Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12
Foto: Kolaž fotografija/Grad Vrbovsko
JUBILARNA 20. BUNDEVIJADA

Najbolji jesenski vikend je u Gorskom kotaru. Čekaju vas Maja Šuput i bundeve

Želite li se relaksirati nakon dinamičnog rujna koji je označio povratak na posao i u školske klupe, ili jednostavno tražite atraktivnu lokaciju za vikend odmor, Vrbovsko može biti vaša idealna destinacija ove jeseni

Sadržaj donosi Grad Vrbovsko

Vrbovsko je grad smješten u istočnom kraju Gorskoga kotara, na putu koji povezuje more i kontinent. Okružen je bujnim bjelogoričnim i crnogoričnim šumama te drugim prirodnim ljepotama, poput zaštićenoga krajolika Kamačnika, izletišta Litorić i vidikovca Orlova stijena, rijeka Kupe i Dobre te Čogrljeva jezera.

Imajući to na umu, ne iznenađuje što je ovaj dragulj Primorsko-goranske županije tijekom godina postao vrlo poželjna lokacija za vikend odmor. Pritom je posebno popularan u jesenskom periodu, kad u gradu organiziraju čuvenu Bundevijadu, koja ove godine slavi jubilej - 20. izdanje.

Ovo mjesto dodatno odlikuje gostoljubivost njegovih ljudi, zbog koje se mnogi posjetitelji iznova vraćaju ovamo. Evo što su nam pripremili ove godine na etno-gastronomskoj manifestaciji koja slavi bundevu kao glavnu zvijezdu jeseni.

Obiteljski provod uz bogatu ponudu

Svestrana bundeva pravi je predstavnik jeseni, a 12. i 13. listopada na 20. Bundevijadi čeka vas izuzetno bogat program u kojem će jednako uživati stanovnici ovoga kraja i njihovi gosti. Bundevijada će biti u Sportskoj dvorani Vrbovsko, program traje od 10 do 18 sati oba dana, a kroz njega će posjetitelje voditi simpatična Marijana Batinić.

Na ovoj dvodnevnoj manifestaciji sudjelovat će više od stotinu izlagača autohtonih domaćih proizvoda, što je idealna prilika da dodatno obogatite svoju smočnicu za hladne dane.

Osim različitih vrsta bundeve, moći ćete kupiti bučino ulje, proizvode od bundeve, zimnice, sokove, likere, domaće sireve i med. Bit će dostupni i drugi eko-etno proizvodi, ručno izrađen nakit i suveniri te ‘’Okusi i mirisi goranskih ognjišta’’, izvorno uređeni izložbeno-prodajni kutići udruga s područja Grada Vrbovskog. 

No nemojte misliti da tu gastronomska priča staje.

Subota uz Maju Šuput i grupu ENJOY

Vrbovščani su odlučili pokazati nam razne načine na koje možemo iskoristiti nutritivno bogatu bundevu u pripremi ukusnih jela. Tako vas u subotu od 14.30 do 15.30 sati čeka ''Gorski kotao'' Valentine Vukadinović, koja će uz pomoć Martine Validžić pripremati domaću juhu od bundeve i kruh s kiselim tijestom, namaze te druga kulinarska iznenađenja.

4
| Foto: Grad Vrbovsko

Pritom će gastroljupci moći uživati i u drugim kulinarskim delicijama kao što su janjetina, odojak i jela s roštilja te tradicionalni goranski deserti poput štrudli od bundeva, šljiva, oraha, sira i lješnjaka.

Pripremat će se i malo modernije slastice, poput zapečenih palačinki i fritula te raznih torti, a dio festivala bit će i izvan dvorane, u Kući dobre hrane, smještenoj u velikom šatoru, uz popratnu glazbu.

Jubilarni rođendan slavit će se i uz koncert energične Maje Šuput i grupe ENJOY, koji će biti u subotu, 12. listopada, u 19.30 sati. Osim glavnoga koncerta, tu je drugi glazbeni sadržaj koji će upotpuniti manifestaciju. Primjerice, na otvorenju Bundevijade posjetitelje će nastupom počastiti talentirani Goranin Mateo Resman, finalist showa ‘’The Voice’’.

Vodite li sa sobom djecu, ona će oba dana moći uživati u ''Čarobnim bundevama''. Riječ je o kreativnim radionicama za djecu koje će razveseliti mališane svih uzrasta, a pritom su materijali i stručno vodstvo osigurani. Radionice se odvijaju u subotu od 14 do 17.30 sati te u nedjelju od 13 do 17.30 sati.

Kokteli i nagradni natječaji u nedjelju

Drugi dan Bundevijade također će proći u jelu, piću i zabavi. Tako ćete u nedjelju, od 15 do 16 sati, iz ''Čarobnoga kotla'' moći degustirati slatko-slane zalogajčiće i specijalne koktele inspirirane gurmanskim aromama, koje će pripremati Vanja i Maja Žulj Mihaljević - Lynx Craft Distillery Lukovdol. To je idealna prilika da isprobate nove kombinacije okusa kao što je džin s bundevom i medunom.

Ne zaboravite da na Bundevijadi možete sudjelovati i u raznim nagradnim natječajima. Osim fotonatječaja za građane u kojima fotografiju kutića ukrašenog bundevama nagrađuju iznosima od 50 do 100 eura, tu je fotonatječaj za posjetitelje.

U njemu mogu sudjelovati svi posjetitelji koji pošalju fotografiju s Bundevijade u Vrbovskom putem elektroničkog obrasca dostupnog ovdje, do ponedjeljka, 14. listopada 2024. godine. Tad će organizatori fotografije objaviti na Facebooku te prigodno nagraditi autore onih fotografija koje prikupe najviše oznaka "sviđa mi se".

Među natječajima koje izdvajamo je i ''Moja bundeva je naj'', u kojemu mogu sudjelovati svi posjetitelji, izlagači i građani. Izbor za najtežu, najmanju, najinteresantniju i najljepše rezbarenu bundevu bit će također 13. listopada, a bundeve za natjecanje prijavljuju se komisiji na licu mjesta. 

Oba dana obilježit će i nastupi raznih pjevača i plesača te KUD-ova, lokalnih udruga, vrtića i škola, koji su zaduženi za predstavljanje tradicije i običaja Gorskoga kotara

Za sve što vas dodatno zanima možete se obratiti Gradu Vrbovskom, a više informacija o Bundevijadi i detaljnom programu pronaći ćete na www.visitvrbovsko.hr i www.vrbovsko.hr.

Sadržaj donosi Grad Vrbovsko

Komentari 12

VIDEO

Šibenik i okolica pružaju vam jedinstvena iskustva, a ove lokacije posebno oduševljavaju
GUŠTI U DALMACIJI

Šibenik i okolica pružaju vam jedinstvena iskustva, a ove lokacije posebno oduševljavaju

Turistička sezona je gotova, nastava je počela još prije mjesec dana, ali to ne znači da ne možemo pobjeći na neko mjesto na kojem ćemo napuniti dušu i srce te pritom uživati u njegovim ljepotama i gastronomiji

Sahiti za 24sata prvi put rekao zašto ga je Gattuso kaznio: 'Bio je u pravu, zaslužio sam to...'
EKSKLUZIVNO

Sahiti za 24sata prvi put rekao zašto ga je Gattuso kaznio: 'Bio je u pravu, zaslužio sam to...'

Plus+ Bivši hajdukovac otkrio koji mu bivši 'vatreni' najviše pomaže, kako je zaplakao na odlasku u Hamburg, kako je igrajući ozlijedio i brata... 'Naslijedio sam Vuškovićev stan, jedva čekam da zaigramo zajedno'
Sopić za 24sata o zvijezdi Hajduka, Dinamu... 'Nisu me zvali, ali klupa mi neće pobjeći'
ČEKA NOVI ANGAŽMAN

Sopić za 24sata o zvijezdi Hajduka, Dinamu... 'Nisu me zvali, ali klupa mi neće pobjeći'

Plus+ 'Olić je trebao zvati Durdova, Dinamo će se mučiti u HNL-u i trebao je Jakiru dati još jednu šansu, Petar Sučić igrač je za njemačku ligu, Matanovića bi svaki trener želio, a zbog stadiona bi ih sve trebali biti sram!'