Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5

Iako na prvi pogled obična, znate li koju tajnu kriju ova jela?

POWERED BY Lidl

Iako na prvi pogled obična, znate li koju tajnu kriju ova jela?
1

Možda na prvi pogled izgledaju kao svima poznata jela, no većina bi se iznenadila kad bi doznala da je slasne i ukusne obroke moguće pripremiti i na veganski način. Donosimo tri recepta za sve vegane i zaljubljenike u eksperimentiranje okusima

Iako mnogi misle kako vegani žive samo na kruhu i vodi, prava istina leži negdje daleko od toga. Tofu, riža, tikvice, batat i orašasti plodovi samo su neke od mnogobrojnih namirnica koje se svakodnevno mogu pronaći na njihovu tanjuru. 

Štoviše, u posljednje vrijeme sve više ljudi poseže za alternativama mesu i ekološkoj hrani, što iz etičkih što iz ekoloških razloga. Donosimo vam tri recepta za veganska jela koja možda izgledaju uobičajeno, no čiji će vas okus ugodno iznenaditi.

1. Burger s avokadom

Što ako vam kažemo da ipak možete uživati u slasnom zalogaju burgera bez grižnje savjesti? Ova verzija dolazi s dobro poznatim umakom guacamole, a mesna je pljeskavica zamijenjena vege alternativom. Naime, Next Level Burger Lidlova je veganska zamjena mesnom burgeru, s 20 g biljnog proteina po obroku, a okus u kojemu možete uživati kombinacija je šampinjona, kokosova i repičina ulja te pšeničnih, sojinih i proteina graška.

Usto, riječ je o burgeru koji je 100% klimatski neutralan, a njegova ambalaža može se u potpunosti reciklirati. Održiva proizvodnja Next Level Burgera osigurava i 91% manje štetnih emisija CO2 od uobičajene juneće pljeskavice, a kako bi osigurali 100%-tnu klimatsku neutralnost, Lidl s tvrtkom ClimatePartner kompenzira nastalu emisiju CO2.

Sastojci:

  • pecivo za hamburger
  • Next Level Burger
  • 1 avokado
  • 3 mlada luka
  • sok od limete
  • 1 češanj češnjaka
  • pola žličice mljevene paprike
  • maslinovo ulje
  • 1 rajčica
  • rukola
  • sol i papar

Priprema:

  1. Ogulite avokado, izvadite mu košticu te ga narežite na komadiće. Iscijedite po njemu sok od limete te ga izgnječite vilicom.
  2. Dodajte zgnječeni češnjak, mljevenu papriku, narezani luk i maslinovo ulje te sve dobro promiješajte.
  3. Burger ispecite u maslinovu ulju.
  4. U hamburger pecivo po redu složite umak od avokada, rajčicu, ispečeni Next Level Burger, ponovno avokado, rajčicu i rukolu.

2. Sočna pizza s tofuom

Iako joj rijetko tko može odoljeti, kalorična i masna pizza može ozbiljno naštetiti našem zdravlju, no nekoliko izmjena može učiniti veliku razliku. Ova verzija dolazi s popularnim „sirom od soje“, odnosno tofuom, nutritivno vrlo vrijednom namirnicom, a evo kako je pripremiti.

Sastojci za tijesto:

  • 1 kvasac
  • 1 jušna žlica šećera
  • 1 šalica cjelovitog pšeničnog brašna
  • 2 šalice polubijelog brašna
  • 1/4 šalice ulja
  • pola žličice soli
  • šalica vode

Priprema:

  1. U maloj posudi iskidajte kvasac, stavite šećer te ga rastopite u dvjema žlicama tople vode.
  2. Pomiješajte cjelovito pšenično i polubijelo brašno te ga stavite na kuhinjsku površinu.
  3. Napravite udubljenje u brašnu i stavite otopljeni kvasac. Dodajte sol, ulje i vodu te počnite lagano miješati dok smjesa ne postane glatka.
  4. Dobiveno tijesto stavite na toplo mjesto kako bi se dignulo. Nakon što se digne, lijepo ga izmijesite.

Sastojci za nadjev:

  • 100 g tofua
  • 150 g kukuruza
  • 150 g šampinjona
  • brokule po želji
  • 2 žlice sojina vrhnja
  • 1 jušna žlica origana
  • 1 jušna žlica bosiljka

Priprema:

  1. Upalite pećnicu na 190 stupnjeva. Namažite posudu za pečenje maslinovim uljem i stavite razvaljano tijesto.
  2. Premažite ga pasiranom rajčicom te stavite šampinjone, usitnjeni tofu, kukuruz i sojino vrhnje.
  3. Pizzu pospite origanom i bosiljkom te je pecite 20-ak minuta.

3. Simfonija okusa i mirisa s roštilja

Uz toplo vrijeme i dobro društvo, naravno, ide i ukusan roštilj. Iznenadite svoje prijatelje i obitelj nešto drukčijim receptom uz pljeskavicu od raznog povrća i slatki krumpir. Neka idući slobodan dan bude rezerviran za ovaj recept. U slast!

Sastojci:

  • Next Level Burger
  • luk
  • nekoliko komada batata
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 1 žlica cimeta
  • češnjak u granulama
  • 1 žlica mljevene paprike
  • 2 žličice soli
  • 3 žlice maslinova ulja

Priprema:

  1. Operite i ogulite batat te ga narežite na jednake štapiće
  2. Začinite ga škrobnim brašnom, cimetom, češnjakom u granulama, mljevenom paprikom i solju. Na kraju sve pospite maslinovim uljem te stavite peći na roštilj.
  3. Nakon što batat bude gotov, stavite ga u posudu i zatvorite poklopcem kako bi se zadržala toplina. 
  4. Stavite Next Level Burger pljeskavice te na njih stavite narezani luk na kolutove.
  5. Uz pljeskavice i batat savršeno pristaje osvježavajuća šopska salata, pa ju poslužite po želji.

POWERED BY Lidl

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
Doznajte za koliko se životni vijek produljio i koje su šanse da doživimo 150. rođendan
TAJNA DUGOVJEČNOSTI

Doznajte za koliko se životni vijek produljio i koje su šanse da doživimo 150. rođendan

Francuskinja Jeanne Calment, koja je doživjela 122. godinu, drži rekord za najstariju osobu koja je ikad postojala. Da bi u budućnosti još više ljudi doživjelo njene godine, znanstvenici ulažu sve veće napore. Evo što pri tome mi možemo učiniti
Stručnjaci raspravljaju o održivosti i budućnosti obnovljivih izvora energije
KONFERENCIJA BOLJA ENERGIJA

Stručnjaci raspravljaju o održivosti i budućnosti obnovljivih izvora energije

Na današnjoj konferenciji Bolja energija, mnogi će stručnjaci i inovativni poduzetnici dat odgovore na pitanja o perspektivi održive energije u Hrvatskoj
Najteža kandidatkinja osme sezone napustila show: 'Da sam nastavila vani, otišla bih u smrt'
NAPUSTILA SHOW NAKON 12 TJEDANA

Najteža kandidatkinja osme sezone napustila show: 'Da sam nastavila vani, otišla bih u smrt'

Tonka je na posljednjem vaganju imala 179,3 kilograma, izgubila je 3,2 kilograma, što je 1,8% tjelesne mase.