Tijekom hladnijih mjeseci i izolacije ''natukli'' smo višak kilograma, pa smo se dolaskom toplijih dana zaželjeli promjene. Zato vam donosimo tri recepta za ukusne salate za čiju pripremu vam neće trebati više od 10 minuta
Uobičajeno je da dobijemo koji kilogram viška tijekom hladnijih mjeseci, no ovaj nas je put dodatno poljuljala izolacija, zbog koje smo, kako su pokazala istraživanja, manje vježbali, uživali u nezdravoj hrani i povećali unos alkohola. Nasreću, polako se vraćamo u ''normalu'' i aktivnostima koje su zbog situacije bile pauzirane, pa imamo još dovoljno vremena za povratak i u formu. Osim fizičkih aktivnosti, organizmu nedostaje zdravih namirnica, zbog čega vam donosimo tri recepta koja će vam pomoći da ostanete na putu uravnotežene prehrane.
Osvježavajuća izraelska salata
Kako vam zvuči svježe povrće sa svježim peršinom u limunovu soku i maslinovu ulju? Nadamo se osvježavajuće jer upravo je takva izraelska salata. Prije svega oduševit će vas jednostavnošću pripreme.
Za pripremu je potrebno:
Dvije rajčice, svježi krastavac, paprika, masline, svježi peršin, 50 g feta sira, žlica maslinova ulja, žlica limunova soka, sol i papar.
Narežite rajčicu, svježi krastavac i papriku te sitno nasjeckajte svježi peršin. Sve stavite u posudu pa dodajte feta sir, masline, po dvije žlice maslinova ulja i limunova soka te sol i papar po želji. Možete je zasebno poslužiti kao salatu ili na lepinji ili tortilji uz dodatak humusa, odnosno namaza od paste od sezama, limunova soka i začina.
Talijanska salata u obliku tornja
Nama je možda neobična zbog toga što se servira u obliku "tornja", no u talijanskom Capriju ona je uobičajen dio jelovnika. Popularna je zbog svoje jednostavnosti, ali i neodoljive kombinacije tipičnih talijanskih namirnica - rajčice, mozzarelle, bosiljka i maslinova ulja. Osim što je lagana, smatraju je ljetnom salatom i zbog toga što su rajčice tad mnogo sočnije nego one iz ponude zimi.
Za pripremu je potrebno:
Četiri rajčice, oko 120 grama mozzarelle, desetak listića svježeg bosiljka, žlica maslinova ulja, pola čajne žlice balzamičnog octa, sol i papar.
Narežite rajčice na kriške te između njih slažite tanko narezanu mozzarellu, posutu usitnjenim listićima bosiljka. Kad iskoristite jednu cijelu rajčicu, na vrhu završite mozzarellom prelivenom maslinovim uljem, balzamičnim octom te posutom solju i paprom po želji.
Salata s kozjim sirom i slaninom
Za kraj ćemo vam pokazati kako slaninu uključiti u zdrav obrok, i to u salati s nevjerojatnom kombinacijom sastojaka kakvu vjerojatno još niste probali - od špinata i kozjeg sira do oraha i jabuka.
Za pripremu je potrebno:
Šest tanko narezanih traka slanine, glavica crvenog luka, zelena jabuka, oko 30 grama oraha, dvije žlice jabučnog octa, po jedna žlica senfa i maslinova ulja, 30 grama kozjeg sira, 200 grama mladog špinata te sol i papar.
Na tavi prepržite slaninu dok ne postane hrskava. Maknite je s tave, dodajte luk i pržite ga dok ne omekša i zatim dodajte jabuke i orahe. Pržite oko dvije minute pa dodajte jabučni ocat, senf, maslinovo ulje i začinite solju i paprom. Miješajte dok ne dobijete smjesu koju ćete posuti po svježemu mladom špinatu i na vrh dodati kozji sir.