Omiljen, hranjiv, nutritivno bogat i pristupačan. Grah naš svagdašnji dolazi u raznim kombinacijama, u članku vam donosimo najzanimljivije od njih, a na kraju smo pripremili i vrijedan nagradni natječaj
Iako su grah u nedalekoj prošlosti smatrali jednostavnom, pa i priprostom namirnicom, tijekom proteklih nekoliko desetljeća sve je cjenjeniji te ga u svojim kreacijama koriste i vodeći svjetski i domaći chefovi. Razlog leži u njegovu nutritivnom sastavu: odličan je biljni izvor proteina te je omiljen izbor vegetarijanaca i vegana, ali i svih ostalih gurmana koji žele smanjiti unos mesa, a zadržati uravnoteženu i nutritivno bogatu prehranu. Obiluje vlaknima i željezom te složenim ugljikohidratima, pa ima nizak glikemijski indeks i pogodan je za prehranu dijabetičara te svih koji paze na liniju.
Cool lica grahorica
Grah diljem svijeta dolazi u najrazličitijim oblicima, bojama i veličinama, a zabilježeno je više od 250 različitih vrsta ove hranjive mahunarke. Mungo, azuki, trešnjevac, tetovac, cannellini, crnooki…samo su neke od sorti koje poznajemo i koristimo tijekom cijele godine. Bilo da ga kuhate, pečete, jedete na salatu ili čak u slatkim kombinacijama, grah je uvijek garancija uravnoteženog, hranjivog i ukusnog obroka. I upravo je u tome tajna njegove popularnosti i dugovječnosti u kuhinjama od Meksika, preko Indije, pa sve do Hrvatske.
Meksiko
Jedno od najpopularnijih meksičkih jela s grahom je frijoles de la olla – tradicionalno varivo od graha, čiji bi se naziv mogao grubo prevesti kao "grah u loncu". To je i najprepoznatljivije jelo zemlje u kojoj grah, s kukuruzom i čili papričicama, čini glavninu svakodnevne prehrane. Jelo je silno jednostavno – može se pripremiti tako što se grah najprije namače, a potom nekoliko sati kuha u vodi te mu se dodaju razni začini, vrhnje ili sir. Ovo jelo vrlo je popularno kao zaseban obrok ili kao prilog, a jede se žlicom ili se u njega umaču tortilje. Naravno, ovaj višesatni postupak može se znatno skratiti ako umjesto suhoga graha upotrijebite Podravka grah u konzervi. Vaš će obrok biti jednako ukusan, a uštedjet ćete mnogo vremena i nećete morati satima se znojiti za štednjakom.
Iz Meksika nam stiže i planetarno popularni chilli con carne – ultimativni comfort food od graha i mljevene govedine, koji svojom gustom teksturom s mnogo umami okusa može odagnati baš svako loše raspoloženje. A ako mu dodate malo guacamolea i nekoliko žlica umaka od kiselog vrhnja, imat ćete deliciju dostojnu svakog stola.
Egipat
Možete li zamisliti grah za doručak? U Egiptu je to sasvim uobičajeno. Na mnogim će vam mjestima servirati specijalitet zvan ful mudammas – grah kuhan s lukom i rajčicom. Konzumira se lagano zgnječen u pire, preliven maslinovim uljem ili rastopljenim maslacem, uz dodatak tvrdo kuhanog ili prženog jajeta. Prema staroj arapskoj poslovici, ful mudammas doručak je bogataša, ručak trgovca ili večera siromaha.
New Orleans
U New Orleansu kreolska kuhinja, inspirirana francuskom i karipskom tradicijom, ne bi bila potpuna bez omiljenog crvenoga graha s rižom. Ovo ukusno i jednostavno jelo priprema se, kako mu i samo ime kaže, najčešće od crvenoga graha, ali ponekad se koristi i "kidney" grah, koji se kuha s raznim vrstama mesa – od komada šunke do svinjskih kobasica, uz dodatak najrazličitijih zamamnih začina. Servira se uz rižu i povrće.
Inače, jela od graha u Louisiani tradicionalno pripremaju ponedjeljkom jer su žene nekad upravo tim danom obavljale razne kućanske poslove – od pranja rublja do čišćenja, a za to vrijeme grah bi se mirno krčkao na štednjaku. Danas mnoge od njih ipak posežu za već kuhanim, konzerviranim grahom, koji se mnogo bolje uklapa u suvremeni način života. Uz krišku kukuruznoga kruha ili komad pečenoga kukuruza, na stol za manje od pola sata mogu iznijeti savršeno hranjiv obrok za kraj napornog radnog dana.
Francuska
Iako ima globalnu reputaciju kao jedna od najprofinjenijih kuhinja svijeta, francuska se kuhinja ne odriče graha. Upravo suprotno. Cassoulet, složenac od graha, koji je ime dobio po posudi u kojoj se priprema – cassole, jedan je od simbola francuske domaće kuhinje. Riječ je o bogatom i hranjivom jelu čija se priprema smatra prilično zahtjevnom i koje uvijek pronalazi put do najrazmaženijih nepca. Najčešće se koristi bijeli grah, ponekad i bob, te svinjetina, a ponekad i patka, kobasice i ovčetina.
Indija
Indijci obožavaju grah budući da je njihova prehrana velikim dijelom vegetarijanska, a grah obiluje proteinima koji su najsličniji onima iz mesa. Grah, ali i druge grahorice, provlače se kroz mnoga indijska jela poput curryja, salata, juha i silno popularnog daala. Najpopularnije sorte u Indiji su crnooki i "kidney" grah, mungo i grabanzo.
Hrvatska
Grah je u Hrvatskoj nezaobilazna i omiljena namirnica, a broj recepata u kojima se pojavljuje gotovo je beskrajan. Bilo da ga jedete na salatu s malo bučina ili maslinova ulja, na varivo, koje posebno prija nakon uspona na Sljeme, na maneštru s bobićima u Istri, ili pak pomiješanog s brudetom od sipe ili neke jeftinije ribe u Dalmaciji, grah je uvijek rado viđen gost na svim hrvatskim stolovima.
Hvala svima na sudjelovanju u nagradnom natječaju. Dobitnici su:
1. Ljubomir Milić
2. Jabuka Lalić
3. Anita Marušić
4. Vladimir Vilupek
5. Milica Pozder
6. Marijana Žinić
7. Ljiljana Stanić
8. Ivanka Ivas
9. Dragana Pintar
10. Damir Mandić