Možda na prvi pogled izgledaju kao svima poznata jela, no većina bi se iznenadila kad bi doznala da je slasne i ukusne obroke moguće pripremiti i na veganski način. Donosimo tri recepta za sve vegane i zaljubljenike u eksperimentiranje okusima
Iako na prvi pogled obična, znate li koju tajnu kriju ova jela?
POWERED BY Lidl
Iako mnogi misle kako vegani žive samo na kruhu i vodi, prava istina leži negdje daleko od toga. Tofu, riža, tikvice, batat i orašasti plodovi samo su neke od mnogobrojnih namirnica koje se svakodnevno mogu pronaći na njihovu tanjuru.
Štoviše, u posljednje vrijeme sve više ljudi poseže za alternativama mesu i ekološkoj hrani, što iz etičkih što iz ekoloških razloga. Donosimo vam tri recepta za veganska jela koja možda izgledaju uobičajeno, no čiji će vas okus ugodno iznenaditi.
1. Burger s avokadom
Što ako vam kažemo da ipak možete uživati u slasnom zalogaju burgera bez grižnje savjesti? Ova verzija dolazi s dobro poznatim umakom guacamole, a mesna je pljeskavica zamijenjena vege alternativom. Naime, Next Level Burger Lidlova je veganska zamjena mesnom burgeru, s 20 g biljnog proteina po obroku, a okus u kojemu možete uživati kombinacija je šampinjona, kokosova i repičina ulja te pšeničnih, sojinih i proteina graška.
Usto, riječ je o burgeru koji je 100% klimatski neutralan, a njegova ambalaža može se u potpunosti reciklirati. Održiva proizvodnja Next Level Burgera osigurava i 91% manje štetnih emisija CO2 od uobičajene juneće pljeskavice, a kako bi osigurali 100%-tnu klimatsku neutralnost, Lidl s tvrtkom ClimatePartner kompenzira nastalu emisiju CO2.
Sastojci:
- pecivo za hamburger
- Next Level Burger
- 1 avokado
- 3 mlada luka
- sok od limete
- 1 češanj češnjaka
- pola žličice mljevene paprike
- maslinovo ulje
- 1 rajčica
- rukola
- sol i papar
Priprema:
- Ogulite avokado, izvadite mu košticu te ga narežite na komadiće. Iscijedite po njemu sok od limete te ga izgnječite vilicom.
- Dodajte zgnječeni češnjak, mljevenu papriku, narezani luk i maslinovo ulje te sve dobro promiješajte.
- Burger ispecite u maslinovu ulju.
- U hamburger pecivo po redu složite umak od avokada, rajčicu, ispečeni Next Level Burger, ponovno avokado, rajčicu i rukolu.
2. Sočna pizza s tofuom
Iako joj rijetko tko može odoljeti, kalorična i masna pizza može ozbiljno naštetiti našem zdravlju, no nekoliko izmjena može učiniti veliku razliku. Ova verzija dolazi s popularnim „sirom od soje“, odnosno tofuom, nutritivno vrlo vrijednom namirnicom, a evo kako je pripremiti.
Sastojci za tijesto:
- 1 kvasac
- 1 jušna žlica šećera
- 1 šalica cjelovitog pšeničnog brašna
- 2 šalice polubijelog brašna
- 1/4 šalice ulja
- pola žličice soli
- šalica vode
Priprema:
- U maloj posudi iskidajte kvasac, stavite šećer te ga rastopite u dvjema žlicama tople vode.
- Pomiješajte cjelovito pšenično i polubijelo brašno te ga stavite na kuhinjsku površinu.
- Napravite udubljenje u brašnu i stavite otopljeni kvasac. Dodajte sol, ulje i vodu te počnite lagano miješati dok smjesa ne postane glatka.
- Dobiveno tijesto stavite na toplo mjesto kako bi se dignulo. Nakon što se digne, lijepo ga izmijesite.
Sastojci za nadjev:
- 100 g tofua
- 150 g kukuruza
- 150 g šampinjona
- brokule po želji
- 2 žlice sojina vrhnja
- 1 jušna žlica origana
- 1 jušna žlica bosiljka
Priprema:
- Upalite pećnicu na 190 stupnjeva. Namažite posudu za pečenje maslinovim uljem i stavite razvaljano tijesto.
- Premažite ga pasiranom rajčicom te stavite šampinjone, usitnjeni tofu, kukuruz i sojino vrhnje.
- Pizzu pospite origanom i bosiljkom te je pecite 20-ak minuta.
3. Simfonija okusa i mirisa s roštilja
Uz toplo vrijeme i dobro društvo, naravno, ide i ukusan roštilj. Iznenadite svoje prijatelje i obitelj nešto drukčijim receptom uz pljeskavicu od raznog povrća i slatki krumpir. Neka idući slobodan dan bude rezerviran za ovaj recept. U slast!
Sastojci:
- Next Level Burger
- luk
- nekoliko komada batata
- 2 žlice škrobnog brašna
- 1 žlica cimeta
- češnjak u granulama
- 1 žlica mljevene paprike
- 2 žličice soli
- 3 žlice maslinova ulja
Priprema:
- Operite i ogulite batat te ga narežite na jednake štapiće.
- Začinite ga škrobnim brašnom, cimetom, češnjakom u granulama, mljevenom paprikom i solju. Na kraju sve pospite maslinovim uljem te stavite peći na roštilj.
- Nakon što batat bude gotov, stavite ga u posudu i zatvorite poklopcem kako bi se zadržala toplina.
- Stavite Next Level Burger pljeskavice te na njih stavite narezani luk na kolutove.
- Uz pljeskavice i batat savršeno pristaje osvježavajuća šopska salata, pa ju poslužite po želji.