Kakve slastice donosi sv. Nikola djeci diljem Europe?
Čizmica ispunjena darovima povodom Sv. Nikole nepotpuna je bez pokojeg slatkiša. Doznajte koje se to slastice pripremaju diljem Europe povodom ovog blagdana, a neke od njih možete napraviti i u svojoj kuhinji
Sve je bliže 6. prosinca, kad se diljem Europe obilježava Sveti Nikola, blagdan zaštitnika djece i pomoraca. Tradicija nalaže da mlađi ukućani noć prije očiste svoje čizmice i postave ih ispred vrata. Ovisno o tome koliko su bili dobri, u čizmicama će naći slatkiše, a možda i šibu koju je pripremio Krampus.
Iako postojanje Krampusa ne priznaju u svim europskim zemljama, većini zemalja zajednički su darivanje i priprema kolača za ovaj blagdan, koji je ujedno svojevrstan uvod u blagdansku sezonu. Zbog toga smo odlučili istražiti što daruju djeci u pojedinim europskim zemljama i kojim se to slasticama obilježava dan svetog Nikole.
Njemačka i čokoladni čovječuljci
Nijemci u čizmice spremaju tradicionalne čokoladne figurice u obliku sv. Nikole, čokolade, bombone, marcipan, medenjake, manje igračke ili knjige te pokoje voće. No za ovaj je blagdan u Njemačkoj specifična priprema Stutenkerla - peciva od slatkog dizanog tijesta u obliku čovjeka.
Ovaj slatkiš možete staviti u čizmicu, a možete ga i pripremati s djecom. Od sastojaka su potrebni: 80 ml mlijeka, 70 ml ulja, 170 g šećera, 20 g vanilin šećera, 250 g svježeg sira i prstohvat soli. Smjesu miksate dok se većina šećera ne otopi. Nakon toga u nekoliko navrata dodajete u zdjelu u kojoj ste prethodno pomiješali 475 g prosijanog brašna, 1 žličicu sode bikarbone, 1 prstohvat mljevenoga kardamoma (opcionalno) i pola žličice cimeta.
Tijesto se potom treba odmarati jedan sat u hladnjaku, a zatim razvlačite na 5 mm debljine. Kalupom ili nožem izrežite tijesto u obliku čovječuljka te svakog premažite smjesom od jednog žumanjka i dvije žlice mlijeka. Nasjeckane grožđice stavite na mjesta na kojima se nalaze oči, usta i gumbi. Pecite ih na 200 stupnjeva 15 minuta ili dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
Sličan slatkiš karakterističan je i za francusko podneblje, no ondje nosi naziv mannele.
Nizozemska i keksići pepernoten
U Nizozemskoj ovaj blagdan slave više nego u drugim zemljama i on označava početak sezone darivanja. U njihovoj je kulturi sveti Nikola, poznatiji kao Sinterklaas, značajno utjecao na nastanak Djeda Mraza. Slastice koje pripremaju za ovu priliku uključuju kekse speculaas, obične i punjene kremom od badema, deserte od marcipana i kekse pepernoten.
Pepernoten su aromatični mali keksi za čiju je pripremu potrebno: 240 grama brašna, 1 žličica praška za pecivo, 140 grama hladnog maslaca, ⅔ šalice tamno smeđeg šećera, 2 žlice speculaas smjese začina (cimet, anis, kardamom…), prstohvat soli i jedna do dvije žlice mlijeka.
U velikoj zdjeli potrebno je pomiješati sve suhe sastojke, zatim dodati maslac i mijesiti dok se tijesto ne pretvori u loptu. Potom prekriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku najmanje sat vremena. Nakon toga zagrijte pećnicu na 175˚C, izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte u loptice te ih stavite u lim za pečenje, u koji ste prethodno stavili masni papir. Pecite oko 15 minuta.
Kad je riječ o darovima u čizmi, sv. Nikola obično stavlja male igračke, marcipan, figurice od šećera te tradicionalni čokoladni slatkiš u obliku slova kojim počinje djetetovo ime.
Poljska i medeni kolačići
U Češkoj pripremaju vanilkove rohlicky, na našem području poznate kao vanilin kiflice, a Poljska nas je zaintrigirala keksima u koje ne ide šećer. Riječ je o medenim kolačićima ciastka miodowe, koje u ovoj zemlji tradicionalno pripremaju za Sv. Nikolu.
Od sastojaka ćete trebati: 130 grama zobenih pahuljica, 100 grama otopljenog mlakog maslaca, ⅓ šalice meda, 2 jajeta, 5 žlica glatkog brašna, 1 žličicu praška za pecivo, pola žličice soli, začine po želji (cimet, đumbir u prahu…).
Pomiješajte jaja, maslac i med u jednu zdjelu te dodajte zobene pahuljice i pustite da smjesa odstoji kako bi zobene omekšale. Potom dodajte i druge sastojke te ponovno promiješajte žlicom ili mikserom na laganoj brzini. Ako vam se učini da je smjesa pregusta, možete dodati do 100 ml vode. Lim za pečenje obložite masnim papirom i zagrijte pećnicu na 180˚C. Od smjese oblikujte manje kuglice i lagano spljoštite te pecite otprilike 15 minuta.
Što se tiče prakse darivanja, ona je vrlo slična njemačkoj, uz iznimku da u pojedinim regijama darove, umjesto u čizmicu, stavljaju ispod jastuka.
Hrvatska u znaku slatkih delicija
U Hrvatskoj je cijeli prosinac u znaku slatkih delicija, pa tako nema specifične slastice za Sv. Nikolu nego se priprema bilo koji od obožavanih blagdanskih kolača. Bilo da je riječ o medenjacima, husarima te drugim tradicionalnim keksima ili o specijalitetima poput panettonea.
A kad je riječ o dječjem darivanju, i ove godine trgovine nude pregršt mogućnosti, pa tako u katalogu Eurospina možete pronaći čokoladnu figuricu sv. Nikole, male drvene igračke sa slatkišima, žele bombone u metalnoj čarapi, ali i mnoštvo drugih prigodnih blagdanskih slatkiša.
Želite li pokazati svoju kreativnost, također možete pripremiti kekse s motivima čizmica i sv. Nikole. Za tijesto su vam potrebni: 250 grama maslaca, 200 grama šećera u prahu, žličica i pol ekstrakta vanilije, 1 jaje, 360 grama brašna, 3/4 žličice praška za pecivo i prstohvat soli.
Nakon što ste smjesu umijesili ručno ili u mikseru, izrežite tijesto u oblike po želji i pecite na. Potom ih ukrasite smjesom za dekoriranje suhih kolača.
Sastojke za sve recepte potražite u Eurospinu, no ne brinite ako ne stignete pripremiti kolačiće jer uvijek možete posegnuti za panettoneom punjenim kremom od čokolade i drugim gotovim slasticama dostupnim u Eurospinu povodom blagdana.