Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: Shutterstock
Turizam u cvatu

Ovo su zanimanja u kojima stalno raste plaća, a potraga za stručnim kadrom bit će još veća

Očekuje se da će plaće biti u porastu u odnosu na prošlu godinu. Na Veleučilištu Baltazar došli su do zaključka da na našem tržištu nedostaje stručni prijediplomski studij 'Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu'

Sadržaj donosi: Veleučilište Baltazar

Hrvatska je turistička destinacija. Broj posjetitelja iz godine u godinu raste, trendovi se mijenjaju, turisti postavljaju nove zahtjeve, iskazuju nove potrebe – sve to iziskuje prilagodbu, osposobljavanje i usavršavanje, ali i osiguravanje novoga kadra. Ništa se ne da mjeriti s našim otocima, čistim morem, netaknutom prirodom, kulturnim dobrima, nacionalnim parkovima i gastronomijom kojima privlačimo ljude. Zbog toga je turizam s razlogom jedna od najvažnijih grana hrvatskoga gospodarstva. Zahvaljujući raznolikoj ponudi, Hrvatska iz godine u godinu bilježi iznimnu turističku posjećenost i sve više ostvarenih noćenja, čime obara rekorde. Ipak, ključ uspjeha u turizmu su ljudi - kompetentni, stručni, vješti. 

Takvi su djelatnici traženi i neophodni za postizanje konkurentnih pozicija na domaćem i međunarodnom tržištu. U turizmu će uvijek biti posla i zato je vrlo važno imati obrazovan kadar koji će biti i dobro plaćen. Tradicionalno su najtraženija zanimanja: konobar, barmen, kuhar, pomoćni radnik u kuhinji, trgovac, prodavač i recepcionar, a očekuje se da će im plaće biti u porastu u odnosu na prošlu godinu. Iz HUP Udruge ugostiteljstva i turizma kažu kako se u turizmu bilježi trend kontinuiranog povećanja plaća. Samo u posljednje dvije godine u najvećim turističkim kompanijama primanja radnika povećana su za 27,5 posto, a trend rasta plaća nastavit će se i ove godine. Uz plaću, poslodavci daju dodatne beneficije, osiguravaju smještaj, prehranu i tako sektor turizma po uvjetima rada postaje sve atraktivniji poslodavac, istaknuli su.  
Osim za učenike koji su tek završili srednju školu, dodatno obrazovanje u turizmu dobro je za one koji već rade i žele napredovati na poslu kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada ili radi vođenja vlastitog posla.

Indoor,Business,Conference,For,Managers,In,Hotel.

Pomno prateći tržište rada, u Veleučilištu Baltazar došli su do zaključka da jedno zanimanje nedostaje na našem tržištu – stručni menadžer u turizmu i ugostiteljstvu. Na trogodišnjem stručnom prijediplomskom studiju Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu studenti će naučiti sve o upravljanju hotelima i odmaralištima, o planiranju i organizaciji događanja, o radu turističkih agencija, marketingu i menadžmentu destinacije, turističkom savjetovanju, upravljanju hranom i pićem... Studij je idealan i za poslodavce u području turizma i ugostiteljstva koji žele osnažiti svoje ljudske potencijale te kroz specifičan, stručan profesionalni razvoj svojih zaposlenika dugoročno donijeti kvalitetu svojoj organizaciji.
Novi studij Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu provodi se u suvremeno opremljenom prostoru uz marinu u Biogradu na Moru. Ove godine upisuju se prvi polaznici koji će učiti o strateškom  menadžmentu (kako razvijati i provoditi poslovne strategije koje vode uspjehu u turističkim i ugostiteljskim poduzećima), marketinškom menadžmentu (kako steći stručnost u digitalnom marketingu, o strategijama društvenih medija i upravljanju brendom), upravljanju poslovnim procesima (od upravljanja recepcijom do usluge hrane i pića) te o održivom turizmu (kako oblikovati održive prakse te koja je njihova važnost u očuvanju kulturnih i prirodnih resursa za buduće generacije).

No, naravno, učenje uključuje i mnogo prakse pa će polaznici steći iskustvo u vodećim hotelima, odmaralištima i turističkim organizacijama, a sudjelovat će i u studijskim putovanjima do vrhunskih turističkih destinacija te ugostiteljskih objekata. Osim toga, radit će na stvarnim projektima i studijama slučaja kako bi primijenili teoretska znanja u praktičnim situacijama. 

Veleučilište Baltazar ima tradiciju dulju od 20 godina i više od 7000 diplomanata. Studiranje je moguće na četiri lokacije - u Zaprešiću, Zagrebu, Biogradu na Moru te u Osijeku. Osim klasičnog studiranja, za pojedine smjerove postoji mogućnost on-line studiranja. Imaju vrhunske predavače, moderne metode izvođenja nastave, organiziranu stručnu praksu te suradnju s poslodavcima. Tu su i dodatne mogućnosti za studente. Veleučilište Baltazar Zaprešić programom ERASMUS+ razvija međunarodnu suradnju u obrazovanju, znanosti i poslovanju razvojem odnosa s partnerskim ustanovama u svijetu, poticanjem mobilnosti studenata i nastavnika te sudjelovanjem u međunarodnim programima i projektima.

Sadržaj donosi: Veleučilište Baltazar

Komentari 2

VIDEO

Zanima vas kako ćemo živjeti za 50 godina? Znanstvenici imaju tri moguća scenarija
Sadržaj donosi: Croatia osiguranje

Zanima vas kako ćemo živjeti za 50 godina? Znanstvenici imaju tri moguća scenarija

Svijet u kojem živimo ubrzano se i radikalno mijenja, a na oblikovanje budućnosti utječu raznorazne sitnice kojih možda sada nismo ni svjesni. Kako će Hrvatska izgledati u budućnosti saznajte na izložbi 'Hrvatska 2074. – pogled u budućnost'

Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu
TKO JE GEORGINA?

Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu

Partnerica nogometaša Cristiana Ronalda (30) rođena je 27. siječnja 1994. godine u Buenos Airesu, a cijelo je djetinjstvo provela u gradiću Jaca na sjeveroistoku Španjolske
Bili su prijatelji, a onda je oteo hrvatsku zastavu pa i nagazio Dražena. Sad mu je odao počast
PRIČA DIVCA I PETROVIĆA

Bili su prijatelji, a onda je oteo hrvatsku zastavu pa i nagazio Dražena. Sad mu je odao počast

Zajedno su godinama dominirali svjetskom košarkom kao suigrači, ali rat je zauvijek razdvojio Petrovića i Divca. Srbin mu nije došao na sprovod, a poslije 12 godina sreo mu je majku. Sada je došao u Zagreb na memorijalnu utakmicu u spomen na Dražena