Poznati food bloger otkriva pet brzih recepata do 10 € koji će oduševiti svakog člana obitelji
Kad je riječ o obiteljskom ručku, a pogotovo o objedu radnim danom, kad svi rade ili idu u školu, najbolji su oni recepti koji se brzo pripremaju i zahtijevaju malo namirnica. To zna i Vedran Bošković, koji nam je ovom prigodom skuhao zaista ukusna jela
Od 365 dana u godini sigurno ima dana (i više nego što bilo tko od nas želi priznati) kad ništa ne stižete i kad je najjednostavnije rješenje za ručak skuhati hrenovke i jaja ili naručiti dostavu. Međutim, tako ne možete stalno jer nije zdravo, a niti jeftino. Dakle, što učiniti kad nemate dovoljno vremena i ideja?
"Samo bez stresa", kaže Vedran Bošković, jedan od najboljih food blogera u regiji, koji je uspio složiti brzinske recepte u vrijednosti do 10 €. Riječ je o konkretnim, finim i brzim jelima s provjereno dobrim i povoljnim, ali kvalitetnim proizvodima iz Konzuma. Ovo su njegovi favoriti:
1. Tuna pljeskavice
Sastojci:
- 3 konzerve Ocean tuna komada u salamuri
- 2 K Plus svježa jaja
- 2 žličice soka od limuna
- 10 žlica K Plus krušnih mrvica
- 3 žlice K Plus Grana Padano ekstra tvrdog masnog sira
- 1 manja glavica luka
- 1 veća mrkva
- sol i papar
- 3 žlice K Plus extra djevičanskog maslinova ulja
- 1 krastavac
- 100 g K Plus mozzarella polutvrdog punomasnog sira
- 180 g K Plus kiselog vrhnja 12% m.m.
Priprema:
Istucite jaja i limunov sok u zdjeli te u dobivenu smjesu umiješajte krušne mrvice i parmezan. Dodajte tunjevinu, nasjeckani luk i naribanu mrkvu. Miješajte dok se smjesa ne sjedini te začinite prema vlastitom ukusu solju i paprom. Rukama oblikujte otprilike 8 tuna pljeskavica. Na tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri te pržite pljeskavice oko 5 minuta sa svake strane. Pljeskavice možete poslužiti u pecivu, s dodatkom vrhnja, sira i krastavca, kao burgere ili uz krumpire i blitvu.
2. Piletina s brokulom
Sastojci:
- 440 g K Plus pilećih prsa
- 400 g brokule
- 100 g Garden Good indijskih oraščića
- 6 žlica sojina umaka
- 3 žlice sezamova ulja
- 2 prstohvata crnog papra, svježe mljevenog
- 1,5 žličica korijena đumbira
- 480 g kuhane K Plus riže
Priprema:
Pileća prsa narežite na kockice veličine 2 cm. Brokulu operite i nožem narežite na manje komade. Pomiješajte pileća prsa, brokulu i indijske oraščiće u zdjeli. U zdjelu dodajte svježe naribani korijen đumbira, sojin umak, sezamovo ulje i začinite paprom te pecite sve na zagrijanoj tavi 10-15 minuta uz stalno miješanje. Rižu skuhajte prema uputama s vrećice te servirajte pripremljenu piletinu i brokulu preko riže. Na kraju pospite s mało tostiranog sezama.
3. Pastrva na mlinarski s krumpirom
Sastojci:
- 4 fileta Konzumove očišćene pastrve
- sol i crni papar po ukusu
- 4 žlice K Plus kukuruznog brašna
- 4 žlice K Plus maslaca
- sok od 1 limuna
- 1 žlica K Plus kapara u octu
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Priprema:
U plitku posudu dodajte brašno. Začinite ribu solju i paprom, a zatim lagano utisnite u brašno da se obloži. U velikoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Kad se maslac počne pjeniti, dodajte ribu i smanjite vatru na srednju. Pecite ribu 3-4 minute sa svake strane. Ribu prebacite na tanjur i držite na toplom. Maknite tavu s vatre. Dodajte limunov sok, kapare i nasjeckani peršin. Žlicom prelijte umak od maslaca i limuna preko ribljeg filea. Poslužite uz kuhani krumpir i/ili omiljeno povrće.
4. Burrito s mljevenom junetinom
Sastojci:
- 200 g mljevene junetine
- 1 manji ljubičasti luk
- 1 konzerva K Plus krupnog bijelog ili crvenoga graha
- 1 konzerva K Plus kukuruza šećerca u zrnu
- glavica zelene salate
- 1 rajčica
- 4 Hrusty tortilje original 8x20 cm
- 100 g K Plus riže
- 100 g K Plus gauda polutvrdog sira u listićima
- sol, papar
- čili u prahu
- 50 ml K Plus pasirane rajčice
- K Plus extra djevičansko maslinovo ulje
Priprema:
Nasjeckajte ljubičasti luk pa ga kratko prodinstajte na masnoći. Dodajte mljeveno meso. Začinite ga solju, paprom i bosiljkom pa dinstajte 15-ak minuta, dok meso ne bude gotovo. Skuhajte rižu u dvostrukoj količini vode pa je pri kraju zalijte sokom od rajčice i pustite da prokuha. Riži dodajte grah i kukuruz, koji ste prethodno isprali pod mlazom vode, te čili u prahu. Kad je riža gotova, stavite je sa strane da se kratko ohladi. Sir naribajte, a rajčicu usitnite. Zelenu salatu narežite na trakice. Na tortilju slažite redom: sir, rižu, meso, rajčicu, luk i salatu. Bočne krajeve tortilje preklopite prema sredini, a kraj ispred sebe zamotajte preko nadjeva. Gotovi burrito možete kratko staviti na vruću tavu kako bi se sir rastopio. Ako je riža dovoljno topla, onda je ovaj korak suvišan. Burrito čvrsto zamotajte u aluminijsku foliju ili papir za pečenje pa ga prerežite na pola i poslužite.
5. Pizza s mortadelom
Sastojci:
- 1 Minute svježe tijesto za pizzu american style
- 2 žlice Minute pesto alla genovese umaka
- 125 g K Plus mozzarella mini mekog punomasnog sira
- 100 g K Plus mozzarella ribanog sira
- 200 g K Plus mortadele
- K Plus masline zelene odgorčene
- Svježi bosiljak
Priprema:
Tijesto razvući pa na njega rasporediti pesto. Peći u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva 5-7 minuta. Izvaditi iz pećnice te staviti komadiće mozzarella sira i vratiti u pećnicu da se rastopi. Kad je sve pečeno, posložiti mortadelu i bosiljak. Po želji dodati malo aceto kreme preko svega i poslužiti.
Dobar tek, poručuje za kraj Vedran Bošković!