Kraljica krša: Napustila siguran posao i posvetila se ovcama, a danas izvozi svoje bademe
Nakon što je provela 24 godine na sigurnom poslu u Zagrebu, odlučila se vratiti u svoj rodni kraj. Na početku se bavila stočarstvom, a onda se odlučila na ekoproizvodnju badema, koji su danas prepoznati i na svjetskom tržištu
Samo šest kilometara od Benkovca nalazi se malo mjesto Korlat, u kojem se sedmeročlana obitelj Bulić bavi ekološkom proizvodnjom badema. Ova je obitelj, mnogi će reći, u najmanju ruku hrabra jer je svoju zagrebačku adresu zamijenila korlatskom.
'Ovcu sam prvi put vidjela na televiziji'
Kad su stigli u Korlat, nisu znali čime bi se bavili. Odlučili su se za stočarstvo, kojim su se nastavili baviti idućih devet godina, usporedno radeći u Zadru, Benkovcu, Šibeniku i Kninu, a onda su uvidjeli da cijena mesa drastično pada, pa im je naprosto to postalo neisplativo.
- Tome se nismo mogli u potpunosti niti posvetiti jer nije bilo radne snage, a i djeca su nam bila manja, a mužu i meni naša su djeca uvijek bila i uvijek će biti prioritet. Dakle, prvo je u planu bilo da krenemo u vinogradarstvo, a onda se suprug, promatrajući ovo naše područje, dosjetio badema. Znate kako se kaže: čovjek snuje, a Bog određuje – priča nam Iva na početku.
Danas imaju 3500 stabala badema na oko 14 hektara i zapošljavaju sezonske radnike. A poljoprivreda joj, kaže, nije nepoznata. Međutim, i ona nam priznaje da je bilo potrebno vremena kako bi se priviknula na život izvan grada.
- Trebalo mi je godinu dana da se adaptiram na novi život. Došla sam iz grada, iz stana, iz svoja četiri zida i posla koji je bio sjedilački. I došla sam na zemlju koju treba kopati, čistiti, hvatati ovce, šišati ih, voziti sijeno, naučiti voziti traktor. Sve je to iziskivalo volju i želju. Sve se moralo čupati ručno jer je to bio krš. Mogu vam priznati da sam, prije nego što smo se upustili u stočarstvo, ovcu doslovno prvi put vidjela na televiziji – priča nam iskreno Iva, koja je danas majka petero djece.
Od ovaca do Gospoje Mendule
Svoj su proizvod od badema nazvali Gospoja Mendula, kako bi se, kaže nam Iva, odmah moglo povezati iz koje je regije njihov proizvod. Od 2014. bademi OPG-a Bulić imaju i status ekološkog proizvoda, a bio je to trnovit put, priznaje nam Iva.
- Mi smo skromni ljudi i naš je cilj bio da ljudi jedu ono što jede i naša obitelj, a ne novac i bogatstvo. Ja volim reći da je to naša mala tvornica pod vedrim nebom. Stalno morate pronalaziti rješenja kako bi vaša plantaža imala dovoljno vode. Kad smo dobili svoj prvi urod, nismo imali navodnjavanje i plod je bio vrlo tanak. Tad smo doslovno ronili suze jer ga nismo imali kome prodati, ali onda sam se sjetila da bademe mogu lomiti pa ih prodati za jeftiniju cijenu za kolače ili smoothie – priča nam naša sugovornica.
Ova simpatična poljoprivrednica ističe kako su se kao obitelj doslovno saživjeli sa svojim stablima badema, pa tako i djeca znaju i vole pomoći, ali samo onoliko koliko im dopuštaju fakultetske i školske obaveze. Iva za svog supruga kaže da je sezonski radnik, a za sebe da je "menadžer bez diplome".
- Prošle godine potpisala sam ugovor s jednom skandinavskom firmom. Na godišnjoj razini to ispadne do dvije tone cijele jezgre badema koje izvozimo. Oni su zadovoljni proizvodom, a ja sam zadovoljna cijenom - smije se naša sugovornica i dodaje kako se nada da će nastaviti suradnju i povećati taj broj.
No nisu bademi jedino čime se ova obitelj bavi. Naime, na svom gospodarstvu imaju još i vinograde i masline, a bave se i uzgojem trešanja. Zbog želje da jedu zdravo, kaže Iva.
- Kako jedna trešnja može izdržati put od Španjolske i nije trula? Zato što je zaštićena štetnim sredstvima, koja ljudi stavljaju u sebe i onda se nakon nekoliko godina ispostavi da pate od neke bolesti. A pravi primjer za to vam je intolerancija na gluten. Pa toga prije nije bilo jer su ljudi jeli travu i 'zelenjavu' iz polja koja nije bila kontaminirana. Što da ja radim kad vidim čovjeka kako prska vinograd? On drži masku kako bi se zaštitio od otrova. Nije ga briga za zdravlje ljudi koji će to konzumirati ili životinje koje će jesti list – sasvim iskreno ističe naša sugovornica.
A kako bi približila svoja razmišljanja, ali i svoje ekoproizvode, Iva je odlučila s Gospojom Mendulom prijaviti se na Zelenu medalju. Kaže nam kako se u trenutku prijave nije niti nadala da će ući među 10 finalista.
- Čitala sam vaše vijesti i iskočio mi je 'blink' na mobitelu, i mislim si: 'Pa što se ja ne bih na ovo prijavila?!'. Kad sam saznala da sam u finalu, bila sam na vrhu trešnje. I gledam kakvo je to finale jer od toliko posla već sam bila i zaboravila da sam se prijavila – simpatično opisuje naša sugovornica, koja kaže da joj nije bitna pobjeda nego joj je dovoljno da je među finalistima.
A svima onima koji razmišljaju o promjeni karijere ili mjesta prebivališta naša simpatična sugovornica poručuje:
- Ovo je trnovit put, ali ako imate želje i volje raditi, nemojte odustajati! Naići ćete na mnogo prepreka. Bit će puno suza, ali i podrške ljudi koji vjeruju u vas i koji vam žele dobro. No najvažnije je da ste zacrtali neki cilj kojem uvijek nastavite težiti – zaključuje naša sugovornica.
Zelena medalja, izbor za najboljeg ekoproizvođača - projekt 24sata u suradnji s Kauflandom, pokrenut je upravo s ciljem promocije važnosti održive proizvodnje. Sljedećih tjedana na platformama 24sata nastavljamo objavljivati priče o finalistima Zelene medalje, a ime pobjednika doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrade 30. lipnja 2022. Dotad vas pozivamo da više o projektu doznate u specijalu Zelene medalje.
Generalni pokrovitelj Zelene medalje je Kaufland, partner Croatia osiguranje, a projekt podržava Hrvatska poljoprivredna komora.