Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1
Foto: Shutterstock
SAVRŠENE ZA HIDRATACIJU

Brzi i jednostavni recepti s chia sjemenkama koji će vas osvježiti tijekom ljetnih vrućina

Tražite zdrave napitke koji će vam pomoći da ostanete hidrirani tijekom vrućih ljetnih dana? U nastavku donosimo ukusne recepte s chia sjemenkama koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a pritom pružaju razne zdravstvene dobrobiti

Sadržaj donosi dm

Chia je biljka koja dolazi iz porodice mente, originalno potječe iz središnjeg i južnog Meksika, a u prošlosti je bila dio osnovne prehrane Maja i Asteka. Danas, zahvaljujući raznim nutrijentima koje sadrže, chia sjemenke imaju status superhrane te ih koristimo za rješavanje raznih zdravstvenih tegoba

Primjerice, odlična su pomoć kod lakših probavnih smetnji, poput konstipacije, ali i za održavanje zdravlja crijevne flore. Pomažu u regulaciji razine šećera u krvi te krvnog tlaka, a pritom su prepune omega-3 masnih kiselina, koje su esencijalni nutrijenti u borbi protiv depresije i omogućuju bolji san.

Također, u chia sjemenkama nalaze se antioksidansi, proteini i vlakna, a samo 28 grama chia sjemenki (otprilike dvije žlice) osigurava do 42% preporučenog dnevnog unosa vlakana. No mnogi ne znaju da su chia sjemenke odlična namirnica tijekom ljetnog razdoblja jer pomažu u hidrataciji organizma.

Prednost gelaste strukture

Naime, zbog visokog sadržaja topivih vlakana chia sjemenke mogu upiti i do 12 puta veću težinu vode, stvarajući tako gelastu strukturu. Zato, kad konzumiramo nabubrene chia sjemenke, one u organizmu polako otpuštaju tekućinu te tako osiguravaju stalnu razinu hidratacije. Osim toga, u njima su prisutni elektroliti koji pomažu u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu i tako dodatno osiguravaju hidrataciju.

Za lijepu kožu također je poželjno konzumirati chia sjemenke jer je istraživanje pokazalo kako ova superhrana sadrži visoku razinu vitamina F, koji ima bitnu ulogu u poboljšanju funkcije i hidratacije kože. 

Ako se pitate kako chia sjemenke uvrstiti u svoj jelovnik, u nastavku donosimo nekoliko ukusnih recepata, a većinu sastojaka za njihovu pripremu možete pronaći u asortimanu dmBio. Pritom vodite računa o tome da vam je, za početak, dovoljno unijeti 28 grama sjemenki na dan, primjerice jednu žlicu ujutro i navečer. 

Osvježavajući recepti s chijom

Kad je riječ o uporabi chia sjemenki u pripremi hrane, njihova prednost je to što imaju izuzetno blag okus, pa se lako kombiniraju s različitim namirnicama. Primjerice, mogu se dodati u muffine, palačinke, kruh, žitarice, salate, smoothieje ili pak u juhe. Štoviše, istraživanje iz 2020. godine pokazalo je da jedenje kruha s chia sjemenkama ima razne zdravstvene prednosti u usporedbi s običnim kruhom. 

Priprema zdravog pudinga s chijom također je popularna kad je riječ o uporabi ove namirnice, a pritom je praktično što odjedanput možete pripremiti više porcija. Doznajte kako iskoristiti chiju u raznim osvježavajućim napicima.

Chia Fresca

Sve što trebate za ovaj osvježavajući ljetni napitak je pomiješati 1 žlicu chia sjemenki, 1 šalicu vode, 1 žlicu limunova soka ili soka limete, 1 žlicu meda ili javorova sirupa. Pritom imajte na umu da nakon dodavanja sjemenki u vodu trebate pričekati desetak minuta kako bi one nabubrile.

Ledeni zeleni čaj chia

Ako volite piti čajeve, ne morate ih se odreći tijekom ljeta, samo ih pretvorite u ledeni napitak. Za ovaj zdravi ledeni čaj trebat će vam 1 šalica zelenog čaja (po želji može i voćni), 1 žlica chia sjemenki i 1 žlica meda. Pritom možete dodati i koju kockicu leda i uživati u pravom ljetnom osvježenju.

Smoothie sa zobenim i chijom 

Tražite li kombinaciju koja će vas osvježiti, ali vam može poslužiti i kao svojevrstan međuobrok, kremasti smoothie sa zobenim pahuljicama i chia sjemenkama idealno je rješenje. Od sastojaka su potrebni 1 šalica nezaslađenog čokoladnog bademova mlijeka, pola šalice zobenih pahuljica, 1 žlica chia sjemenki, 1 šalica leda, 1 žlica nezaslađenoga kakaa u prahu, pola zamrznute i nasjeckane banane te 1 žlica meda. Sve sastojke dodajte u blender i miksajte sve dok ne dobijete glatku teksturu (oko 30 sekundi).

Voćna chia s krastavcem

Premda na prvi pogled netipična, kombinacija voća, krastavca i chia sjemenki vrlo je ukusna ljetna kombinacija. No u slučaju da vam neko voće nije dostupno, možete ga zamijeniti drugim slične teksture ili koristiti zamrznutu varijantu. Sve što vam treba za ovaj napitak su 1 žlica chia sjemenki, 1 šalica vode, šaka nasjeckanih jagoda te šaka naranče i krastavca nasjeckanih na sitnije kockice.

Izbjegnite pogreške

Može vam se dogoditi da chia sjemenke ne nabubre dovoljno, a razlog tomu je pregusta tekućina. U tom slučaju sjemenke se neće pravilno hidratizirati te se neće stvoriti gelasta struktura. Zato je najsigurnija solucija prvo koristiti vodu ili drugu rijetku tekućinu, poput mlijeka, pa, nakon što sjemenke nabubre, dodati gušću tekućinu, kao što je jogurt.

Jedna od pogrešaka prilikom pripreme je i stvaranje suhih nakupina sjemenki na dnu posude, primjerice kad pripremate puding. Zato je potrebno uvijek dobro promiješati smjesu ili protresti bocu prije stavljanja u hladnjak. Tijekom pripreme recepata gušće strukture također pazite na to da ne dodate previše sjemenki jer će se u tom slučaju smjesa previše zgusnuti.

Chia sjemenke su nutritivno bogat dodatak vašoj prehrani, pa su odlična opcija ako ste u potrazi za ukusnim i zdravim obrocima. Pritom imajte na umu da sve sastojke za pripremu zdravih napitaka i obroka možete pronaći u prodavaonicama dm-a i dm online shopu, gdje vas dobre cijene čekaju u svako vrijeme. 

 

Sadržaj donosi dm

Komentari 1

VIDEO

Prizori koje je teško opisati: Pronašli smo lokacije s najljepšim zalascima sunca
NE DOZVOLITE UŽITKU DA ČEKA

Prizori koje je teško opisati: Pronašli smo lokacije s najljepšim zalascima sunca

Osim smanjenja stresa i lučenja hormona sreće, nekoliko je razloga zbog kojih biste gledanje u zalaske sunca trebali uvrstiti u svoju rutinu. Pronašli smo i neka mjesta na kojima su najljepši zalasci, a jedno ste, sigurni smo, već posjetili

5 zanimljivih činjenica o staklu koje vjerojatno niste znali
Sadržaj donosi: Grupacija proizvođača piva HGK

5 zanimljivih činjenica o staklu koje vjerojatno niste znali

Znate li da je prvi stakleni predmet izrađen u Egiptu približno 2500 god. p. Kr.? U Hrvatskoj je prva poznata manufaktura stakla radila 1728.–1735. u Perlasdorfu, nedaleko od Crnoga Luga u Gorskom kotaru, a 1764. osnovana je staklana u Sušici
Hrvatska bi zbog 'tekućeg zlata' za pedesetak godina mogla biti zemlja blagostanja
PREDVIĐANJA STRUČNJAKA

Hrvatska bi zbog 'tekućeg zlata' za pedesetak godina mogla biti zemlja blagostanja

Ratnim sukobima još se ne nazire kraj, migracije u Europu godinama su u porastu, a klimatske promjene ostavljat će sve veći danak na gospodarstvo zemlje. Poteže se pitanje kakvu budućnost mogu očekivati hrvatski građani