržištu mogu pronaći jagode iz Grčke, Španjolske i Italije, jagoda iz doline Neretve, kao i s područja Vrgorca, prepoznata je kod domaćih kupaca po svom mirisu, okusu i kvaliteti. Često i veće cijene od uvozne, potražnja joj ne pada i dobro se prodaje. Da biste, osim po deklaraciji, znali što i odakle kupujete, Matko je s nama podijelio nekoliko savjeta o tome kako već u trgovini ili na tržnici prepoznati pravu, domaću jagodu.
- Razlika između domaćih i uvoznih jagoda najviše se može primijetiti u boji peteljke jer uvozna je jagoda uglavnom stara pet ili više dana, zbog čega i peteljka ima malo tamniji, pa čak i osušen izgled. S druge strane, domaće jagode, koje dolaze iz strogo kontroliranog uzgoja, imaju svježije i zelenije peteljke jer naš period od berbe do stavljanja u prodaju traje maksimalno 24 sata - ističe Babić i dodaje:
- Uvozna je jagoda u većini slučajeva kalibrirana, a domaća nije. Drugim riječima, paket uvoznih jagoda imat će sve voćke približno iste veličine i istog oblika, a domaće su često kvrgave te ih ima i velikih i malih.
Posljednji test provjere uključuje miris, kaže naš sugovornik. Miris svježe domaće jagode je intenzivan, božanstven i nadasve primamljiv, gotovo pa da se možete zasititi samo od njega. Nadamo se da ćete pri sljedećoj kupnji biti sigurni da uzimate domaće!