Obavijesti

Native sadržaj

Produljuju život i voljeli su ih kraljevi: Evo gdje u Hrvatskoj možete probati vrhunske jabuke

Powered by Zagrebačka banka

Produljuju život i voljeli su ih kraljevi: Evo gdje u Hrvatskoj možete probati vrhunske jabuke

Jabuke se ubrajaju u najstarije voće na svijetu. Obožavali su ih stari Rimljani, a više je od 8000 poznatih sorti. Blagotvorne su za zdravlje, a evo zašto vrijedi vrijedi posjetiti jednog od najboljih hrvatskih uzgajivača, Stjepana Dumančića

Stara izreka prema kojoj nas jedna jabuka na dan drži podalje od liječnika dokazana je u mnogobrojnim znanstvenim studijama. Jabuka srednje veličine ima oko 95 kilokalorija i osigurava otprilike 4 grama vlakana, što je više od 10% preporučenog dnevnog unosa. Zbog visokog sadržaja vode i prehrambenih sastojaka jabuka smanjuje osjećaj gladi, pa je poželjna namirnica na jelovniku svakoga tko želi skinuti višak kilograma. Pogodnom je smatraju i za dijabetičku prehranu, a evo koje sve još zanimljivosti sigurno ne znate o ovoj kraljici voća.

Štrudle, pite, tufahije ili jabuke u šlafroku?

Neki od omiljenih starinskih recepata vezani su upravo za jabuke, pa su tako među najjednostavnijima onaj za jabuke pečene u pećnici, posute orasima i cimetom ili narezane na tanke ploške, osušene na zraku ili u pećnici. Tu su i nadaleko poznate štrudle, u koje je najbolje staviti jabuke s mnogo soka, poput jonagold, i orijentalna slastica tufahije, za koje je idealan zlatni delišes. U kontinentalnim dijelovima naći će se na stolu često jabuke u šlafroku, tj. tijestu, a u novije vrijeme tu je i niz zdravih recepata za smoothieje u kojima, uz povrće, dominira jabuka. Uz zamjenska sladila jabuke su idealna namirnica za razne kolače pogodne za dijabetičare ili one koji se žele hraniti zdravo. I ne zaboravimo, upravo je jabuka zbog bogatog nutritivnog sastava jedna od prvih namirnica koje će beba probati na žlicu, a u prehrani onih koji imaju probavne tegobe pire od kuhane jabuke ima značajno mjesto kao blagotvorno jelo za želudac. Mnoga istraživanja potvrdila su i pozitivan utjecaj jedenja jabuka na smanjenje rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, pa su tako rezultati studije objavljene u časopisu Advances in Nutrition pokazali da osobe koje svaki dan pojedu jednu jabuku imaju 28% manji rizik za razvoj tog tipa dijabetesa. 

Ekološki proizvodi 'Stipino' bez aditiva

Na OPG-u Dumančić u srcu Baranje uzgajaju jednu od najsočnijih jabuka na ovim prostorima. Njegov vlasnik, Stjepan Dumančić, ima zasađenih 6000 stabala, a jabuke i proizvode od jabuka koje prodaje kupci su ocijenili među najkvalitetnijima na tržištu.  

- Imam sreće što sam prilikom sađenja odabrao sortu koja je danas u vrhu potražnje - fuji i gala. Od tih jabuka radimo protisnute sokove bez dodanog šećera i vode, ocat i pekmeze. Potražnja je velika, a puno narudžbi dobivamo i za izradu džemova i napitaka sa zamjenskim šećerima poput stevije, fruktoze i slično – kaže Stjepan Dumančić, koji se uzgojem jabuka pod brendom Volim jabuke bavi već desetak godina, a od 2016., pod brendom Stipino, na OPG-u proizvode i domaće pekmeze od višnje, marelice, šljive (s cimetom, bez šećera i obični), jagode, kupine, trešnje (obični, s vanilijom i cimetom). Mogu praviti i ostale vrste, ali isključivo po narudžbi. Kvalitetu njegovih proizvoda prepoznala je i Zagrebačka banka, koja ga je odabrala kao jednog od pobjednika natječaja #prviput, kojim podržava rad malih poduzetnika u turizmu.

Sve što niste znali o jabukama

Osim da je riječ o iznimno nutritivno bogatoj voćki, o jabukama rijetki znaju da zapravo spadaju u porodicu ruža. Razlog zbog kojeg su tako klasificirane leži u sličnosti njihovih cvjetova. Podrijetlom su iz središnje Azije, a koliko je taj kraj bogat jabukama, govori dovoljno podatak da je najveći grad u Kazahstanu, Almaty, dobio ime upravo po tom voću, Alma znači jabuka, a Almaty je "grad pun jabuka". Prema nekim zapisima, voljele su ih veoma i Rimljanke, sirove jabuke smatrali su u ono doba moćnim afrodizijakom za žene. Engleski kralj Henrik VII. plaćao je bajoslovne iznose za tad rijetke sorte, a Katarina Velika držala ih je pojedinačno zamotane u srebrnom papiru. 

- Čak četvrtinu jabuke čini zrak, zbog čega jabuka ima tako rahlu strukturu. Iako su tisuće sorti danas prisutne u svijetu, samo njih 30-ak najviše se jede i uzgaja. Nije rijedak slučaj da stablo jabuke doživi stotinjak godina, primjerice u Slavoniji i Baranji naići ćete upravo na takve prijeratne nasade, no realni vijek jabuke koja daje unosne plodove je oko 20 godina – kazao je Stjepan Dumančić.

Proizvodnja jabuka izrazito je rizičan posao

Iako ga u Hrvatskoj smatraju majstorom za preradu jabuka, Stjepan Dumančić ne krije koliko je uzgoj tog voća rizičan i težak posao. Dovoljna je samo jedna vremenska neprilika da cijeli urod podbaci. 

- S poljoprivredom, a pogotovo voćarstvom, uvijek ste kao na lutriji. Ne znate što vas čeka i ne znate hoćete li preživjeti. Osjećate užasnu nepravdu i nemoć i uvijek se pitate: 'Pa zašto baš meni?'. Kad sam počeo uzgajati jabuke, nisam bio ni svjestan što me sve čeka. Nekoliko berbi pokosili su mi mraz i led, a imali smo i poplavu, koja nam je uništila trećinu voćnjaka. U jednom slučaju morao sam posegnuti za kreditom kako bih financijski preživio godinu. A 2020. imao sam 80% štete od mraza bez osiguranja. No unatoč tome, uspio sam pokriti godinu drugim proizvodima. Zbog mogućnosti takvih scenarija pokrenuo sam 2016. proizvodnju ostalog voća i povrća, pa tako, uz jabučne produkte, na OPG-u proizvodimo ajvar, kuhani paradajz, začinsku papriku, češnjak te razne sokove i namaze – kazao je Dumančić. 

Posjetiteljima su vrata otvorena 

Gosti na OPG Dumančić često dolaze na radionice, među kojima su najzanimljivije  Ajvarijada i Paradajzada. Pekmezijada, kaže Stjepan, nije toliko popularna jer je proces proizvodnje poprilično jednostavan, a Ajvarijada se odvija u etapama tijekom dva dana. Polaznici sudjeluju u pravljenju proizvoda, dobiju obroke i odnose dio proizvoda kući.

- Ne vjerujem da smo i po čemu od proizvoda jedinstveni na tržištu, postoje ljudi koji proizvode i prerađuju voće i povrće, postoje oni koji obilaze državu i prodaju vlastite proizvode, postoje oni koji iznajmljuju kuće za odmor i bave se turizmom, a tu su i oni koji imaju vlastiti brend. No malo tko, kao mi, ima to sve zajedno sklopljeno u jedan biznis. Naša kušaonica nije objekt, nego se prostire na deset hektara imanja. Cilj je da posjetitelj osjeti sve što znači baviti se ovim poslom – objašnjava Dumančić, koji je na svom OPG-u sagradio i gostinsku kuću s otvorenim bazenom na tri etaže. Pored kuće je jezero koje se koristi kao ribnjak i akumulacija za navodnjavanje, a prema željama gostiju Dumančić će rado organizirati sve što Baranja nudi – gastronomske delikatese, vino, ples, pjesmu i sadržajno bogate izlete.

Stipino je jedan od pobjednika nagradnog natječaja #prviput, kojim Zagrebačka banka najzanimljivije male poduzetnike u turizmu nagrađuje marketinškom kampanjom. Posjetite stranicu prviput.hr, pogledajte profil ovog ili drugih dobitnika i tako otkrijte skrivene ljepote naše zemlje. Zaba podržava male poduzetnike u turizmu jer svi zajedno možemo biti dio rješenja.

Powered by Zagrebačka banka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Luksuz za sva osjetila: Spavajte u hotelu s 5 zvjezdica i uživajte u 7 sljedova poznatog chefa
NAGRADNA IGRA

Luksuz za sva osjetila: Spavajte u hotelu s 5 zvjezdica i uživajte u 7 sljedova poznatog chefa

Ako za godišnji ne otputujete nikamo, osjećate se kao da ste ga protratili, zar ne? Međutim, takvo razmišljanje nije baš jeftino. Zato vam ovom prilikom otkrivamo kako za sljedeći godišnji možete besplatno putovati, fino jesti i luksuzno se odmarati
Povezanost počinje tamo gdje prepreke nestaju: Slaven unatoč kolicima putuje i slavi život
NEPOBJEDIVI DUH

Povezanost počinje tamo gdje prepreke nestaju: Slaven unatoč kolicima putuje i slavi život

Jedan od velikih problema današnjice je podijeljenost u društvu, zbog čega se čini kao da smo više usredotočeni na ono što nas razdvaja nego na sve ono što nas povezuje
Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti
CRNE, PLAVE, SIVE...

Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti

Iako boju očiju prvenstveno određuje količina i raspodjela pigmenta melanina, od davnina se boju očiju povezuje i s osobnošću. Otkrijte što vaše oči govore o vama...