Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11

Naučite pripremati domaće pljeskavice i otkrijte zašto je naan bolji izbor od lepinje

Powered by MEGGLE

Naučite pripremati domaće pljeskavice i otkrijte zašto je naan bolji izbor od lepinje

Zadnjih godinu dana mnogi od nas odlučili su uzeti kuhaču u ruke i poraditi na svojim kulinarskim vještinama. Jedni su tako savladali osnove za pripremu jednostavnih jela, a drugi su postali chefovi za svojim kuhinjskim pultom

Prema istraživanju koje prenosi Independent, svaka peta osoba tijekom lockdowna proširila je svoj repertoar recepata, a dvije petine ispitanika uživale su u kuhanju mnogo više nego prije. No budući da nam se bliže sve topliji dani, donosimo vam dva recepta za grill kojima ćete pokazati kako niste chef samo u svojoj kuhinji nego i za roštiljem!

Tajna savršene pljeskavice

Sezona roštilja već je uvelike otvorena, a kako bolje u nju ući nego s receptom za savršene domaće pljeskavice?! Svaki dobar domaćin mora diplomirati pripremu ovog omiljenog specijaliteta s roštilja. Naravno, svatko može kupiti gotove pljeskavice i baciti ih na žar, no ako želite sočnost, mekoću i pravi okus, najbolje je da sami pripremite smjesu. Zato smo za vas pripremili recept s jednostavnim sastojcima za ukusne pljeskavice koje će vaše nepce još dugo pamtiti.

Potrebni sastojci:

  • junetina ili miks junetine i svinjetine
  • ulje
  • začini: sol, papar, mljevena crvena paprika
  • crveni luk
  • češnjak 
  • sitno narezana slanina (po želji)
  • sitno narezan tvrdi sir (po želji)
Grilled,Appetizing,Burger,Meat,Patties,With,Spices,On,Grill,Pan.

Priprema: Ako nemate stroj za mljevenje mesa, samljeveno meso kupite u provjerenoj mesnici, ali uz naznaku da se dvaput samelje. A ako meljete sami, nakon prvog mljevenja posolite meso i pustite ga da odstoji od 7 do 8 sati u hladnjaku (meso treba biti pothlađeno). Nakon toga sameljite ga ponovno i pustite da odstoji tijekom noći (11 sati) na temperaturi od oko 5 Celzijevih stupnjeva. Ako je smjesa suha, dodajte joj masnoće.

Zatim u smjesu dodajte papar, mljevenu crvenu papriku i češnjak, a ako želite okus podignuti na novu razinu, ubacite i komadiće slanine i/ili tvrdog sira. Dobro promiješajte smjesu rukama kako bi postala kompaktna te pustite da odleži najmanje sat vremena u hladnjaku. Potom na lagano nauljenoj podlozi oblikujte pljeskavice debljine od oko 1,4 cm. Pecite ih na dobro zagrijanom i podmazanom roštilju ili grill tavi te na kraju poslužite uz kuglicu kajmaka.

Umjesto klasične lepinje probajte naan!

Iako je lepinja tradicionalan prilog uz meso s roštilja, ove godine, poput pravog chefa, probajte malo eksperimentirati. Premda će neki za naan reći da je riječ o indijskoj lepinji, okusom se ipak razlikuje od klasične lepinje. A mi vam donosimo recept za sočnu i aromatičnu verziju naana, s premazom od češnjaka i maslaca.

Potrebni sastojci za 7 komada:

  • 2 žličice suhoga kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 2 žlice mlake vode
  • 370 grama glatkog brašna
  • 40 grama jogurta
  • 160 ml mlake vode
  • 4 žlice maslinova ulja
  • žličica i pol soli

Za premaz:

  • maslac
  • usitnjeni češnjak
  • usitnjeni peršin
  • sol 
Naan,Bread,Stuffed,With,Minced,Meat,Served,With,Chutney

Priprema: U zdjelici pomiješajte kvasac, šećer i 2 žlice mlake vode, pokrijte krpom ili plastičnom folijom te pustite da odstoji kako bi se kvasac aktivirao. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, jogurt, sol, maslinovo ulje i 160 ml tople vode. Nakon što se kvasac aktivirao, dodajte ga u smjesu i zatim izmiksajte mikserom s nastavcima za tijesto ili ručno. Finalna smjesa trebala bi biti elastična, ali ne i ljepljiva. Stavite je u nauljenu zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i pustite da stoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi (dok se smjesa ne udvostruči). Za to vrijeme pripremite smjesu od češnjaka, otopljenog maslaca, peršina i soli.

Kad se tijesto udvostručilo, odvajajte komadiće tijesta i ručno oblikujte u kuglice veličine dlana. Od ove smjese dobit ćete otprilike 7 komada. Nakon što ste kuglice oblikovali, pustite ih da odstoje 15 minuta. Zatim pouljite ravni tanjur i razvaljajte svaku lopticu od sredine prema krajevima (potrebno je nauljiti i gornju stranu tijesta). Zatim u tavu stavite ulje i, tek kad ste sigurni da se dobro zagrijalo, dodajte prvi naan. Nakon što se mjehurići počnu stvarati na gornjoj strani, preokrenite i pustite da se i druga strana zapeče. Kad je sve gotovo, premažite svaki komad maslacem i češnjakom i uživajte!

Budite chef svoje kuhinje i osvojite nagradu!

U sklopu Chill&Grilla 2021. MEGGLE i 24sata organiziraju nagradni natječaj u kojem najkreativniji čitatelji osvajaju poklon paket MEGGLE proizvoda. Sve što trebate učiniti je poslati sliku svog specijaliteta s roštilja koji uključuje MEGGLE proizvode i opisati ga u rimi, a svoju prijavu možete poslati u obrascu:

Dobitnici MEGGLE nagradnog natječaja su:

  • Filip Veverec
  • Emma Klarić
  • Ana Halgaš

Čestitamo!

Za više odličnih recepata posjetite Gourmeggle, mjesto druženja i inspiracije za već ostvarene, ali i chefove u nastajanju!

Powered by MEGGLE

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
Prepoznajete li ove vještine kod svoje djece? Kod kuće možda imate budućeg inovatora!
PSIHOLOG SAVJETUJE

Prepoznajete li ove vještine kod svoje djece? Kod kuće možda imate budućeg inovatora!

STEM obrazovanje može značajno utjecati na kognitivni i motorički razvoj djece. Ali s obzirom na to da obrazovni sustav ne potiče dovoljno STEM učenje, pitali smo psihologa kako roditelji mogu prepoznati i razvijati STEM vještine kod djece
Startover: Što sve moderni zaposlenici traže od svojih šefova, koliko nam AI pomaže...
Zanimljivi paneli

Startover: Što sve moderni zaposlenici traže od svojih šefova, koliko nam AI pomaže...

Vrhunski stručnjaci i partneri dotaknuli su se gorućih tema na našem tržištu rada na konferenciji koju su organizirala 24sata
Zeleno Međimurje: Život od Drave i Mure, od legendi do popevki, od prirode do stola
MISTIČNO I BAJKOVITO

Zeleno Međimurje: Život od Drave i Mure, od legendi do popevki, od prirode do stola

Živopisno Međimurje, smješteno između Mure i Drave, fascinira svojom ponudom, a toplina i susretljivost Međimuraca dodatan su razlog za posjet ovom kraju. Riječ je o specifičnoj regiji koja spaja ljepote prirode s nematerijalnom baštinom