Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 19

Majstori guštanja: Dalmatinska salata od hobotnice

POWERED BY Tommy

Majstori guštanja: Dalmatinska salata od hobotnice
1

U doba pandemije mnogi pronalaze spas u kuhanju, posebice onih jela za koja inače nemaju vremena niti strpljenja. Tako je na red došla i hobotnica, koja se može spravljati na više načina, a mi vam je serviramo na salatu

Kuhana, pržena ili ispod peke, hobotnica je specijalitet koji se spravlja diljem naše obale i dostojanstven je uvod u svaki kvalitetan riblji meni. Bogata je mineralima, poput selena i magnezija, te vitaminima B-kompleksa.

Prilikom kupnje pripazite da je svježa, čvrsta i žilava te da miriše na more. Prije nego što je skuhate, vrlo je važno da je zaledite u zamrzivaču kako bi omekšala. Hobotnicu je najbolje skuhati dan ranije.

Sastojci:

Namirnice:

  • 2 kg hobotnice 
  • 2 glavice luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 4 krumpira                                                  

Začini: maslinovo ulje, ocat, sol, papar, peršin

Priprema:

Čišćenje hobotnice:

Okrenite vrećasti dio hobotnice i uklonite utrobu, no nemojte odvajati krakove. Vratite je u prirodni položaj te odstranite oči nožem. Nemojte zaboraviti iz sredine krakova izvaditi zube koji nalikuju na kljun. Na kraju odstranite opnu s tijela te isperite hobotnicu pod vodom.

Kuhanje hobotnice:

  1. Odmrznite hobotnicu.
  2. Kad voda zakipi u dubokom loncu, dodajte je tako da joj glava bude okrenuta prema dnu a krakovi prema površini.
  3. U vodu dodajte i pluteni čep, on će pridonijeti da hobotnica bude mekana.
  4. Hobotnicu kuhajte dok ne omekša oko 60 minuta. Ako vilica prolazi kroz klobuk, dovoljno je kuhana.
  5. Kad je skuhana, izvadite je i pustite da se ohladi. Nakon toga narežite je na kockice ili kolutiće.

Salata:

  1. U vodi skuhajte krumpire. Kad su gotovi, stavite ih da se ohlade i uklonite ljusku. Narežite ih na kockice.
  2. Sitno narežite i glavicu luka i češnjak.
  3. Pomiješajte krumpir, luk, češnjak i hobotnicu.
  4. Začinite je solju, paprom, octom i maslinovim uljem.
  5. Za kraj sitno nasjeckani peršin pospite po salati.

Kako biste zaokružili cijelu priču, hobotnicu poslužite uz čašu domaćeg crnog vina. Dobar tek!

Sve namirnice za ukusnu salatu od hobotnice, ali i ostale mediteranske specijalitete, pronađite u Tommyju. Svoju kupnju obavljajte iz udobnosti naslonjača putem Glovo aplikacije za dostavu. Ostanite doma i naručite namirnice za najbolju spizu u gradu. Tommyjev katalog pogledajte ovdje.

POWERED BY Tommy

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19
Daniel je u 'Milijunašu' odustao na povijesnom pitanju, a znate li vi kako glasi točan odgovor?
NOVA EPIZODA KVIZA

Daniel je u 'Milijunašu' odustao na povijesnom pitanju, a znate li vi kako glasi točan odgovor?

Nakon izvrsne igre, zaustavljen je na 13. pitanju koje je glasilo: 'Gdje se početkom veljače 1921. dogodio jedan od prvih organiziranih oružanih otpora fašističkom režimu u Europi?'
Rođendan tragično preminulog Matije Ljubeka, legende našeg sporta: 'Ubojici neću oprostiti...'
STRADAO PRIJE 24 GODINE

Rođendan tragično preminulog Matije Ljubeka, legende našeg sporta: 'Ubojici neću oprostiti...'

Matija Ljubek u karijeri je osvojio više od 300 medalja. Iz Belišća otisnuo se u svijet i osvojio četiri olimpijske medalje. Bio je možda i najveći hrvatski sportaš svih vremena. Bio je naša olimpijska senzacija, stradao je od metka s 46 godina...
Najteža kandidatkinja osme sezone napustila show: 'Da sam nastavila vani, otišla bih u smrt'
NAPUSTILA SHOW NAKON 12 TJEDANA

Najteža kandidatkinja osme sezone napustila show: 'Da sam nastavila vani, otišla bih u smrt'

Tonka je na posljednjem vaganju imala 179,3 kilograma, izgubila je 3,2 kilograma, što je 1,8% tjelesne mase.