Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 19

Evo gdje u Zagrebu možete popiti najbolju kavu

Powered by Franck

Evo gdje u Zagrebu možete popiti najbolju kavu
1

Ispijanje kave na subotnjoj špici omiljena je navika mnogih Hrvata, ali znate li koji kafići pripremaju najbolju verziju ovog napitka? Otkrijte koje kriterije svaki kafić mora zadovoljiti kako bi se našao na tom popisu

U anketi provedenoj na 24sata, 2 437 čitatelja odgovorilo je kakvu kavu najviše vole piti. Pritom je čak 39% njih reklo da najviše vole srednju kavu s malo mlijeka i šećera, dok se 29% odlučilo za crnu bez šećera. Međutim, pripremiti savršenu kavu, bilo crnu ili bijelu, traži puno više znanja nego što mnogi misle. Zato smo odlučili porazgovarati s članovima Franck Barista Crewa - Tomislavom Marovićem i Josipom Novačićem - kako bi nam otkrili u čemu leži tajna dobre pripreme ovog napitka.

Kako skuhati savršenu kavu?

Budući da su naši sugovornici pravi stručnjaci kad je riječ o pripremi kave, zanimalo nas je koje faktore kava mora zadovoljiti da bi je nazvali vrhunskom.

- Sve počinje s kvalitetnom sirovinom, odnosno kavom u zrnu za pripremu espressa i ostalih napitaka od kave. Ali uz to su nužni i kvalitetna aparatura te mlinac za kavu (priprema i podešavanje za pravilnu ekstrakciju, redovito održavanje i čišćenje aparature) - kaže Tomislav i dodaje da je ovdje ključno poznavanje kave, od zrna do šalice, kao i svih postupaka koji uključuju pripremu različitih toplih napitaka.

Šećerom se prikrivaju greške

Većina nas u kavu često dodaje šećer jer nam je bez njega kava gorka, no Josip kaže da je riječ o postupku kojim se samo prikrivaju greške prilikom pripreme kave.

- U espressu koji je pripremljen na pravilan način možemo uživati bez ikakvih dodataka. Ljudi najčešće dodaju šećer ili mlijeko da prikriju neki od nedostataka koji nastaju tijekom pripreme kave. Uzroci mogu biti neodržavan espresso aparat, previsoka temperatura pripreme, ishlapjela kava i slično. S druge strane, neki preferiraju kavu s mlijekom, no ako je napitak dobro pripremljen, neće zahtijevati šećer. Ako je mlijeko zagrijano na pravilan način (do 65 Celzijevih stupnjeva), ono ispušta optimalnu količinu šećera i napitak nije potrebno dodatno zaslađivati - kaže Josip.

Naši se sugovornici slažu da postoje mnoge zablude o kavi, poput one o espressu, koja kaže da kvalitetan espresso mora imati debelu i tamnu pjenu.

- Neki gosti ocjenjuju kvalitetu napitka gledajući hoće li pjena izdržati šećer, što, naravno, nije nikakav pokazatelj kvalitete samog napitka. Naravno, uz okus, nama je izgled konačnog napitka, ali i način serviranja, iznimno važan - poručuje Tomislav.

A tko poslužuje najbolju kavu?

Kako bi saznao gdje se priprema najbolja kava, Franck je metodom 'tajnog gosta' obišao i ocijenio 31 lokal diljem Hrvatske. Istraživanje je trajalo nekoliko mjeseci, a neki od kriterija ocjenjivanja bili su: priprema i sama kvaliteta napitaka, stanje i održavanje opreme na kojoj su se napitci pripremali i odnos prema gostima. Među najbolje ocijenjenima našla su se i četiri zagrebačka kafića: Johann Franck, Face2FaceStory i Limun.

- Kriteriji su bili uistinu strogi, ali s razlogom jer nam je cilj bio pronaći najbolje od najboljih. U konačnici smo odluku donijeli na temelju najsitnijih detalja. Svi lokali koji u ovome krugu nisu prošli dalje automatski su nominirani za novi izbor u idućoj godini. To uključuje i nove ugostiteljske objekte s obzirom na to da je Franck Barista Club dugogodišnji projekt kojim nastojimo doprinijeti podizanju kvalitete napitaka, razine usluge i općenito ugostiteljskih standarda - kaže Josip.

Tajna je u baristu

Upravo su barističko znanje i vještine ono što pojedini ugostiteljski objekt može istaknuti u odnosu na konkurenciju. Zato je potrebno ulagati u kvalitetno osoblje, ali i njegovu edukaciju.

- Danas je kvaliteta napitka koju dobijemo u kafiću jako bitna, što za sobom povlači važnost barističkih vještina. Zanimanje barista u Hrvatskoj sve više dobiva na popularnosti jer gosti postaju svjesni koliko je njegova uloga važna. Prepoznaju one kafiće gdje su popili odličnu kavu, znaju gdje rade dobri baristi te ciljano biraju i idu upravo u te kafiće - kaže Tomislav. U skladu s tim, Franck već nekoliko godina održava regionalno barističko natjecanje, kojim uključuje bariste iz više od 10 000 ugostiteljskih objekata u regiji, čime nastoji dodatno podići razinu kvalitete toplih napitaka na tržištu, ali i u regiji.

Ako vas zanima gdje još možete popiti vrhunsku kavu, ovdje pogledajte ostale kafiće koji su se našli na Franckovoj listi najboljih.

Powered by Franck

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19
Kad vam netko udijeli kompliment - prihvaćate li ga ili vam je neugodno?
SVE SE ODMAH VIDI

Kad vam netko udijeli kompliment - prihvaćate li ga ili vam je neugodno?

Koliko ste puta do sada rekli nekom nešto lijepo? A koliko često vi dobijete kompliment? Mnogi se danas 'boje' dijeliti ih, ali i prihvaćati, a razloga je mnogo. No kakvu ulogu u tome ima autentičnost?
Kakva je budućnost solarne energije u Hrvatskoj? Doznajte na konferenciji Bolja energija!
PRIJAVITE SE - BESPLATNO JE!

Kakva je budućnost solarne energije u Hrvatskoj? Doznajte na konferenciji Bolja energija!

U ponedjeljak, 25. studenog, 24sata organiziraju konferenciju Bolja energija. Uz mnoge stručnjake, ekskluzivne razgovore i inovativne poduzetnike doznat ćemo koja je budućnost solarne energije u Hrvatskoj
Nepoznati detalji uoči meča Cro  Copa i Fjodora: 'Mirko je vidio majku na grobu oca. Plakao je'
KULTNI MEČ IZ 2005.

Nepoznati detalji uoči meča Cro Copa i Fjodora: 'Mirko je vidio majku na grobu oca. Plakao je'

Poznatog najavljivača borbi pitali su koji mu je bio najdojmljiviji trenutak iz slavnih dana japanske organizacije. Nije razmišljao ni sekunde: 'Video prije borbe Cro Cop - Fjodor. Tad sam vidio Mirka kako plače'