Osim što su sočne, slatke i mirisne, jagode čuvaju naše srce, reguliraju šećer u krvi pa čak djeluju i na bore vraćajući našoj koži mladoliki izgled. Sigurno ste ih probali u mnogim slatkim kombinacijama, no znate li da pristaju i onim slanim?
Jagode su voće bogato kalcijem, magnezijem i vitaminom C. Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, sprečavanje glavobolje, a štite i od UV zračenja.
A znate li kako prepoznati prave domaće jagode? Domaće jagode imaju intenzivan miris, sjaje se izvana, a listići na vrhu vjenčića su im svježi i zeleni. Izrazito su slatke i sočne jer se beru u punoj zrelosti, za razliku od uvoznih jagoda, koje se beru prije nego što dozriju, kažu nam s OPG-a Giorgio Jurić u Brezovici. Ovaj OPG u plastenicima na 4 hektara uzgaja dvije vrste jagoda - Clery - najzastupljeniju sortu kod nas i Jolly koju karakteriziraju krupni plodovi, a sve što proizvedu dostavljaju izravno na Lidlovu tržnicu.
A jeste li ikad čuli da jagode, osim u slatkim kombinacijama, odlično pašu i u onim slanim? Salata od lososa, jagoda i rikole zvuči neobično, ali ovo slatko voće odlično se sljubljuje upravo s navedenim sastojcima. U tekstu vam donosimo tri naizgled neobična recepta kojima ćete se s guštom vraćati.
1. Snack za dobar početak dana
Već i ptice na grani znaju da je doručak najvažniji obrok u danu, a možda biste sutra ujutro svojoj rutini pijenja kave mogli dodati i ovaj neobičan tost s avokado namazom i jagodama.
Sastojci:
- Avokado
- Jagode
- 1 žličica limunova soka
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica maslinova ulja
- Peršin
- Sol i paparKruh od žitarica
Priprema:
- Uklonite košticu iz avokada i izvadite mesnati dio.
- Od njega napravite namaz te dodajte limunov sok, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar i peršin.
- Namaz ostavite da se ohladi, a za to vrijeme očistite jagode i nasjeckajte ih na komadiće veličine po želji.
- Nakon što se ohladio, namaz namažite na tostirani kruh i stavite jagode. Uz doručak možete poslužiti i mozzarellu.
2. Crvena miljenica u glavnoj ulozi
Ovaj jednostavan recept receptza salsu od jagoda osvježava, ukusan je i stvara određenu ''ovisnost''. Izvrsno je predjelo, a odlično ide i uz škampe, piletinu, ribu, salatu, tacose i još mnogo toga!
Sastojci:
- JagodeMini rajčice
- Limeta
- 1/4 šalice crvenog luka u granulama
- 1-2 žličice maslinova ulja
- 1/4 šalice svježe sjeckanog peršina
- Sol i papar
Priprema:
- Operite i nasjeckajte jagode i mini rajčice te dodajte luk u granulama i papar.
- Nakon toga pospite iscijeđenu limetu i maslinovo ulje.
- Dodajte prstohvat soli i malo papra. Sve dobro promiješajte i stavite peršin.
- Po želji u salsu dodajte nasjeckani ananas ili mango.
3. Zanimljiva kombinacija ribe i jagoda
Pečeni losos sa salatom od jagoda i rikole odlična je kombinacija za tople ljetne večeri u krugu obitelji i prijatelja. Ako se usudite eksperimentirati okusima, onda je ovo idealan recept za vas.
Sastojci:
- 4 fileta lososa
- 1/4 šalice maslinova ulja
- 1 žlica soli
- 1 žličica mljevenog papra
- 2 limuna
- 2 žlice balzamičnog octa
- 1 žlica Dijon senfa
- Jagode
- Rikola (ili mladi špinat)
- Pola crvenog luka
- 2 žlice svježeg vlasca
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Isperite losos, a zatim ga prelijte maslinovim uljem te začinite solju i paprom.
- Na svaki komad stavite tri koluta limuna i pecite ga 15 minuta.
- U međuvremenu pomiješajte ocat, senf, maslinovo ulje, sol i papar. Dobro sve promućkajte i stavite u hladnjak.
- Operite i očistite jagode i rikolu te nasjeckajte luk. Preko toga prelijte ohlađeni preljev.
- Losos poslužite uz salatu, a tanjur ukrasite vlascem.
4. Osvježavajuća 'točka na I'
A kako biste začinili druženje i iznenadili uzvanike, evo i dodatnog recepta za spravljanje pića uz koje se svi možete opustiti, a koje se napravi za čas!
Sastojci:Votka od jagode
- Limun
- Jagode
- Šećer
Priprema:
- Položite komadiće jagoda na dno čaše, dodajte led pa zatim votku od jagoda u umjerenoj količini.
- Iscijedite limun, dodajte malo šećera i napunite čašu vodom do vrha.
- Rub čaše ukrasite ploškama limuna i jagoda.