Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5
Foto: PR
OBRATITE POZORNOST

Kako danas možemo znati je li ono što kupujemo, jedemo i pijemo uistinu sigurno?

Prehrambene navike mijenjaju se kroz godine, no u zadnje vrijeme posebna pažnja posvećuje se kvaliteti i podrijetlu namirnica. Prema riječima našeg sugovornika, Hrvati su educirani i dovoljno osviješteni da kupuju svježe i hrvatsko

Sadržaj donosi: Perutnina Ptuj PIPO

Živimo u svijetu koji je zasićen brzom hranom, gaziranim pićima i raznim industrijaliziranim proizvodima. Upravo je zato važnost onoga što unosimo u organizam značajnija nego ikad.

Način na koji živimo, prehrambene navike koje usvajamo i izbor hrane koju jedemo igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja te oblikuju našu zdravstvenu budućnost. Iako su vrlo vjerojatno današnji izazovi i stresovi veći nego ikad, složit ćete se s tim da ništa nije važnije od brige za vlastito zdravlje.

Mnogima omiljena namirnica

Znate li da je, nakon riže, jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svijetu piletina? Ovu vrstu mesa ljudi jedu posvuda i potrošnja joj neprestano raste. Štoviše, prošle godine svjetska mesna industrija bila je procijenjena na malo više od 960 milijardi dolara, a očekuje se da će do 2027. godine porasti na više od bilijun dolara.

Najviše piletine konzumiraju Amerikanci, koji po stanovniku godišnje pojedu 58 kilograma piletine, ali niti Europljani ne zaostaju. Primjerice, Španjolci pojedu 33 kilograma, a Portugalci su na drugome mjestu i prate ih s 30 kilograma. U Hrvatskoj je godišnja potrošnja piletine na razini 23 kilograma po stanovniku, potvrđuje naš sugovornik Dubravko Folnović, glavni direktor Perutnine Ptuj Pipo iz Čakovca. 

- Kvaliteta hrane je važna za većinu kupaca i potrošača u Hrvatskoj i ljudi obraćaju pažnju na kvalitetu pri odabiru namirnica. Piletina je rado viđena namirnica na stolu većine hrvatskih potrošača. Ljudi vole piletinu iz različitih razloga. Piletina je izvor proteina i hranjivih tvari, a sadrži malo masti. Piletina je popularna jer se lako priprema i može se kombinirati s različitim jelima. Naše Međimursko pile dolazi s hrvatskih farmi I ima oznaku Dokazana kvaliteta – kaže Folnović.

Što se tiče proizvodnje peradi i mesa u Hrvatskoj, najveći pomak uslijedio je, dodaje sugovornik, nakon zaslužene dodjele certifikata 100% Antibiotic Free

- Posjedujemo Antibiotic oznaku kojom smo prvi u industriji još prije dvije godine obilježili našu piletinu pod brendom Međimursko pile. Zatim tu je i Meso hrvatskih farmi i Dokazana kvaliteta. Certifikati o kvaliteti hrane su važni jer potvrđuju da su određeni proizvodi ili procesi u proizvodnom lancu usklađeni s prihvaćenim standardima sigurnosti hrane. Certifikati pomažu u poboljšanju kvalitete proizvoda i u dokazivanju naše stručnosti i vjerodostojnosti u kompleksnom proizvodnom lancu. Također Certifikati o kvaliteti hrane su korisni i za potrošače jer im pomažu u prepoznavanju kvalitete proizvoda koje kupuju – dodaje Folnović.

Hrvatsko je uvijek bolje

Također  jedna od prednosti Međimurskog pileta je i hrvatsko porijeklo mesa.

- Surađujemo  s 50 kooperanata u Hrvatskoj, a svi su iz Međimurske i Varaždinske županije, s kojima kontinuirano unapređujemo životne uvjete u objektima  Pipo Čakovec svim svojim kooperantima isporučuje krmne mješavine koje ne sadrže životinjske bjelančevine i umjetne dodatke. Hrana za životinje potpuno je prirodan proizvod koji se sastoji od različitih žitarica: od kukuruza, pšenice, soje kao proteinske komponente, masti kao izvora energije i mineralno-vitaminske smjese, pa ovaj potpuni sastav podržava životinje za uspješan rast i dobrobit životinja. Zajedno s našim kooperantima brinemo da samo najbolje pileće meso dođe na stol naših potrošača – ističe sugovornik.

Folnović smatra da je hrvatski potrošač dobro educiran, ali najvažnije je da čovjek sam procijeni i odabere što smatra da je dobro. 

Svježe vs. zamrznuto

Međutim, generalno još nemamo dovoljno piletine u Hrvatskoj. Što se tiče ukupne proizvodnje, Folnović kaže da imamo 85% raspoloživosti kad gledamo svježi dio. Međutim, velik dio uvoza odnosi se na zamrznutu piletinu iz Brazila i ostalih zemalja koje to rade na veliko. 

Tvrtka Perutnina Ptuj Pipo Čakovec primarno je fokusirana na vlastitu proizvodnju i plasman proizvoda isključivo usmjeravaju prema hrvatskim kupcima i potrošačima

- Najveći izazovi u mesnoj industriji i općenito proizvodnji mesa su proizvodnja i isporuka kvalitetnog i ispravnog proizvoda do krajnjeg potrošača, kao i osiguravanje održivosti proizvodnje. Osim internih faktora, tu su i mnogu vanjski kao kao što su klimatske promjene, pandemije ili pak regulatorno ograničenje. No najbitnije je kao i u svakoj drugoj u industriji biti prilagodljiv i agilan i brzo reagirati na promjene - poručuje Folnović.

Na kraju Folnović poručuje da su ambicije tvrtke velike i da su u sljedećem razdoblju pred njima velike investicije. 

- Posljednje četiri godine bilježimo konstantni dvoznamenkasti rast, a u Hrvatsku smo dosad investirali puno, i to u proširenje klaonice, prerade i u kapacitete proizvodnje. Sad smo u procesu gradnje jedne moderne farme, dok je gradnja druge farme u razvoju, a riječ je o investiciji od 20 milijuna eura. No u idućem, petogodišnjem razdoblju, planiramo također proširenje kapaciteta - zaključuje direktor Dubravko Folnović. 

Sadržaj donosi: Perutnina Ptuj PIPO

Komentari 5
Prepoznajete li ove vještine kod svoje djece? Kod kuće možda imate budućeg inovatora!
PSIHOLOG SAVJETUJE

Prepoznajete li ove vještine kod svoje djece? Kod kuće možda imate budućeg inovatora!

STEM obrazovanje može značajno utjecati na kognitivni i motorički razvoj djece. Ali s obzirom na to da obrazovni sustav ne potiče dovoljno STEM učenje, pitali smo psihologa kako roditelji mogu prepoznati i razvijati STEM vještine kod djece
Zeleno Međimurje: Život od Drave i Mure, od legendi do popevki, od prirode do stola
MISTIČNO I BAJKOVITO

Zeleno Međimurje: Život od Drave i Mure, od legendi do popevki, od prirode do stola

Živopisno Međimurje, smješteno između Mure i Drave, fascinira svojom ponudom, a toplina i susretljivost Međimuraca dodatan su razlog za posjet ovom kraju. Riječ je o specifičnoj regiji koja spaja ljepote prirode s nematerijalnom baštinom
Startover: Što sve moderni zaposlenici traže od svojih šefova, koliko nam AI pomaže...
Zanimljivi paneli

Startover: Što sve moderni zaposlenici traže od svojih šefova, koliko nam AI pomaže...

Vrhunski stručnjaci i partneri dotaknuli su se gorućih tema na našem tržištu rada na konferenciji koju su organizirala 24sata